Ga verder naar de inhoud
Over Statik

Wij zijn Statik

Statik helpt organisaties met toegankelijke technologie. We bedenken en bouwen websites en digitale toepassingen die de wereld écht vooruit helpen. Want morgen begint vandaag.

Statik aan de bar

We willen de wereld verbeteren

Bij Statik draait alles om mensen, technologie en het evenwicht tussen beide. Een combinatie van talent, de wil om bij te leren en een flinke dosis aanstekelijk optimisme. Vanuit dat optimisme willen we positieve boodschappen versterken. Door zelf het goede voorbeeld te geven, maar ook door actief op zoek te gaan naar samenwerkingen met maatschappelijke impact.

SD Gs

De SDG's helpen ons een handje

De duurzame ontwikkelingsdoelstellingen (of SDG's) van de Verenigde Naties vormen een goede houvast. De SDG’s nastreven betekent dat je je als organisatie actief inzet voor duurzame ontwikkeling.

Dat is een doelbewuste keuze, want wij geloven rotsvast in morgen. In vooruitgang. In een toekomst die alle verwachtingen overtreft.

Meer weten over ons verhaal?

Developer stijn

Facts 2020

  • Wie? Statik
  • Wat? Webbureau
  • Waar? Leuven
  • Rechtsvorm: BV
  • Afzetmarkt: België
  • Omzet: € 2 156 729
  • www.statik.be
Over Statik

Onze straffe Statikers

Voltijdse Statikers: 21
Deeltijdse Statikers: 11
Zelfstandige Statikers: 3
Werkende vennoot: 1

Over Statik

Coronajaar

In 2020 zorgde wereldwijd voor een enorme digitale shift. Van de ene op de andere dag werkte ook alle Statikers van thuis uit. Doordat we zelfsturend werken, voelde deze decentrale aanpak verrassend snel vertrouwd aan.

Hoewel de meeste Statikers de dag starten met een korte daily meeting, voelden we na enkele maanden dat er nood was aan meer informele ‘koffiemachine babbels’ zoals op kantoor. Zo kregen de ‘Covid Conversations’ vorm. Om de 6 weken krijgt iedere Statiker een videolink toegestuurd waarmee die vlakvoor de middag gematcht wordt met 1 of 2 collega’s. Zo kan iedere Statiker nog ‘ns bijbabbelen met collega’s.

Los van onze teams beïnvloedde Corona uiteraard ook onze projectwerking. Op enkele weken tijd bouwden we o.a. voor KU Leuven online infodagen uit en zag de website ‘iedereen ok?’ het levenslicht. We werkten pro bono mee aan Het Heldenbos, een burgerinitiatief om helden uit de zorg een hart onder de riem te steken.

We prijzen onszelf gelukkig dat we als digitaal bureau in 2020 meer dan ooit de kans kregen om vol overgave onze maatschappelijke rol op te nemen.

Pieter Jelle De Brue - zaakvoerder
Over Statik

Zelfsturing is key

Sinds 2015 maakte Statik de shift naar zelfsturend werken. Eerst was het een voorzichtig experiment, maar al snel bleek dit een succesrecept.

Zelfsturing heeft veel gezichten, dat is het mooie eraan. Ieder team, elke Statiker, bepaalt zelf wat het beste werkt. Zolang je jezelf maar voortdurend in vraag durft stellen en open staat voor verbetering. Feedback geven en ontvangen is daarbij een van de sleutelfactoren.

Gelijkwaardigheid, instemming en voortdurend verbeteren zijn principes van zelfsturing waar we rotsvast in geloven. ‘Good enough for now, safe enough to try’ is ons motto. De voorstellen komen van iedereen, en worden afgetoetst bij collega's. Jep, collega's. Geen ‘managers’, want die hebben we niet. Weten dat de kans erg groot is dat je een positieve reactie zal krijgen, zorgt voor een sfeer van ondernemerschap en biedt ruimte voor creativiteit, innovatie en verbetering. Deze mindset alleen al is van onschatbare waarde. Voor het bedrijf én voor alle medewerkers.

