Ga verder naar de inhoud

Inclusie- en diversiteitsbeleid

De duurzaamheidsambities van Statik zijn hoog, zeer hoog. Je vindt ze samen met onze realisaties terug in het huidige duurzaamheidsverslag. Tegelijkertijd beseffen we dat er nog heel wat werk aan de winkel is op vlak van inclusie en diversiteit op de werkvloer. We dromen ervan om de werkplek van de toekomst te zijn. Op verschillende vlakken, maar zeker op vlak van werkgeluk voor iedereen.

Statik draagt gelijke kansen en diversiteit hoog in het vaandel. We werven aan op basis van competenties. Kwaliteiten van mensen zijn doorslaggevend ongeacht gender, leeftijd, culturele herkomst, moedertaal of functiebeperking.

We vinden het onze morele plicht om met een open blik te kijken naar talent. Daarom willen we positieve acties ondernemen om individuen en gemeenschappen te betrekken die historisch ondervertegenwoordigd zijn in de IT- en communicatiesector én in ons bedrijf. Zo bouwen we bewust aan een werkplek waar iedereen zichzelf kan zijn, kan groeien en onze bedrijfscultuur verrijkt.

Sfeerbeeld tijdens ons rondetafelgesprek over 'Inclusie op de werkvloer'

Een korte terugblik

In 2022 maakten we voor het eerst werk van een inclusie- en diversiteitsbeleid met duidelijke doelstellingen. Drie concrete verwezenlijkingen uit deze periode waar we fier op zijn:

  • Een talenbeleid: we werkten een talenbeleid uit. Onze HR-manager en duurzaamheidscoördinator zetten de eerste stap, onze interne inclusie-klankbordgroep gaf waardevolle feedback, en vervolgens konden alle collega’s aanvullingen en ideeën inbrengen. Zo ontstond dit beleid op een inclusieve en breed gedragen manier.

  • Digitale toegankelijkheid: we namen met Statik actief thought leadership op door zowel intern als extern kennis te delen rond webtoegankelijkheid. Denk maar aan onze samenwerkingen met DigitAll, Anysurfer en onze verregaande focus op gebruikersonderzoek.

  • Verschillen waarderen en gesprekken hierover aanmoedigen: we organiseerden een rondetafelgesprek rond ‘Inclusie op de werkvloer’. We nodigden enkele lokale organisaties uit die elk ervaringen deelden die ons kunnen helpen om van Statik een inclusievere werkplek te maken. Daarnaast organiseerden we met Hamza Ouamari de inspiratiesessie ‘Inclusief communiceren, hoe pak je dat aan?’,

Voor onze nieuwe doelstellingen 2025 - 2027 houden we dezelfde pijlers aan, al dagen we onszelf uiteraard uit om verder stappen voorwaarts te blijven zetten.

Onze doelstellingen (2025 - 2027)

1. Inclusief rekruteren

We blijven rekruteren op basis van competentie en talent, ongeacht leeftijd, geslacht, origine, gender, religie of handicap en vermelden dit ook expliciet in vacatures. De voorbije jaren (2022-2024) maakten we er actief werk van om verschillende kanalen en netwerken (zoals Talentoscoop, GTB, Hijabis At Work…) aan te spreken om divers talent aan te trekken. We schreven onze selectieprocedure uit om deze zo transparant mogelijk te maken.

  • In de komende tijd willen we onze teams nog beter ondersteunen van teams in zelf aannemen van mensen. Door onze zelfsturende werking ligt er een grote verantwoordelijkheid bij de teams zelf. Er is geen HR-manager die kiest wie er wel of niet komt solliciteren, dit doen de teams zelf. We willen de competenties van onze collega’s verhogen zodat ze tijdens het aanwervingsproces de competenties van toekomstige collega’s beter kunnen inschatten.
Sfeerbeeld tijdens ons rondetafelgesprek over 'Inclusie op de werkvloer'

2. Verschillen waarderen en gesprekken hierover aanmoedigen

We werkten de voorbije jaren actief aan bewustwording rond ‘unconscious bias’ bij onze collega’s door middel van inspiratiesessies en bijscholing(en). Daarnaast stimuleren we intern en extern bewustwording rond genderdiversiteit door o.a. voornaamwoorden in onze e-mailhandtekeningen te introduceren.

