Ga verder naar de inhoud

The place to be voor (toekomstige) leraren

Een online platform van Associatie KU Leuven voor iedereen die zich wil heroriënteren tot leerkracht.

De resultaten in een notendop

  • Een jaar na lancering planden 800 volwassenen een gesprek in met een studiebegeleider en meer dan 1.600 mensen volgden een Edu infosessie, digitaal of op een van de campussen.
  • Meer dan 6.400 leerkrachten of Edu studenten schreven zich in voor een Edu nascholing.
  • Aan de hand van inspirerende getuigenissen wil Edu met zijn campagnes het beroep leraar opnieuw aantrekkelijk maken.

Statik en onderwijs: een lang huwelijk

Edu is maar een van de vele projecten waarbij we willen bijdragen aan een beter onderwijs. Dit doen we vanuit een sterk geloof in levenslang leren. Ondertussen kennen we de specifieke context en uitdagingen van de onderwijssector maar al te goed.

Nood aan meer instroom voor het onderwijs

We kunnen er niet om heen: er is een groot lerarentekort in Vlaamse scholen. Het eens zo gegeerde beroep om voor de klas te staan lijkt niet langer aantrekkelijk te zijn en beginnende leerkrachten haken af. Gelukkig zijn er ook ieder jaar heel wat ervaren professionals die zich willen omscholen naar de onderwijssector.

Om dit tekort aan te pakken, werden in 2019 de lerarenopleidingen grondig hervormd. Het initiatief voor alle lerarenopleidingen ligt nu volledig bij hogescholen en universiteiten, zowel voor de volledige als verkorte trajecten. Het doelpubliek voor deze twee type trajecten is natuurlijk helemaal anders. Verkorte trajecten focussen op zij-instromers. Zij combineren zo'n opleiding vaak met een job en gezin en dus moet de opleiding voldoende flexibiliteit toestaan. Daarom besloot Associatie KU Leuven om voor deze specifieke doelgroep een eigen merk op te starten: Edu. En dat merk had nood aan een nieuwe frisse en doelgroepgerichte website-waar wij met veel plezier onze tanden inzetten.

Project info

Project

Platform dat alle verkorte educatieve trajecten en nascholingen van KU Leuven, LUCA School of Arts & Vives bundelt

Expertise

Online strategie, informatie-architectuur, webontwikkeling

Periode

2020-lopend

Je hebt al een diploma en wil leraar worden?

Edu bundelt alle verkorte lerarenopleidingen van KU Leuven, Vives en LUCA School of Arts. Afhankelijk van je vooropleiding kan je zo'n flexibel verkort traject volgen op 9 locaties doorheen Vlaanderen en is het perfect mogelijk om je vakken en stages te verspreiden over meerdere jaren. Zo kan je nog steeds blijven werken en je kinderen afhalen aan de schoolpoort.

Homepagina Edu

De grote uitdaging bleek niet zozeer alle opleidingsspecifieke informatie op de website te structureren. Daarvoor kan je terecht bij KU Leuven, LUCA of Vives. Edu wil net het bredere verhaal vertellen. Waarom leraar worden? Welke opleiding is geschikt voor mijn ervaring/diploma? Hoe kan ik zo'n opleiding combineren met mijn job en gezin? Allemaal belangrijke beslissingsfactoren voor iemand de stap waagt.

Voorbeeld wireframe van de afsprakenkalender

Advies op maat van je persoonlijke situatie

Gelukkig staan op elke campus studiebegeleiders klaar om je te helpen bij het uitstippelen van een persoonlijk studietraject en een realistisch antwoord te geven op al je vragen. Op de website zetten we daarom volop in op dit persoonlijke contactmoment. Voor elke locatie en opleiding creëren we een afsprakenkalender waarbij de student in enkele klikken een one-on-one kan boeken op de campus of via Skype.

Hiervoor kregen alle studiebegeleiders een eigen rol in de backend zodat ze per week momenten kunnen ingeven dat ze beschikbaar zijn voor een gesprek. En na zo'n gesprek merken we dat studenten zich vaak vol goesting inschrijven voor een lerarenopleiding. De toekomst is verzekerd!

Minder acrobatie, meer eenvoud

Maar ook voor huidige leerkrachten blijft Edu the place to be. In het onderwijs is nascholen en Levenslang Leren al goed ingeburgerd, maar het is niet altijd makkelijk om de juiste nascholing te vinden. Edu legt met zijn nascholingsaanbod Limbo (Leren In Maatschappelijk Betrokken Onderwijs), in tegenstelling tot de gelijknamige acrobatische dans, de lat hoog. Limbo brengt een uitgebreid aanbod aan lezingen en interessante sessies voor huidige Edu studenten én—tegen betaling—voor leerkrachten die zelf hun studiedag willen samenstellen.

Deze nascholingen brengen ook heel wat administratieve rompslomp met zich mee zoals bijhouden wie moet betalen, toegang krijgt tot cursusmateriaal én wel of niet aanwezig was. Deze informatie zat tot nu toe heel verspreid over allerlei mails en documenten. Daarom zorgden we voor een persoonlijk Edu-profiel voor elke student van waaruit online betalen, cursusmateriaal bekijken en aanwezigheidsattesten downloaden een makkie wordt. Overzichtelijk voor de student, maar ook veel minder omslachtig voor de Edu-werknemers die nu kunnen focussen op het samenstellen van een sterk inhoudelijk aanbod. Win-win!

Ook zin om een positieve impact te maken op je doelgroep en medewerkers?

Wij helpen graag bij het uitdenken van een doeltreffend online platform op maat van jouw organisatie.