Over 2020

Onze duurzaamheidsstrategie

Binnen Statik zijn er 5 pijlers die onze duurzaamheidsstrategie bepalen. Hier werken we met z'n allen samen aan om zo maximaal positieve impact na te streven.

Over 2020

1. Digitale duurzaamheid promoten

Why: Ook digitale toepassingen hebben een impact op de mens en het klimaat. Het internet heeft een even grote impact op de planeet als de luchtvaartindustrie. En die negatieve impact blijft exponentieel toenemen. De opslag van data is daarbij de belangrijkste factor. Datacenters hebben enorme opslagruimte en sterke processoren nodig en dat vraagt energie. Veel energie. Daarom staat Sustainable Digital Design oftewel digitale duurzaamheid bij Statik torenhoog op de prioriteitenlijst. We denken daarbij in de eerste plaats aan duurzame ontwerp- en ontwikkelmethodes. Duurzame websites en applicaties zijn bovendien vaak sneller, dus win-win!

Hoe we dit aanpakken:

  • Digitale duurzaamheid uitdragen
  • Bijleren op vlak van webtoegankelijkheid
  • Energiebesparende oplossingen bouwen
Over 2020

Resultaten 2020

Sustainable Development Goal 12

Digitale duurzaamheid uitdragen

We reduceren al jarenlang de digitale voetafdruk van online toepassingen door te kiezen voor groene hosting, bestanden te comprimeren, zo weinig mogelijk trackers te gebruiken … Hoogtijd om deze stilzwijgende regels ook op papier te zetten.

In 2020 hebben we hierover bij Statik onze kennis samengebracht. We lanceerden een interne bevraging 'Wat betekent digitale duurzaamheid voor jou?’ voor alle Statikers: zowel developers als strategen, UX/UI designers… Hieruit destilleerden we een tiental topics die we in 2021 verder zullen uitdiepen.

Sustainable Development Goal 9

Webtoegankelijkheid vergroten

Digitale duurzaamheid draait voor ons niet alleen om het klimaat, maar ook om mensen. In 2020 bleven we bijleren over webtoegankelijkheid. Statik is al enkele jaren een erkende Anysurfer-bouwer. Dat wil zeggen dat we volop inzetten op webtoegankelijkheid zodat ook blinden, slechtzienden of mensen met een motorische beperking maximaal kunnen gebruikmaken van online toepassingen. Zowel developers als redacteurs volgden nieuwe Anysurfer workshops. Bovendien maakten we hiervoor ook enkele van onze klanten warm, waardoor ook zij aansloten tijdens deze webinars.

Sustainable Development Goal 7

Energie besparen met Wattness

In 2018-2019 ontwikkelden we zelf een toepassing die energieverbruik in gebouwen registreert: Wattness. Dankzij zo'n slimme, digitaal duurzame toepassing kan Statik ook ver buiten haar kantoormuren écht het verschil maken op vlak van duurzaamheid.

In 2020 breidden we het Wattness team uit, switchten we van 2 naar 4 actieve sites waar we het verbruik in kaart brengen, werkten we aan het aanbod van sensoren en het visualiseren van data.

Lees er meer over op de website van Wattness.

Overleg development

Doelen 2021

  • Digitale Duurzaamheid verder uitdiepen. In 2021 willen we onze kennis over digitale duurzaamheid verder verbreden en actief verspreiden zodat we op dit vlak een voorloper kunnen zijn binnen onze sector.
  • Klanten en eindgebruikers rond dit topic sensibiliseren door middel van inspirerende en praktische content.
Over 2020

2. Verkleinen ecologische voetafdruk

Why: We dragen duurzaamheid hoog in het vaandel bij Statik, dus dan is het verkleinen van onze eigen ecologische voetafdruk een no-brainer.

