Ga verder naar de inhoud

Gfietst bundelt het aanbod aan aangepaste fietsen in Vlaanderen zodat iedereen fietsplezier kan beleven

Mensen met een beperking of psychische kwetsbaarheid met plezier aan het fietsen krijgen, dat is de missie van Gfietst. Samen met G-Sport Vlaanderen hebben we een toegankelijk platform ontworpen om een aangepaste fiets te vinden en te reserveren bij de vele deelpunten verspreid over Vlaanderen. Die deelpunten beheren zelf eenvoudig hun informatie op de website.

Resultaten in een notendop:

30+
geëngageerde deelpunten die aangepaste fietsen te huur aanbieden bij de lancering in juli 2024
300
aangepaste fietsen die door de deelpunten worden aangeboden
Gfietst, voorbeeld van een duofiets

Fietsplezier voor iedereen

G-sport Vlaanderen inspireert, creëert kansen en neemt drempels weg zodat alle (potentiële) G-sporters op een gezonde en kwaliteitsvolle manier aan sport en beweging kunnen doen - op maat van hun eigen behoeften, mogelijkheden en ambities.

Uit een onderzoek dat ze met KU Leuven uitvoerden, kwam naar voren dat recreatief fietsen de tweede meest beoefende sport is bij mensen met een beperking of psychische kwetsbaarheid. Maar fietsen is niet altijd eenvoudig. Vaak hebben ze een aangepaste fiets nodig en die zijn duur. En in veel gevallen zijn ze afhankelijk van een andere persoon om er te geraken en soms ook om de fiets te besturen/te trappen.

Enter Gfietst: een initiatief dat het aanbod aan aangepaste fietsen die te huur worden aangeboden bundelt zodat iedereen een fiets op maat vindt. Gfietst bestaat al sinds 2021, maar eind 2023 klopte G-Sport Vlaanderen bij Statik aan om de website te vernieuwen en uit te breiden zodat ze hun dienstverlening naar de deelpunten (de aanbieders van aangepaste fietsen) toe konden uitbreiden. Wij stapten met plezier op die tandem.

Project info

Project

Een website met doorzoekbare kaart om een aangepaste fiets in je buurt te vinden én een platform voor deelpunten om hun informatie te beheren.

Expertise

Online strategie, UX, webontwikkeling, webtoegankelijkheid

Periode

2023 - lopend

Een toegankelijke intuïtieve kaart

De kaart met alle deelpunten en hun aanbod aan aangepaste fietsen vormt het hart van de website. We legden tijdens het voortraject dus veel focus op het uitwerken van een doelgroepgerichte gebruikerservaring - met toegankelijkheid uiteraard als focuspunt. De kaart wordt vaak gebruikt om een dagtrip te plannen dus het is belangrijk dat bezoekers rond een bepaalde postcode kunnen zoeken. Daarnaast is de juiste aangepaste fiets anders voor iedereen: een tandem, duofiets, rolstoelplateaufiets of handbike... als je weet wat je nodig hebt, kan je er zo op filteren.

Maar voor heel wat mensen met een beperking en hun omgeving is die woordenschat vreemd. En dus bevat de website ook voldoende uitleg over de soorten fietsen - inclusief huisgemaakte illustraties van Philip Vermeesen - zodat je een weloverwogen keuze kan maken.

Overzicht kaart
Voorbeeld detailpagina van een deelpunt

Op de kaart kan je doorklikken naar de detailpagina van het deelpunt waar je de adres- en contactgegevens en meer informatie over de fietsen en reserveren vindt. Ook is er de mogelijkheid om een review achter te laten over het deelpunt, die na goedkeuring op de Gfietst wordt gepubliceerd voor andere bezoekers.

Voorbeeld profiel beheren van een deelpunt

Deelpunten mee aan het stuur

Om de kaart zo goed mogelijk up-to-date te houden, wil Gfietst een groeiende community aan deelpunten opbouwen. Op de vorige website werkten ze met eenmalige imports, maar met de nieuwe website kunnen deelpunten zich registreren via de website. Zo kunnen ze - na goedkeuring - hun profiel beheren, hun aanbod aan aangepaste fietsen ingeven en ook activiteiten toevoegen die relevant zijn voor G-sporters. Ook vraagt Gfietst dat ze eenmaal per jaar cijfers over het aantal ontleningen ingeven.

G-Sport Vlaanderen wil de deelpunten die zich aanmelden ondersteunen en zet ook actief in op bewustzijn rond aangepaste fietsen naar gebruikers toe, maar ook naar het beleid. Zo is er nood aan meer fietsveiligheid én aan toegankelijke fietspaden en routes (aangepaste fietsen zijn vaak breder).

"De bedoeling is om onze infrastructuur te delen met de brede regio. De website geeft ons de mogelijkheid om onze activiteit op te schalen, want we dragen graag ons steentje bij om zoveel mogelijk mensen toegang te geven tot fietsen, vooral mensen met een handicap."

Deelpunt het GielsBos in Lille beschikt over 15 aangepaste fiesten die deel uitmaken van het Gfietst aanbod.

Gfietst x Statik als ambassadeurs van webtoegankelijkheid

Bij Statik vinden we dat elke website toegankelijk moet zijn voor iedereen. We zijn er dan ook trots op al jaren een voorvechter te zijn en we zijn één van de weinige webbureaus die werden erkend door Anysurfer.

Bij G-Sport Vlaanderen is toegankelijkheid niet enkel een streefdoel, maar ook een must. Tijdens het ontwerp van de nieuwe website hielden we rekening met alle WCAG richtlijnen en gingen we waar nodig nog een stapje verder. En dat zonder in te boeten op een mooi design - al zeggen we het zelf. In een volgende fase laten we een audit uitvoeren door Anysurfer om het label te behalen.

Ook nood aan een toegankelijk webplatform?

We gaan graag samen aan de slag!