Ga verder naar de inhoud

Een online ontmoetingsplek voor en door mensen met Parkinson

Iedere 11 april vraagt de Wereld Parkinson Dag wereldwijd aandacht voor deze complexe ziekte. In Vlaanderen neemt vooral de Vlaamse Parkinson Liga, de patiëntenorganisatie voor en door mensen met Parkinson en hun naasten, het initiatief.

Project info

Project

Een website voor lotgenoten met een absolute focus op toegankelijkheid

Expertise

Informatiearchitectuur, grafisch ontwerp, webontwikkeling, toegankelijkheid

Periode

2019 - ...

Er voor elkaar zijn, fysiek en online

De Vlaamse Parkinson Liga telt vandaag 2.150 leden. Samen met vele vrijwilligers zorgen die leden ervoor dat mensen met Parkinson én hun omgeving alle kansen krijgen om een waardig en kwaliteitsvol leven te leiden. Door patiënten en hun omgeving samen te brengen, fysiek en online, is de Liga een plek waar ze hun vragen en ervaringen kwijt kunnen, naast de thuisomgeving, de dokterspraktijk of het ziekenhuis. Het is vooral ook een plek waar patiënten informatie en tips terugvinden die hen helpen hun leven te blijven leiden zoals ze dat zelf willen.

Omdat Vlaanderen naar schatting 30.000 mensen met Parkinson telt, wil de Liga haar missie de komende jaren nog verder verspreiden. Een nieuwe website moet dat doel ondersteunen. Toegankelijke informatie en een goed overzicht van activiteiten en initiatieven kunnen immers veel mensen verder helpen. Het online verhaal zorgt zo voor een mooie aanvulling op de menselijke en interpersoonlijke verhalen.

Homepagina parkinsonliga.be
Overzicht van de regionale contactgroepen zodat patiënten en hun omgeving eenvoudig een lotgenoot uit hun regio kunnen bereiken.

Een positieve en actieve levensstijl promoten via activiteiten en regiowerkingen

Contact met lotgenoten waarbij ervaringen gedeeld kunnen worden staan volledig centraal in de werking van de Parkinson Liga. Ongelooflijk veel mensen zetten zich wekelijks in om samen het leven te vieren, met haar goede en mindere kantjes. Door de jaren heen zagen zo verschillende regiogroepen het daglicht die diverse activiteiten organiseren en hun lotgenoten activeren. Die activiteiten zet de website kracht bij.

Een greep uit het zeer brede aanbod aan activiteiten.

De Liga wil mensen met Parkinson en hun omgeving via die activiteiten en initiatieven zoveel mogelijk inspireren en enthousiasmeren. Vele bestaande initiatieven en bevriende deelwerkingen kregen daarom een plek op de website, zoals het Parki’s kookatelier dat gezonde voedingsgewoonten voor mensen met kauw- en slikproblemen wil verspreiden, of de Parkili’s die dromen van mensen met Parkinson willen waarmaken.

In dat alles staat het persoonlijke en menselijke aspect steeds voorop. Naast een zachte, rustige en enthousiasmerende vormgeving voor de website, krijgen ook getuigenissen en inspirerende verhalen van patiënten of familieleden er een plek.

Een doelgroep met een absolute nood aan een toegankelijke en gebruiksvriendelijke website

Omdat de grootste doelgroep voor de website patiënten zijn, was webtoegankelijkheid in dit project een absolute must. Zowel in het ontwerpen als bij de ontwikkeling van de website, werden strikte richtlijnen meegenomen. Enkele voorbeelden:

  • Om de website voor gebruikers met een screenreader maximaal toegankelijk te maken, zijn op belangrijke plaatsen binnen de website alle beelden aangevuld met tekst. Voor niet noodzakelijke afbeeldingen zoals iconen, is dat niet het geval.
  • Alle inhoud op de website is 'toetsenbord-toegankelijk', en ook via mobiele schermen makkelijk te navigeren.
  • Omdat mensen die moeite hebben met het uitvoeren van precieze, gecontroleerde handelingen heel vaak last hebben van onbedoeld klikken op pagina's (vooral bij scrollen op mobile touchscreens), voorzagen we in de pagina-opbouw voldoende rustpauzes zonder klikzone. Dit artikel van Axess Lab geeft nog meer diepgaande informatie over onbedoelde kliks.
Een illustratie van de rustpauzes zonder klikzone. Bron: Axess Lab

Ten slotte kregen de redacteurs van de Parkinson Liga de nodige tips om op een toegankelijke manier de inhoud van hun website te beheren, en zochten we recent ook samen met Anysurfer naar een toegankelijke tool om het lotgenotencontact virtueel verder te zetten tijdens de Corona-quarantaine. Een eerste onderzoek van Stichting Accessibility hielp ons daarin op weg.

Steun de Liga, in een vingerknip

Naast het bereiken van een breder publiek, is het verzamelen van donaties en giften een van de belangrijkste doelstellingen van de website. Giften maken deze waardevolle werking immers mogelijk. Dankzij een vlotte online betaling kan je nu in slechts enkele kliks lid worden of doneren. Waar wacht je dus nog op?

Kan een toegankelijke website ook jouw doelgroep dichter bij elkaar brengen?

We delen graag onze inzichten en ervaring.