Hoe we dit aanpakken:

  • Ecologische voetafdruk berekenen
  • Kiezen voor klimaatneutraal ondernemen
  • Bedachtzame food & drinks keuzes maken
Over 2020

Resultaten 2020

Logo van de 13de sustainable development goal van de Verenigde Naties

Carbon footprint nulmeting

In 2020 lieten we door het Leuvense Ecolife een nulmeting uitvoeren van onze carbon footprint. Daarbij kozen we voor 2019 als referentiejaar. De totale voetafdruk van Statik is 79.76 ton CO2eq oftewel 3.39 ton CO2eq per voltijdsequivalenten (FTE). Volgens Ecolife presteert Statik hiermee maar liefst 28% beter beter dan soortgelijke dienstenbedrijven. Daarnaast zorgt woon-werkverkeer in dienstenbedrijven gemiddeld voor 40% tot 50% van de voetafdruk. Doordat Statik stevig inzet op lokale rekrutering en het aanmoedigen van de fiets en openbaar vervoer, bedraagt woon-werkverkeer bij ons slechts 24% van de voetafdruk.

Meten is weten dus vanaf nu weten we precies op welke parameters we moeten inspelen om onze voetafdruk verder te verkleinen.

Sustainable Development Goal 11

Klimaatneutraal ondernemen

Uit de nulmeting volgde een reductie- en compensatiestrategie. We hebben de koe bij de horens gevat, meteen de juiste offset projecten geselecteerd en ervoor gekozen om onze overblijvende footprint te compenseren zodat Statik 100% klimaatneutraal is. Hoe? Door twee projecten financieel te steunen die volgens ons op lange termijn een enorme positieve impact kunnen maken op onze planeet: The Good Food Institute en The Founders Pledge Climate Change Fund.

Wist je dat we daarnaast per website die live gaat 20 bomen planten via WeForest? Goed voor zo’n 1.000 bomen in 2020. Daarnaast werkten we een duidelijk vliegbeleid uit en zorgen we per vlucht die we boeken voor een CO2-compensatie. Dit en nog veel meer in onze blogpost ‘Statik klimaatneutraal’.

Chocoladetaart snijden

Bedachtzame food & drinks keuzes

In 2019 introduceerden we de ‘Robinetto’ op kantoor, zo kunnen we kraantjeswater omzetten naar bruiswater. Onze cosy boterhammenlunch op donderdag is standaard veggie en steeds vaker vegan. We hebben enkel plantaardige melk in huis en voorzien koekjes zonder verpakking bij de koffie. Met deze kleine acties hopen we niet alleen een verschil te maken qua voetafdruk, maar ook zowel Statikers als klanten aan te sporen om thuis bewuste(re) keuzes te maken.

In 2020 zijn we omwille van de coronamaatregelen maar één keer met z’n allen kunnen samenkomen voor een round-up. Toen kozen we bewust voor vegetarische pizza's van 's Leuvens beste pizzeria Antico (no ad ;-)).

Boerencompagnie Statik 120 min

Doelen 2021

  • CO2-reductieplan opstellen. We beperken al enkele jaren stap voor stap onze voetafdruk, maar willen hierin blijven groeien. 2021 wordt dan ook het jaar waarin we zullen bepalen welk framework (SDG's, SBT's, carbon footprint ...) het meest passend is voor de reductiestrategie van Statik. Eens we daarin een keuze maakten, zullen we concrete doelstellingen uitwerken.
  • Onze collectieve zero waste (en plasticvrije) mindset verhogen. We zullen collectieve plogacties organiseren en bekijken welke andere acties rond zero plastic/waste op kantoor eventueel mogelijk zijn.
  • Lokale en globale biodiversiteit en natuurprojecten actief ondersteunen. In 2021 willen we ons actief blijven inzetten voor projecten die de natuur en biodiversiteit in onze ruime regio waarborgen én zelfs doen floreren.
Over 2020

3. Verduurzamen klantenbestand

Why: Duurzame projecten in een stroomversnelling brengen dankzij een goed doordachte digitale strategie, dat is waar onze teams elke dag hun expertise inzetten. Wanneer wij de boodschap van een klant met een positieve impact versterken, zorgt dat op zijn beurt voor een duurzaam domino-effect. Daarom vinden we het essentieel om onze klanten en samenwerkingen juist uit te kiezen om zo onze gezamenlijke maatschappelijke impact te versterken. Want 1+1=3.

