Ga verder naar de inhoud

Hoe Statik zich inzet voor gezondheid, welzijn en inclusie

Een plek waar we ons goed voelen, waar we graag zijn, bij mensen die we graag hebben en voor organisaties die ons nauw aan het hart liggen: dat proberen we met Statik elke dag opnieuw te zijn. Gezondheid en welzijn dragen we dus hoog in het vaandel. Hoe? Door steeds aandacht te schenken aan drie eenvoudige basisprincipes.

Komaan met dat lijf!

Neen, we zeggen het niet omdat het goed klinkt op z’n Raymonds, maar omdat er in ons team ontzettend veel bewegers en sporters zijn, en dat werkt aanstekelijk. We merken duidelijk dat wie tijd vrijmaakt voor lichaam en geest, daar dubbel en dik het positieve effect van terugziet!

Als team zijn we hier echt wel mee bezig, en geven we graag het goede voorbeeld. Dat doen we door regelmatig samen ‘s middags een toerke te gaan doen–al wandelend of al lopend, want ‘alles mag, niets moet’, door onze bureaus tijdelijk om te vormen naar de optimale zen-plek voor een yogasessie, of door een frisbee matchke te gaan spelen in het Sluispark. Ook onze Statik Social Clubs kennen vaak een sportieve hint: suppen, curlen, boksen, volksdansen: wij zijn intussen echt geen leken meer!

We hebben dan ook het geluk om vaak als een van de eersten op de hoogte te zijn van nieuwe acties of beweegtips die je als team of als organisatie kan meenemen in je werking. De 10.000 stappen-actie is jou allicht niet onbekend, maar heb je ook al gehoord van de Bewegingsdriehoek, of van Wisselwerken? Het Vlaams Instituut Gezond Leven wil mensen op een toegankelijke manier helpen om gezond te leven, en doet dat met onderbouwd advies, pakketten en opleidingen. Als ons team aan de website van Gezond Leven werkt, zijn we naast het pure technische luik stiekem toch ook altijd wel heel erg geïnteresseerd in wat Gezond Leven ons nog kan bijleren om gezonder in het leven te staan. We learn from the best, dus!

Voor Vlaanderen is een van de doelstellingen in het kader van deze Duurzame Ontwikkelingsdoelstelling om een sportmentaliteit te ontwikkelen en verspreiden. We geloven er sterk in dat werkplekken daarin een grote rol kunnen spelen, en willen op dat vlak dus nog meer doen wat we graag doen: bewegen en actief zijn! Want zeg nu zelf: stilzitten, da’s toch voor watjes?

‘k voel me goed, ik voel me goed

Met gezond eten en bewegen alleen kom je er niet. Geestelijke gezondheid en je als mens en als team goed voelen zijn zeker even belangrijk. Bij Statik betekent dat vooral dat we voor iedereen de ruimte willen creëren om te leren en te groeien, en vooral ook om die ervaring samen met collega’s te kunnen delen.

We willen vooral een plek zijn waar iedereen zichzelf kan zijn, en waar verschillen in karakters en persoonlijkheden elkaar versterken. Enkele workshops over MBTI en de verschillende persoonlijkheidstypes lieten bij ons een enorme indruk achter. We leerden als groep elkaars sterktes beter doorgronden, en de inzichten die uit die oefeningen naar voor kwamen, gebruiken we dagelijks als kapstok in onze samenwerking.

We zijn ons er sterk van bewust dat we in een omgeving als de onze als het ware met ons gat in de boter zijn gevallen, en dat er ontelbaar veel mensen zijn die door tegenslag of pech in een andere situatie terechtkomen. Organisaties als Tele-Onthaal, De Ruimtevaart, Similes, het Vrij CLB Netwerk, het VAD dragen we een warm hart toe, en we hebben ongelooflijk veel respect voor hun inzet en voor de impact van hun werk.

Ik, jij, hij of zij

Een derde basisprincipe dat voor ons een essentiële rol speelt in het welzijn van ons team en onze omgeving, hangt sterk samen met twee andere Duurzame ontwikkelingsdoelstellingen, met name Gender Equality en Reduced inequalities. Toegankelijkheid en inclusie zijn twee aspecten die vandaag nog altijd niet de aandacht krijgen die ze verdienen. Niet alleen volgen we in alle projecten zo veel mogelijk de richtlijnen rond webtoegankelijkheid, we gaan meer en meer op zoek naar manieren om zowel onze organisatie zelf als de websites die we bouwen, zo bruikbaar mogelijk te maken.

Dat voor jong en oud, gewoon of bijzonder, Nederlandstalig of anderstalig, blauw of rood en noem maar op. Ja, zelfs KRC Genk-supporters voelen zich welkom. We zetten ons met veel plezier in voor organisaties die werken aan een inclusievere wereld, met aandacht voor eenieder.

Onze partners uit de welzijnssector

Gezondheid en welzijn promoten, dat doen we niet alleen, maar samen met onder andere deze fantastische organisaties.

Gezond Leven
Similes
Unia
Tele-onthaal
Zelfmoord
AZ Diest
VAD
VSF
Basketbal Vlaanderen
Gezinssport Vlaanderen
Trefpunt Zelfhulp
KBS
Kanker en werk
Warmste Entree
Parkinson Liga

Heb jij ook een project dat welzijn en gezondheid voorop stelt?

Online strateeg

Wie is Stephanie?

Stephanie zorgt voor een zorgeloze start van jouw project. In een handomdraai vertaalt zij de noden van jouw organisatie naar een concreet plan van aanpak.

Volgende blogpost

Schoon Schip ep. 02: over digitale duurzaamheid met Arnaud Recko van DNS Belgium

09 december 2020

Wat is digitale duurzaamheid? Hoe is het relevant voor jou? En waarom is het zo belangrijk? Tijdens deze episode van Schoon schip schuift Arnaud Recko, duurzaamheidscoördinator van DNS Belgium aan tafel samen met onze Statik support goeroe Bram Janssens.