Een uitgebreide multisite voor alle websites van Zelfmoord1813
De website van Zelfmoord1813 is voor velen van onschatbare waarde. Naast een toegangspoort naar veelgezochte hulplijnen, is de website ook een belangrijke bron van informatie. In volle Coronatijd vroeg het team achter Zelfmoord1813 ons om hun digitale strategie te evalueren en optimaliseren. Een opdracht waar we ons elke dag opnieuw vol overgave voor inzetten.
De resultaten in een notendop

Doorverwijzen naar hulpkanalen
Bij het horen van 1813 denken velen direct aan 'de Zelfmoordlijn'. Zelfmoord1813 is er vooral om hulp te bieden aan mensen die het moeilijk hebben. De organisatie wijst de weg naar diverse hulpkanalen. Want dat ene telefoontje of die ene chatconversatie maakt voor wie het zwaar heeft echt het verschil.
Onderzoek rond suïcidepreventie
Maar wist je dat achter de website Zelfmoord1813.be veel meer schuilt dan dat (gelukkig wijdverspreide) telefoonnummer? Het Vlaams Expertisecentrum Suïcidepreventie, het Centrum ter Preventie van Zelfdoding én de pijler Suïcidepreventie van de Centra voor Geestelijke Gezondheidszorg bundelen er al hun onderzoek. Dat vertaalt zich in richtlijnen, tools, vormingen, publicaties, statistieken en campagnes die op de website samenkomen.
Project info
Project
Een overzichtelijke website voor Zelfmoord1813 en bijkomende subsites die beheerd worden in dezelfde back-end en verder bouwen op de huisstijlExpertise
Online strategie, informatiearchitectuur, gebruikersonderzoek, webontwikkeling, trackingPeriode
2021-...Suïcidepreventie: een gevoelig onderwerp, belicht voor verschillende doelgroepen
De website biedt informatie over suïcidepreventie vanuit diverse perspectieven, afhankelijk van de rol of positie van de bezoeker. Bij zo'n gevoelig onderwerp is het cruciaal om de boodschap zorgvuldig te nuanceren en af te stemmen op de specifieke doelgroep — of het nu gaat om iemand met zelfmoordgedachten, een naaste, een hulpverlener of een nabestaande.
Samen met het communicatieteam van Zelfmoord1813 hebben we een website-structuur ontwikkeld die hier maximaal rekening mee houdt. We baseerden onze aanpak op een online toptakenbevraging, een grondige analyse van webstatistieken en input van verschillende experts.
Veelgestelde vragen, getuigenissen en hulpmiddelen
Precies vanwege de gevoeligheid en de noodzaak tot verschillende nuances, leiden we bezoekers snel naar het deel van de website dat past bij hun profiel.
Op de homepage en in het menu kan de bezoeker een specifiek ‘profiel’ of doelgroep kiezen. Zo biedt 'Ik heb hulp nodig' alle informatie voor mensen met zelfmoordgedachten, richt 'Ik ben bezorgd om iemand' zich op naasten die willen helpen of begrijpen wat er aan de hand is, en is 'Verder als nabestaande' specifiek bedoeld diegenen die helaas een dierbare aan zelfmoord hebben verloren.
Omdat zowel slachtoffers, naasten als nabestaanden vaak met veel vragen zitten, hebben we ervoor gekozen om de inhoudelijke boodschap voor deze 3 doelgroepen te organiseren rond een aantal veel gestelde vragen.
Naast antwoorden op deze vragen, vullen we de inhoud aan met getuigenissen en verwijzingen naar nuttige tips, tools, hulpmiddelen en kanalen.
Snelle links naar de hulplijnen komen overal terug
Een belangrijke doelstelling van deze website is het bieden van een laagdrempelige en vlotte doorverwijzing naar de verschillende hulplijnen van Zelfmoord1813.
Daarom zijn de drie hulplijnen (telefoon, chat, e-mail) altijd zichtbaar op elke pagina van de website, ongeacht het type scherm dat de bezoeker gebruikt.
Lijntekeningen, zachte kleuren en een toegankelijk ontwerp
De tone-of-voice, beelden en zelfs de kleuren op de website zijn zorgvuldig gekozen om optimaal aan te sluiten bij de gevoeligheid van het onderwerp.
We kozen daarom voor een ontwerp waarbij de inhoud van de website op gepaste plaatsen ondersteund wordt door illustraties in lijntekeningen. Dit subtiele gebruik van illustraties, in combinatie met zachte kleuren, wordt ook op de andere deelsites van Zelfmoord1813 consistent doorgevoerd.
Daarnaast was de toegankelijkheid van de website van groot belang. We hebben bijvoorbeeld subtiele aanpassingen gedaan aan het kenmerkende blauw van Zelfmoord1813 om voldoende contrast te garanderen in de knoppen. Ook hebben we een donkerder blauw en lichtgroen toegevoegd als extra accentkleuren.


