Ga verder naar de inhoud

Schoon Schip ep. 02: over digitale duurzaamheid met Arnaud Recko van DNS Belgium

Digitale duurzaamheid, een topic dat voor sommigen misschien ver-van-hun-bed lijkt, maar waar we toch elke dag mee in contact komen. Wat is het? Hoe is het relevant voor jou? En waarom is het zo belangrijk?

Aan tafel met DNS Belgium

Dat onderzoeken we in deze tweede episode van Schoon Schip, de podcast voor KMO’s die zich volop willen inzetten voor Duurzaam Ondernemen. Tijdens deze episode schuift Arnaud Recko, duurzaamheidscoördinator van DNS Belgium aan tafel samen met onze Statik support goeroe Bram Janssens.

Niet te missen topics in deze episode:

  • Arnaud legt uit wat DNS Belgium precies doet: “We hebben een soort navigatiefunctie op het internet. DNS Belgium beheert alle .be, .vlaanderen en .brussels adressen en doet daarnaast nog zoveel meer natuurlijk!” Als duurzaamheidscoördinator brengt Arnaud mensen bij elkaar binnen en buiten het bedrijf en coördineert hij alle initiatieven die onder hun grotere duurzaamheidsstrategie vallen. DNS Belgium werd verkozen tot miK Klimaatamabasseur in 2018.
  • We kijken naar de ecologische voetafdruk van het internet. Bram: “Iedereen die een website bezoekt, verbruikt energie. Alle websites komen van servers en worden getoond op laptops, computer en smartphones. Die hebben allemaal elektriciteit nodig. Het internet in zijn geheel heeft dus een zeer grote ecologische voetafdruk. We zien dat niet en daardoor zijn we ons er niet altijd van bewust. De rol van Statik is om ervoor te zorgen dat alles zo compact mogelijk is waardoor we onze ecologische voetafdruk kunnen verkleinen.”
  • Bram: “Als je een tweet of animated GIF verstuurt, stoot je ongeveer 0,02 gram CO2 uit. En je moet weten dat er dagelijks meer dan 50 miljoen tweets verstuurd worden.”
  • Natuurlijk is digitale duurzaamheid zoveel meer dan ecologie. Arnaud: “Het gaat om de impact van onze bedrijfsvoering op mens en milieu.” Hij licht de vier pijlers toe van de DNS Belgium duurzaamheidsstrategie: inspirerende werkplek, leider in security, digitaal bewustzijn en duurzaam ketenbeheer.
  • Bram deelt enkele onmisbare tips voor webbouwers om hun digitale voetafdruk te verkleinen. “Het draait allemaal om performantie. Hoe sneller en compacter, hoe beter. Hoe sneller een website inlaadt, hoe beter voor de server van de webpagina en voor jouw ecologische voetafdruk.” Denk maar aan het optimaliseren van afbeeldingen, optimaliseren van style sheets, in vraag stellen van trackers en kiezen voor groene hosting.

Het draait allemaal om performantie. Hoe sneller en compacter, hoe beter. Hoe sneller een website inlaadt, hoe beter voor de server van de webpagina en voor jouw ecologische voetafdruk.

  • We zoomen ook in het op sociale luik van digitale duurzaamheid: e-inclusie. Maar liefst 4 op de 10 Belgen maakt kans op digitale uitsluiting. Bram: “Toegankelijkheid is een zéér belangrijke factor en moet ingebakken zitten bij websitebouwers.”
  • Bram droomt van een supersnel internet, toegankelijk voor iedereen en een blijvende aandacht voor digitale duurzaamheid. “Digitale duurzaamheid is geen einddoel, maar een proces waar we dag na dag aan blijven werken.”
  • Arnaud z’n ultieme toekomstdroom? “Alle Belgen aangesloten krijgen op het internet, zorgen dat ze de basic 21st century skills onder de knie hebben en dat op een zo eco-friendly manier mogelijk.”

Geen enkele aflevering missen?

Abonneer je dan nu op 'Schoon schip' via Spotify of één van de gekende Podcastapps op Android & ios.

Shownotes

Wat we vermeld hebben in deze episode:

  • Tweetfarts.com. Hier ondek je op een ludieke manier wat de CO2-uitstoot is van een tweet.
  • Met digitalforyouth.be haalt DNS Belgium laptops op die ze refurbishen en doorgeven aan organisaties die jongeren helpen om digitaal aangesloten te blijven. Neem zeker contact op als je zelf laptops wil schenken.
  • 90% van de Statik websites zijn gehost bij Combell die gebruik maakt van groene en herbruikbare energie.
  • Duik zeker eens in de resultaten van de Barometer Digitale Inclusie (2020) van de Koning Boudewijnstichting.
  • Statik is een erkende Anysurfer bouwer. Dat is een vzw die websites test op basis toegankelijkheid voor wie slecht ziet, hoort of motorisch minder vlug is.
  • Leer alles over toegankelijk taalgebruik via de vzw Wablieft.

Volgende keer krijgen we bezoek van Wannes Van Giel van bigtrees, een Gents communicatiebureau dat bedrijven, overheden en individuen helpt bij de omschakeling naar een duurzame samenleving. Hij schuift aan tafel met onze Statik marketeer slash stateeg Annelies. Samen duiken we in de wereld van duurzame marketing en greenwashing. Geen idee wat greenwashing betekent? Dan heb je nog een extra reden om zeker te luisteren.

Benieuwd om te horen hoe je jouw website of applicatie kan verduurzamen?

Volgende blogpost

Statik bouwt mee aan de Belgian Alliance for Climate Action (BACA)

12 oktober 2020 | Daphne

Statik had de eer om achter de schermen mee te bouwen aan de website van de Belgian Alliance for Climate Action, oftewel BACA. Dit is een initiatief van The Shift en WWF-België dat bedrijven oproept om toe te werken naar een klimaatneutrale economie.