Ga verder naar de inhoud

Een heldere informatiearchitectuur voor alle toptaken van de diverse doelgroepen van AZ Diest

Als er één typevoorbeeld is van een contentheavy website met een grote diversiteit aan doelgroepen die verschillende noden en vragen hebben, denken wij meteen aan de website van een ziekenhuis. De standaard patiënt bestaat namelijk niet en dus komen bezoekers met hele uiteenlopende vragen naar de website. Die antwoorden moeten allemaal een logische plek krijgen in de navigatie- en contentstructuur zodat iedereen snel is geholpen. En met die uitdaging gingen we graag aan de slag.

De resultaten in een notendop

  • Een doelgroepgerichte navigatie- en contentstructuur die alle content een logische plek geeft, de structuur werd na lancering opnieuw gevalideerd aan de hand van inclusieve gebruikerstesten
  • Gerichte zoekfunctionaliteiten waarbij de bezoeker in eigen woorden op zoek kan gaan naar de geschikte dienst of arts
  • Een helder rechten- en rollensysteem waarbij diensten decentraal zelf pagina's en formulier kunnen beheren en er toegankelijk centraal controle is op inhoud en structuur

Naar een intuïtieve informatiearchitectuur

In 2019 klopte het AZ Diest aan bij Statik om haar digitale strategie onder handen te nemen. Gericht communiceren naar haar diversiteit aan doelgroepen was tot dan een grote uitdaging voor het ziekenhuis. Omwille van die brede set van doelgroepen stonden toegankelijkheid en gebruiksgemak dan ook centraal in onze samenwerking.

Tijdens een uitgebreide analysefase werkten we samen een nieuwe informatiearchitectuur uit die de veelheid aan informatie van het AZ Diest

  • op een zo overzichtelijke manier voorstelt;
  • hoofd- en bijzaak van elkaar onderscheidt;
  • minder centrale elementen in de werking van het ziekenhuis een duidelijke plek toewijst binnen die digitale structuur.

Met die nieuwe website kregen de communicatieverantwoordelijken en verschillende diensten van het AZ Diest een duidelijk communicatie-kompas mee, en verschillende flexibele bouwstenen om al die informatie ook op een aantrekkelijke, coherente én toegankelijke manier te ontsluiten.

Ook hun jaarverslag - dat voorheen op papier en in PDF-vorm bestond - wordt ieder jaar opnieuw vormgegeven met de bestaande blokken van de website.

Voorbeeld toptaken op de homepagina
Voorbeeld vraaggestuurde detailpagina

Project info

Project

Een nieuwe informatiearchitectuur voor de website van het AZ Diest

Expertise

Online strategie, informatiearchitectuur, gebruikersonderzoek, webdevelopment, SEO...

Periode

2019 - lopend

Succesvol decentraal content management

Een andere grote uitdaging was het decentraal content management: de verschillende diensten zijn elk verantwoordelijk voor hun eigen pagina's, maar tegelijk was AZ Diest wel op zoek naar een consistente opbouw van elke type pagina's en wilden ze ook ingegeven content kunnen nakijken om de online strategie te blijven bewaken.

Er was dus nood aan intuïtief CMS met een duidelijk rechten en rollensysteem waarbij de nodige controlemechanismen zijn ingebouwd. Craft CMS bleek de perfecte match: iedere pagina krijgt een duidelijke inhoudsverantwoordelijke die de pagina up to date houdt, maar centraal kunnen de hoofdredacteurs een oogje in het zeil houden. Daarnaast kunnen de diensten ook zelf formulieren beheren voor hun pagina's.

Blijven testen en evalueren

Sinds de lancering kan AZ Diest aan de slag met de bouwstenen die we initieel samen hebben bedacht en ontwikkeld. Samen met het team van AZ Diest blijven we wel investeren in concrete optimalisaties en verbeteringen. Zo zijn we o.a. aan de slag gegaan met twee specifieke uitdagingen:

  • Concrete feedback van bezoekers gebruiken om de gebruiksvriendelijkheid van de website verder te optimaliseren

  • De instroom van de website gericht en strategisch vergroten om bepaalde expertises van het ziekenhuis meer in de kijker te zetten. Voor deze uitdaging gingen we aan de slag met een gericht SEO-traject voor twee diensten van het AZ Diest. Daarover lees je meer in deze case.

  • Cases

    De materniteit van AZ Diest scoort in de Google-zoekresultaten

    Het AZ Diest wordt geleid door een sterk team medische experten en verplegers, en dat mag geweten zijn. Helaas vonden te weinig hulpbehoevenden online hun weg naar het lokale ziekenhuis. Dankzij een grondige SEO-analyse konden we de pijnpunten wegwerken met een goede seo-positie tot gevolg.

    Lees meer over deze case

Gebruikersonderzoek: patiënten aan het woord

Om de gebruikersvriendelijkheid van de website blijvend te optimaliseren organiseerden we een reeks fysieke gebruikerstesten, waarbij we enkele testpersonen uit het reële doelpubliek van het ziekenhuis vroegen om bepaalde vaste taken uit te voeren op de website. We gingen hierbij zo inclusief mogelijk te werk om echt de diversiteit aan doelgroepen en patiënten te bevragen.

Uit de observaties die tijdens die tests kwamen haalden we verdere concrete verbeterpunten om de website nog inzichtelijker te maken, zowel technisch als op niveau van de inhoud. Enkele concrete voorbeelden:

  • Het verder uitbreiden van de functionaliteiten van de zoekfuncties
  • De gegevens van de ombudsdienst zichtbaarder op de website plaatsen
  • Afbouwen van complexe termen of jargon in de paginatitels

Gratis minigids: De kracht van inclusief gebruikersonderzoek

Meer weten over inclusieve gebruikerstesten? Dan is onze minigids misschien wel iets voor jou. Deze vragen komen aan bod:

  • Waarom gebruiken wij de term user experience research om ook de context rond gebruikers te begrijpen?
  • Waarom moet het een fundamenteel onderdeel van je werkwijze zijn?
  • Wanneer moet je het juist toepassen?
  • Waarom is het essentieel om inclusie mee te nemen in je user tests

Slimme synoniemen en toegankelijke taal

Uit de testen bleek dus nog maar eens hoe belangrijk het toegankelijk maken van de content is, zeker in een medische context. De website beschikte al over verschillende zoekfuncties om bijvoorbeeld artsen en diensten te doorzoeken. Daarin maken we slim gebruik van synoniemen, want er zijn vaak meerdere termen die mensen gebruiken om een bepaalde dienst of arts te benoemen.

Een voorbeeld is "abdominale heelkunde": zoek je op de trefwoorden buik, maag of darm, dan komt de dienst ook naar boven. Zo hoeven patiënten niet helemaal mee te zijn met de specifieke termen. Uit de user tests kwam dat belang opnieuw naar voren en dus pakte het team van AZ Diest ook paginatitels en de inhoud van de pagina's op deze manier verder aan.

Voorbeeld zoekmachine artsen
Voorbeeld zoekwoord 'Buik' geeft ook diensten als 'Abdominale heelkunde' weer in de zoekmachine

Ook een website met veel content en diverse doelgroepen?

Wij denken graag mee na over het optimaliseren of vernieuwen van de informatiearchitectuur in dialoog met de gebruikers.