Hoe we dit aanpakken:

  • Bewuste klantenkeuzes
  • Inspireren en geïnspireerd worden
  • Inzetten op pro deo projecten
Over 2020

Resultaten 2020

Sustainable Development Goal 11

Bewuste klantenkeuzes

Sinds 2019 werken we met een fit-o-meter om te bepalen of er een match is tussen onze klanten, projecten en team. ‘Wil de klant een positieve impact maken op zijn of haar omgeving?’, ‘Past de vraag op technisch vlak bij onze expertise?’ … Bij iedere vraag geven we de (potentiële) klant een score van 0 tot 5. De eindscore geeft een matching percentage weer en helpt ons om nog meer de richting te kiezen van duurzame projecten. Enkele voorbeelden van perfect fits in 2020: dagvandewetenschap.be, gowiththevelo.be, repairconnects.org, vlaamseparkinsonliga.be ...

In 2020 publiceerden we ook ons allereerste duurzaamheidsverslag. Hiermee hopen we zowel huidige als toekomstige klanten te inspireren om positieve impact na te streven.

Opleiding Voka

Inspireren en geïnspireerd worden

We nemen actief deel aan invloedrijke netwerken zoals Leuven 2030, Voka Charter Duurzaam Ondernemen (VCDO), Leuven MindGate en The Shift. Daaruit putten we tonnen energie, informatie en inspiratie én kunnen we op onze beurt ook anderen inspireren via talks en opleidingen.

In 2020 bouwden we een website voor de Belgian Alliance for Climate Action (BACA) en ondertekenden we zelf ook hun pledge. Met dit ambitieuze initiatief willen The Shift en WWF-België bedrijven oproepen om hun klimaatambities af te stemmen op de Science Based Targets. Dat klinkt ons als muziek in de oren, dus ook wij maken hier werk van.

Tot slot startten we in 2020 met onze eigen podcast rond duurzaam ondernemen: Schoon Schip. Tijdens de eerste aflevering zoomden we in op het belang van een duurzame mindset, aflevering twee stond in het teken van digitale duurzaamheid.

Repair Cafe4

Pro deo projecten

We investeren elk jaar bewust in pro deo projecten. Zo nemen we sinds 2019 met Statik een actieve rol op in een groot Interreg-project rond het verstevigen van de Europese repair economie. Het werk van alle partners wordt deels gefinancierd door Interreg North-West-Europe en door Smart Hub Vlaams-Brabant, maar we dragen zelf ook een groot stuk van de investering.

In 2020 lieten onze Statikers ook enkele parels van pro deo websites op de wereld los. Denk daarbij aan heldenbos.be om helden uit de zorg te bedanken en een gloednieuwe site voor het Leuvense sociaal restaurant deruimtevaart.be. Daarnaast sloegen we de handen in elkaar met BAAS boven BAAS en LE(J)ON om jong aanstormend ondernemerstalent te begeleiden via individuele coaching sessies.

Team meeting

Doelen 2021

  • Tijd voor pro bono werk verankeren binnen onze werking. We werken regelmatig aan pro deo projecten en voelen dat we stilaan nood hebben aan een transparant beleid rond pro bono uren.
  • Actief meebouwen aan een duurzamere stad Leuven. In 2021 zullen we ons engagement opnemen binnen lokale initiatieven om zo bij te dragen aan een duurzame toekomst voor onze stad.
Over 2020

4. Werkgeluk verspreiden

Why: Een ideale werkplek creëren waar werkgeluk centraal staat is een sine qua non voor Statik. We willen ruimte maken voor mensen om zichzelf te zijn en zich volop te ontplooien op de manier die zij zelf voor ogen hebben. Het streven naar werkgeluk zit ingebakken in onze dagdagelijkse werking. Meer nog, het zorgde voor de onderbouw van Maanlanders, onze spin-off die inzet op werkgeluk en impact.

