Wat is webtoegankelijkheid en waarom is het belangrijk?
Toegankelijkheid is een hot topic in de webwereld. Maar wat betekent het nu echt? En hoe kan je een steentje bijdragen aan een toegankelijker internet? Wij leggen het even haarfijn voor je uit.
Wat is een toegankelijke website?
Een toegankelijke website betekent dat de website bruikbaar is voor elke surfer, ook voor personen met een beperking. Wellicht heb je er nog niet vaak bij stilgestaan hoe blinden of slechtzienden het internet gebruiken. Of iemand met een motorische handicap waarvoor het bedienen van een toetsenbord en muis niet zo eenvoudig is. Het klikken op een knop of het lezen van een stukje tekst op het web is veel moeilijker voor deze mensen.
Vaak gebruiken zij een screenreader die webpagina's voorleest. Om dit vlot en begrijpbaar te maken moeten zowel technisch als inhoudelijk achter de schermen een aantal zaken in orde worden gebracht. Benieuwd naar hoe zo'n screenreader precies werkt? Je kan zo'n webervaring simuleren via deze extensie voor Google Chrome die een website voorleest zoals een screenreader dat zou doen. Test het gerust even uit op je eigen website!
Een toegankelijke website zorgt ervoor dat personen met een beperking toch zonder enig probleem je website kunnen bezoeken, begrijpen en er interactie mee kunnen aangaan. Aangezien het internet steeds belangrijker wordt in onze samenleving -kan jij nog zonder smartphone?- komt meer en meer het besef dat digitale toegankelijkheid een basisrecht moet zijn voor iedereen.
En dat kunnen we alleen maar toejuichen, want een toegankelijke website is niet alleen gebruiksvriendelijker voor mensen met een beperking, maar bij uitbreiding voor alle gebruikers.
Eigenlijk profiteert elke gebruiker van een goede toegankelijke website. Een toegankelijke website is compatibel met alle soorten toestellen, browsers en besturingssystemen, de pagina’s worden sneller geladen en je scoort beter in de resultaten van zoekmachines.
Sinds 2018 heeft de Europese Unie een richtlijn inzake de toegankelijkheid van de websites en mobiele applicaties van overheidsinstanties. Daardoor is het voor websites -en in 2021 ook voor apps- van alle overheidsinstanties en publiekrechtelijke instellingen in het land wettelijk verplicht om digitaal toegankelijk te zijn. De website van jouw gemeente en de apps van de NMBS of De Lijn vallen dus ook onder deze wetgeving.
Wat doet Anysurfer?
In België zet Anysurfer, een organisatie van Blindenzorg Licht en Liefde vzw (BLL), zich al enkele jaren actief in voor een toegankelijker internet. Zij hebben een uitgebreide checklist opgesteld waaraan een website moeten voldoen en organiseren opleidingen rond het thema. Daarnaast reiken ze een kwaliteitslabel uit aan websites die alle checks kunnen afvinken. De laatste jaren merken we dat meer en meer (overheids)websites dit label willen behalen en dit als een voorwaarde zien bij de bouw van een nieuwe website. Die trend kunnen we alleen maar aanmoedigen!
Het is niet zo dat de EU eist dat elke overheidswebsite in België het Anysurferlabel behaalt. Maar het is wel wettelijk verplicht om te voldoen aan de achterliggende principes van digitale toegankelijkheid die in de checklist vervat zijn. Anysurfer kan gezien worden als een kwaliteitslabel dat een engagement toont van de organisatie achter de website om niemand uit te sluiten. Ook als commerciële website kan je dus het Anysurferlabel behalen.
Statik als erkend bouwer
Met Statik zijn we sinds 2017 erkend Anysurfer bouwer, wat wil zeggen dat onze mensen de nodige opleidingen hebben gevolgd en dat we toegankelijkheid steeds in het achterhoofd houden bij de technische ontwikkeling. Daarnaast hebben we verschillende websites die het label reeds succesvol hebben behaald. Zo zijn Unia, Parcum, Kies Gelijke Kansen en Vrij CLB toegankelijk voor iedereen.
Kan ik als content manager mijn website toegankelijker maken?
Zeker! Er is zelfs een grote kans dat je onbewust al enkele zaken toepast als je goed hebt opgelet tijdens onze content management opleiding. Een correct gebruik van de wysiwyg, benoemen van afbeeldingen, links plaatsen in de tekst... Het zijn kleine dingen die een groot verschil kunnen maken.
Overtuigd van het nut van een toegankelijke website? Yes! Wij bekijken graag welke technische aanpassingen doorgevoerd moeten worden aan jouw website om te voldoen aan de EU-richtlijn. Daarnaast kunnen we je ook concrete tips & tricks geven om ook bij het ingeven van content rekening te houden met toegankelijkheid. Stuur ons een berichtje via deze toegankelijke knop.
Wie is Annelies?
Volgende blogpost
Plant Ecosia echt voor elke zoekopdracht een boom?
Gebruik jij Ecosia, de ‘boomplantende zoekmachine’? Dan heb je zeker al enkele bosjes bij elkaar geplant toen je op zoek was naar goedkope vliegtickets richting Spanje. Of zit de vork zo niet in de steel?