  • Tijdens de komende jaren willen we ook aandachtig zijn voor (sub)culturen binnen ons nieuwe ecosysteem van The Kind Kids. Sinds 2024 maakt Statik deel uit van dit impactcollectief, waarin diverse organisaties samenkomen met één missie: changemakers ondersteunen. Het samenbrengen van verschillende organisaties brengt ook diverse identiteiten en subculturen met zich mee. Hoe zorgen we ervoor dat iedereen zich thuis voelt? Waar willen we naar elkaar toegroeien, en welke verschillen willen we bewust behouden en vieren? Hoewel we hier vandaag nog geen antwoord op hebben, is het een vraag die we helder willen beantwoorden.

3. Een talenbeleid uitwerken

Sinds 2023 hebben we een talenbeleid bij Statik. Daarin maken we afspraken rond het taalgebruik en hoe we omgaan met taaldiversiteit binnen onze organisatie. Dit talenbeleid willen we verder uitbouwen.

  • We willen de rol van taalmentoren binnen Statik beter definiëren zodat zij exact weten wat er van hen verwacht wordt en hoe ze zich hiervoor kunnen voorbereiden en/of bijscholen.

4. Inzetten op werkgeluk — voor iedereen

Bij Statik hebben we een traditie van informele gesprekken over het welzijn van collega’s op het werk. De afgelopen jaren zijn we dit ook kwantitatief gaan meten door in onze interne kwartaalbevraging te peilen naar hoe gewaardeerd en gerespecteerd collega’s zich voelen.

  • In de komende jaren willen we de Statik-competenties vertalen naar The Kind Kids gedragingen, met oog voor inclusief taalgebruik.

  • Werkgeluk is al jarenlang een strategische pijler. Toch merken we dat sommige collega’s zich niet altijd goed voelen en dat er geregeld uitval is. Hier willen we meer inzicht in krijgen, zodat we kunnen leren en verbeteren.

5. Digitale toegankelijkheid actief uitdragen

We ontwikkelen al onze toepassingen volgens de Web Content Accessibility Guidelines en de richtlijnen van het DigitAll charter, zodat ze toegankelijk en inclusief zijn voor alle eindgebruikers.

Daarnaast nemen we onze voortrekkersrol op door digitale toegankelijkheid ook extern uit te dragen, bijvoorbeeld via het organiseren van opleidingen. We informeren klanten over het belang van en de mogelijkheden met user research.

  • De komende periode willen we onze expertise op vlak van gebruikersonderzoek nog verder opbouwen en inzetten tijdens samenwerkingen.

6. Netwerk uitbouwen

De afgelopen jaren zochten we actief contact met organisaties die ons kunnen ondersteunen in het vormgeven van een inclusieve werkplek. Zo worden we al jaren begeleid door Talentoscoop, ons kritisch klankbord rond inclusie en diversiteit, en een brug naar sollicitanten met een afstand tot de arbeidsmarkt.

  • De komende jaren willen we bewust extra lange termijn engagementen aangaan met partners die ons verder kunnen begeleiden richting inclusie. (Denk hierbij aan Hijabis at work bijvoorbeeld)

  • Daarnaast blijven we inzetten op transparante communicatie en het delen van onze ervaringen rond inclusie en diversiteit – de successen, uitdagingen én leermomenten.

Zin om samen te werken?

Heb je een projectvraag voor ons, wil je graag bij ons team komen of simpelweg eens kennismaken? Laat gerust van je horen! Wij luisteren graag.