Ga verder naar de inhoud

Internationale samenwerking in het Interreg-project SHAREPAIR

Sharepair en Statik

Met het project ‘SHAREPAIR - Digital Support Infrastructure for Citizens in the Repair Economy’ zetten onder meer steden, koepels van repair cafés, consumentenorganisaties, Europese onderzoeksinstellingen en ook Statik zich in voor een meer geïntegreerde en burgergerichte hersteleconomie.

Door expertises te bundelen en data en ervaringen samen te brengen die tot op vandaag versnipperd zijn, wil SHAREPAIR een sprong voorwaarts maken in het verspreiden, versterken en toegankelijker maken van herstellen. Het project heeft als doel een gezamenlijke, gedragen en schaalbare digitale infrastructuur op te zetten, om zo het aantal herstellingen en uitgespaarde afval beduidend te verhogen.

Wie is betrokken?

Stad Leuven is leider van het hele project, en onze stad en provincie zijn verder nog goed vertegenwoordigt: naast wijzelf, spelen ook KU Leuven en Maakbaar Leuven een belangrijke rol. Kijken we iets verder, dan zijn ook de steden Roeselare, Apeldoorn en Louvain-la-Neuve mee aan boord, net als TU Delft en University of Limerick. En dan zijn er nog verschillende organisaties die expert zijn in de repair wereld, zoals het Britse Restart, Repair Together dat herstellers bijeenbrengt in Wallonië en Brussel, Netwerk Bewust Verbruiken die hen in Vlaanderen ondersteunen, en bijvoorbeeld Test-Aankoop dat een breed bereik aan consumenten heeft.

Wat willen we samen doen?

We streven ernaar een gezamenlijke digitale aanpak te ontwikkelen, die zowel herstellers uit repair cafés of thuis kan ondersteunen, als mensen thuis begeleiden in hun keuze voor herstellen. Om dat te bereiken, omvat het project heel veel acties, van het organiseren van internationale repair events en het uitwerken van een 3D-printing bib van wisselstukken tot het bijeenbrengen en visualiseren van een online overzicht waarop consumenten informatie kunnen terugvinden over uiteenlopende repair initiatieven bij hun in de buurt, en praktische en concrete tips kunnen terugvinden die hen meer in de richting van herstellen moeten leiden.

Wat is onze rol?

Statik engageerde zich als web agency in SHAREPAIR. Dat wil zeggen dat we de behoeften en vragen van de verschillende projectpartners in zekere zin gaan vertalen naar effectieve digitale tools en naar heldere online strategieën.

Eén van de grote elementen die dankzij dit project ontwikkeld en verspreid zal kunnen worden, is een hersteltool voor herstellers in repair cafés. Maakbaar Leuven nam daarin het initiatief en vormt de eerste proeftuin voor de toekomstige digitale aanpak. Vervolgens wordt die aanpak opgeschaald, vertaalbaar gemaakt, en verspreid naar andere regio's.

Naast een tool die een aantal concrete functionaliteiten biedt voor herstellers, wordt er ook een online strategie uitgezet waarmee steden hun burgers kunnen aanspreken. Dankzij Corona konden we dit in een eerste stroomversnelling brengen: we ontwikkelden de afgelopen maanden een MVP of Minimum Viable Product, waarbij consumenten hun kapotte toestellen kunnen registreren, waarna die vervolgens gematcht worden met de herstellers van Maakbaar Leuven. Onder de noemer Repair Connects testen we dus in Leuven en omstreken en verzamelen zo veel mogelijk feedback van gebruikers, om in een volgende fase te onderzoeken op welke manier de tool maximaal schaalbaar kan zijn en verspreid kan worden naar andere repair organisaties en andere landen.

Interregionale innovatie

Dit project wordt mogelijk gemaakt dankzij de steun van onze partners.

Sharepair
Smart hub