Ga verder naar de inhoud

DUOday 2023: samenwerken aan een inclusieve werkplek

Heel wat talent blijft onderbelicht en onderbenut, door een fysieke beperking, gezondheidsprobleem of andere drempels. Daarom nam Statik op 25 mei deel aan DUOday, een werkbelevingsdag voor mensen in kwetsbare situaties. We kregen in ons administratief team een dag lang hulp van Simone.

Statik als inclusieve werkplek

Statik is als digitaal bureau elke dag bezig met het helpen van organisaties om duurzame impact te maken. Maar daarnaast experimenteren we ook volop om te weten te komen hoe de werkplek van de toekomst eruit kan zien. In die zoektocht staat inclusiever worden als organisatie centraal, want dat zorgt voor meer werkgeluk en innovatie.

We weten dat vandaag veel talent onderbelicht blijft en doen er alles aan om aandacht te schenken aan toegankelijkheid binnen onze organisatie. Zo is het diploma van een sollicitant voor ons ondergeschikt aan expertise én enthousiasme. We houden rekening met neurodiversiteit, hebben al verschillende IBO-trajecten achter de rug en we gingen met ​​GTB (Gespecialiseerd Team Bemiddeling) aan de slag voor ons reïntegratiebeleid en onze vacatureteksten.

David Pinte, zaakvoerder van Statik: “Voor ons is DUOday een ideale manier om in contact te komen met nieuwe mensen, zoals Simone, en hen de kans te bieden om een fijne werkervaring te hebben. En wij leren van hen hoe wij als werkplek inclusiever kunnen worden.”

Ik vond het heel leerrijk om een dag mee te volgen en de administratieve taken uit te voeren die zorgen voor de dagelijkse ondersteuning van een bedrijf zoals Statik, zoals het versturen van interne e-mails en helpen bij de facturatie. Maar zeker ook om een blik achter de schermen te werpen en te zien hoe je een website maakt. Een dag was misschien zelfs wat te kort om alles mee te maken.

Simone - Deelnemer DUOday

Inclusie binnen het team én in onze projecten

We weten dat 46% van de Belgen kwetsbaar is voor digitale uitsluiting. Uit de recente imec.digimeter blijkt ook dat het voor een grote groep Vlamingen niet vanzelfsprekend is om om te gaan met digitale technologie: slechts 57% geeft aan dat ze het omgaan met digitale tools gemakkelijk vinden.

Statik is daarom niet alleen op zoek naar toegankelijkheid en inclusie binnen ons team. We schenken in elk project aandacht aan digitale toegankelijkheid en werken volgens het principe digital inclusion by design. Daarbij gaan we na welke aspecten een ontwerp digitaal inclusief maken en hoe we die sterker kunnen benadrukken.

Eind 2022 bepaalden we via een interne bevraging hoe we digitale inclusie nog hoger op de agenda kunnen zetten. Dit jaar zetten we op basis van de feedback in op gebruikersonderzoek (ook bij kwetsbare groepen) en het meetbaar maken van feedback op onze platformen. We proberen ook de digitale stress te verlagen door eenvoudige taal te spreken.

David Pinte

Bewustwording speelt een grote rol in inclusie. We nemen als organisatie die rol graag op door deel te nemen aan initiatieven zoals DUOday, maar ook door inspiratiesessies te organiseren en artikels te schrijven. We blijven intern kennis delen en aandacht schenken aan inclusie, al is er in de praktijk altijd ruimte voor verbetering.

Meer over duurzaam werken bij Statik?

Kom meer te weten over hoe het is om bij Statik te werken, hoe we digitale inclusie verwerken in ons duurzaam beleid of blijf op de hoogte over onze events.

Volgende blogpost

Kiezen voor privacy-vriendelijke online strategieën, een must?

15 mei 2023

51% van alle Vlamingen maakt zich zorgen over hun online privacy en 70% vindt dat bedrijven niet transparant zijn over welke data ze over hen verzamelen. Het is dus van groot belang om na te denken over hoe je de privacy van je bezoekers waarborgt.