Hoe we dit aanpakken:

  • Zelfsturing uitdragen
  • Samenhorigheidsgevoel versterken
  • Zelfontplooiing stimuleren
Over 2020

Resultaten 2020

Sustainable Development Goal 3

Zelfsturing uitdragen

We werken bij Statik intussen enkele jaren zelfsturend en merken dat dit nauw samenhangt met werkgeluk. Het coronajaar zorgde voor een next level aanpak. Doordat iedereen van thuis uit werkte en meer dan ooit zelf z'n agenda bepaalde, was het hoogtijd om het glijdende uurrooster en ons aangepast beleid rond remote werken te verankeren in een nieuw arbeidsreglement.

De zelfsturende manier van werken deed, zelfs vanop afstand, enkele fijne initiatieven ontstaan. Denk maar aan de covid conversations (meer hierover op de volgende slide), een coronaproof Repair Café en het ontstaan van onze podcastreeks 'Schoon Schip' die ondernemingen aan boord van duurzaam ondernemen wil krijgen.

Roundup

Samenhorigheidsgevoel versterken

Door in te zetten op sociale activiteiten kunnen we onze Statik vibes versterken. Corona gooide in 2020 wat roet in het eten op vlak van fysiek samenkomen. Zo moest ons befaamde Statik weekend eraan geloven. Maar gelukkig weerhield ons dat niet om een nieuw initiatief op poten te zetten: de online covid conversations. Zeswekelijks wordt hiervoor elke Statiker blind gematcht met 1 of 2 collega's om een half uur bij te babbelen. Zo kunnen we het gemis van de informele koffiemachine babbels opvangen.

Daarnaast waren er onze online round-ups (en één fysieke met pizza's), keken we intern nog steeds uit naar de maandelijkse Statikgazet waarin elk team een update gaf over het reilen en zeilen. En tot slot bleven we op donderdagen ook online onze de wekelijkse teammeeting organiseren zodat Statikers onderling konden inchecken en vertellen hoe het met hen ging. Eén ding is zeker: het Statikweekend 2021 wordt onvergetelijk.

Sustainable Development Goal 4

Zelfontplooiing stimuleren

De snelle innovatie in de digitale sector biedt grote uitdagingen en opportuniteiten. Daarom blijven we voortdurend investeren in de ontwikkeling van onze digitale oplossingen. De persoonlijke ontwikkeling van onze Statikers is hieraan onlosmakelijk verbonden. Concreet kan elke Statiker op jaarbasis 1000 euro opleidingsbudget vrij besteden om die straffe kop nog straffer te maken.

Daarnaast organiseren we intern regelmatig opleidingen. Zo waren er in 2020 enkele opleidingen rond webtoegankelijkheid via Anysurfer. Maar heel wat van onze Statikers hebben zelf ook kennis in overvloed te delen met collega's. Zo organiseerden we online opleidingen rond Craft CMS, Google Analytics, Instagram, online payments ... zodat we maximaal van elkaar konden bijleren.

Kantoor samenwerken

Doelen 2021

  • Mentaal welzijn op het werk bewaken en versterken door middel van een sterk welzijnsbeleid.
  • Tijd voor persoonlijke ontwikkeling beter inplannen en bewaken. We willen graag bekijken hoe we meer tijd kunnen vrijmaken voor opleidingen in de planning van de teams.
  • Statik handboek co creëren. In 2020 is Statik enorm gegroeid. Hoogtijd om alle ongeschreven regels eens samen te leggen in een duidelijk digitaal handboek dat elke Statiker kan raadplegen. (Onder het motto: duidelijke afspraken, maken goede vrienden).
  • Werkgeluk en engagement verhogen voor alle Statikers door acties op poten zetten en ook actief te blijven werken aan inclusie en diversiteit op de werkvloer.
Over 2020

5. Transparant communiceren

Why: We willen onze duurzame manier van werken in kaart brengen met al z’n successen en verbeterpunten. Omdat we hiervan zelf via andere organisaties konden leren en nog steeds volop leren. Zo hopen ook wij op onze beurt anderen te inspireren.