Suïcidepreventie via educatie van hulpverleners
Een belangrijk doel bij de vernieuwing van de Z1813-website was het uitbreiden en digitaliseren van de dienstverlening voor de professionele doelgroep. In het Vlaamse zorglandschap zijn er immers duizenden hulpverleners die in hun werk te maken krijgen met mensen met suïcidale gedachten.
VLESP en partnerorganisaties organiseren tientallen vormingen en publiceren veel kennismateriaal om deze professionals te ondersteunen. We zochten samen naar budgetvriendelijke manieren om de administratieve afhandeling van dit deel van de werking efficiënter te maken.

Vormingen
Naast een overzichtelijke vormingsagenda werkten we voor de verschillende (regionale) organisatoren enkele standaardformulieren uit om de inschrijvingen van deelnemers eenvoudig via de website te beheren.

Publicaties
VLESP publiceert tientallen brochures en posters die verspreid worden bij artsen, psychologen, in ziekenhuizen in heel Vlaanderen. Hulpverleners kunnen die materialen gratis bestellen. Ook dit brengt een complexe administratie en logistiek met zich mee.
Op de nieuwe website werkten we voor Zelfmoord1813 een duidelijk overzicht uit van alle beschikbare publicaties, en flexibele bestelformulieren.
Een coherent digitaal ecosysteem
VLESP en CPZ hebben een zeer brede werking. Een van de gevolgen daarvan is dat er geregeld aparte websites en apps worden ontwikkeld voor bijvoorbeeld e-learnings, campagnes, online zelfhulptools voor specifieke doelgroepen.
Sinds de lancering van de nieuwe website proberen we een wildgroei aan systemen tegen te gaan. Hoewel er nog steeds verschillende websites bestaan, zijn deze vaak technisch geïntegreerd binnen de hoofdwebsite. Door gebruik te maken van een 'multisite'-structuur kunnen de beheerders van Z1813 binnen één bekend systeem werken. Dit maakt het mogelijk om content én technische componenten tussen verschillende websites uit te wisselen, en vermindert ons werk op vlak van technisch onderhoud en licenties, die nu slechts eenmaal hoeven te worden uitgevoerd of aangekocht. Zo kan het communicatieteam van VLESP ook Kom Uit Je Kop, Mee-leven, Werkgroep Verder en SP-Reflex vanuit hetzelfde systeem beheren. Elk van die platformen richt zich op een specifieke doelgroep: van de patienten zelf tot naasten, nabestaanden en zorgverleners. Momenteel werken we aan een nieuwe versie van Think-Life, een e-learning platform voor wie met donkere gedachten worstelt.





Hoe Statik zich inzet voor gezondheid, welzijn en inclusie
Wist je dat Statik een boontje heeft voor projecten binnen de brede gezondheids- en welzijnssector? Daardoor begrijpen wij de uitdagingen van deze sector ondertussen goed en denken we graag mee na over de beste oplossing voor een bepaalde nood.
Impact van de website in een overzichtelijk dashboard
Net als in elk project vertrokken we voor de Z1813 website vanuit enkele concrete doelstellingen van VLESP. De belangrijkste daarvan waren dus:
- vlot toeleiden naar de hulplijnen
- de impact van alle preventie-acties van VLESP naar professionele doelgroepen verder verhogen
We zorgden bij de lancering van de website voor een goede 'tracking' van die verschillende doelen. Omdat VLESP jaarlijks rapporteert aan de overheid, maakten we bovendien een visueel overzicht van de resultaten en belangrijkste webstatistieken in een overzichtelijk en realtime dashboard.


Ben je ook op zoek naar een digitale partner voor jouw organisatie?
Wij denken graag mee na hoe we technologie kunnen inzetten om jouw doelgroep(en) te bereiken.
Meer lezen?

Een online tool die organisaties helpt om grensoverschrijdend gedrag op het werk in kaart te brengen en aan te pakken