Hoe we dit aanpakken:

  • Duurzaamheidsverslaggeving
  • B Corp ambities najagen
  • Deelnemen aan het Voka Charter Duurzaam ondernemen (VCDO)
Over 2020

Resultaten 2020

Sustainable Development Goal 16

B Corp ambities najagen

In 2019 stond het nog op onze wishlist, in 2020 maakten we er werk van: onze B Corp aanvraag. In de zomer van 2020 dienden we onze B Impact Assessment (BIA) in en in de loop van 2021 hopen we onze B Corp certificering te ontvangen. Zo kunnen we onze duurzame manier van werken verder verankeren binnen Statik. We kunnen wel zéggen dat we goed bezig zijn, en met hand op ‘t hart zweren dat we woorden en daden naadloos rijmen, maar we beseffen dat we dit ook best staven met cijfers en externe audits (zoals B Corp). We willen samen met de B Corp beweging aantonen dat succesvol ondernemen en maatschappelijke impact perfect samengaan.

Boerencompagnie bloemen

Voka Charter Duurzaam ondernemen (VCDO)

In 2020 namen we voor de tweede keer deel aan het Voka Charter Duurzaam Ondernemen (VCDO). Door middel van 17 duurzame ontwikkelingsdoelstellingen (SDG’s) van de VN kan je als bedrijf een VCDO-plan opstellen om toekomstgerichter te ondernemen. Spek naar onze bek!

In 2020 gaven we binnen Statik duurzaam ondernemen een boost met 12 concrete acties. Je vindt alle resultaten in het stuk over onze duurzaamheidsstrategie.

Ook in 2021 nemen we deel aan het VCDO. Wanneer we daarna voor de derde keer op rij een positieve beoordeling krijgen, ontvangen we het internationale UNITAR-certificaat van de Verenigde Naties, wat van Statik een erkende SDG-pionier maakt.

Boerencompagnie Leen

Duurzaamheidsverslaggeving

In 2019 schreven we ons eerste duurzaamheidsverslag. Voor 2020 bouwden we dit digitaal en interactief exemplaar.

We geloven sterk in transparante communicatie. Door zowel onze resultaten als doelen te communiceren, houden we onszelf accountable. In 2020 lieten we bijvoorbeeld voor het eerst onze voetafdruk berekenen. Dit is onze benchmark voor de toekomst en in de volgende verslagen zal je over onze vooruitgang en/of moeilijkheden kunnen lezen.

Wereldwijd vinden we een financieel jaarverslag logisch. Waarom zou je niet standaard een duurzaamheidsverslag maken waarin je ook maatschappelijke winst in kaart brengt?

Kantoor wraps

Doelen 2021

  • Digitaal duurzaamheidsverslag: in 2021 willen we een inspirerend digitaal duurzaamheidsverslag op de wereld loslaten en zo andere bedrijven warm maken om een (digitaal) duurzaamheidsverslag uit te werken. (Dat digitaal verslag zag alvast 't levenslicht :-)).
  • Behalen en/of verder timmeren aan onze B Corp certificering. In 2020 dienden we onze B Corp aanvraag in. We hopen in 2021 met succes het evaluatie en verificatie stadium te doorlopen.
Over 2020

Verkozen tot klimaatambassadeur

Ieder jaar reikt het MIK (het milieu-infopunt voor de KMO), een initiatief van Voka en de provincie Vlaams-Brabant, de titel ‘Klimaatambassadeur’ uit aan een Vlaams-Brabantse KMO die zich inzet voor het klimaat. Begin 2020 mocht Statik met trots de trofee van Klimaatambassadeur 2019 in ontvangst nemen. Onze kleine en grote inspanningen werden opgemerkt en daar zijn we natuurlijk fier op. De race was spannend, want we moesten opboksen tegen grotere bedrijven zoals GC Europe en Renier Natuursteen.

Maar het kan altijd nòg beter! Dus ook in 2021 en lang daarna blijven we ons actief inzetten voor een betere wereld.

Over 2020

Hoera klimaatneutraal

Sinds 2015 integreren we bewust de duurzame ontwikkelingsdoelstellingen van de VN in onze werking en zetten we volop in op het verkleinen van onze voetafdruk. Samen met Ecolife zetten we in 2020 de volgende stap. We berekenden voor het eerst onze voetafdruk, werkten samen een reductie- en compensatiestrategie uit en mogen onszelf sinds december 2020 met de nodige trots klimaatneutraal noemen!

Maar ook over

Maanlanders

2020 was een spannend jaar waarin een gloednieuwe Statik spin-off vorm kreeg: Maanlanders. Maanlanders begeleidt organisaties naar meer werkgeluk en impact.

Wat zijn de kleine en grote dingen die ervoor zorgen dat mensen hun werk écht graag doen? We hebben zelf volop geëxperimenteerd, liepen tegen muren en kwamen uiteindelijk tot een gevoel en een systeem. Kortom, een nieuwe mindset rond werkgeluk. Eentje die alles te maken heeft met de manier waarop mensen kijken naar hun rol in een team, een organisatie, de maatschappij. En passant stelden we vast dat deze aanpak bedrijven op álle vlakken vooruit helpt.

De missie van Maanlanders is simpel: we willen werkgeluk op kruissnelheid krijgen. Binnen teams en organisaties die vooruit willen — die net zoals wij vinden dat die toekomst vol werkgeluk niet snel genoeg hier kan zijn. Want één ding is zeker: the time is now.

Maar ook over

Wattness

Sinds 2018 verdiepen we ons met onze start-up Wattness in technologie die energieverbruik in steden en gemeenten op een slimme manier monitort en optimaliseert.

Wattness detecteert grote hoeveelheden data over energieverbruik van gebouwen en patrimonia. Door machine learning toe te passen op deze data weet Wattness het kaf van het koren te scheiden en zo de essentie zichtbaar te maken. Dat levert slimme inzichten op die leiden tot een verlaagd energieverbruik en verhoogd comfort.

In 2019 zette Wattness ffier haar eerste stappen binnen proeftuin-projecten voor o.a. Stad Leuven en de gemeenten Haacht, Rotselaar en Tremelo.

In 2020 evolueerden we van 2 naar 4 actieve sites en werkten we zowel het aanbod van sensoren als de visualisatie van dashboards verder uit
. We geloven sterk dat het visualiseren van energieverbruik in combinatie met gamification kan bijdragen tot sensibilisering op vlak van energieverbruik.

Maar ook over

Spontane sollicitaties

Hoe dieper we duiken in Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen, hoe enthousiaster we worden en hoe meer we op gelijkgestemde zielen stoten. Dat geldt voor klanten, maar ook voor werknemers. Het aantal spontane sollicitanten blijft stijgen en in 2020 hebben we, ondanks Corona, 10 nieuwe Statikers mogen verwelkomen. We krijgen enorm veel vragen over onze aanpak en visie waardoor we in 2021 vol overtuiging onze spin-off rond werkgeluk en impact - Maanlanders - lanceren. We voelen hoe langer hoe meer dat deze menselijke en duurzame aanpak gewoonweg klopt.

Maar ook over

Dit duurzaamheidsverslag

Dit is het eerste digitale en interactieve duurzaamheidsverslag van Statik. (Download hier ons duurzaamheidsverslag van 2019). We geloven sterk in de kracht van open communicatie en willen hierin ook het goede voorbeeld geven. Mocht je vragen hebben over onze aanpak of meer willen weten over bepaalde topics, laat gerust iets weten aan onze duurzaamheidscoördinator Daphne via daphne@statik.be.

Maar ook over

Duurzaamheidsverslag 2020

2020

Verslagperiode

1 jaar

Cyclus

04/21

Publicatiedatum

&
Sustainability

Wil je ook een interactief duurzaamheidverslag voor jouw organisatie?

Anno 2021 is transparante communicatie key. Geef jouw (toekomstige) klanten, leveranciers, werknemers ... een inkijk in jouw visie op duurzaam ondernemen met een digitaal duurzaamheidsverslag. Hulp nodig? Statik helpt je graag met het uitschrijven, vormgeven en bouwen!