Ga verder naar de inhoud

Hoe Statik zich inzet voor meer inclusie en diversiteit

"Een plek waar ieder individu volledig zichzelf kan zijn", zo luidt één van de kernwaarden uit het Statik-manifest. Want het zou maar saai zijn, mochten we allemaal op elkaar lijken, toch? Dus zijn ook liefhebbers van Pizza Hawaii hier welkom en zetten we ons elke dag, samen met onze klanten en partners, in voor een inclusiever internet en een meer diverse samenleving.

Rood, zwart, wit, geel, jong, oud, man of vrouw

Ons streven naar meer inclusie en diversiteit hangt samen met twee Duurzame ontwikkelingsdoelstellingen van de Verenigde Naties, Gender Equality en Reduced inequalities. Op vlak van gendergelijkheid gaat het ons niet alleen over hoeveel vrouwen er bij ons werken in een nog steeds overwegend mannelijke sector. Maar ook om een goede balans tussen vrouwelijke en mannelijke waarden, zodat IQ en EQ samenkomen. We zijn ervan overtuigd dat dit elke organisatie te goede komt. En dat roepen we graag van de daken zodat ze ons tot in Hongarije kunnen horen.

Daarnaast hebben we de afgelopen jaren actief meegewerkt aan webprojecten van een aantal organisaties die zich elke dag inzetten voor een inclusieve en diverse samenleving. Naast hun website, ontwikkelden we voor Unia ook een dynamisch meldingsformulier waar bezoekers een geval van discriminatie of haatboodschappen kunnen melden én een databank die cijfers en inzichten bundelt over (on)gelijkheid en holibifobie. YOUCA en zijn Duitse tegenhanger Schüler Helfen Leben brengen onze Westerse jongeren in contact met leeftijdsgenoten uit het Zuiden. Het European Youth Forum geeft jongerenorganisaties een stem binnen Europa. Het Huis van het Nederlands Brussel brengt met het Patati-project mensen met een andere moedertaal samen om elkaars taal te leren. En Cultuurstream ten slotte bracht het theater en concerten tot bij minder mobiele doelgroepen zoals bewoners van woonzorgcentra of kinderen in het ziekenhuis.

Iedereen is van de wereld en het Internet is van iedereen

Een toegankelijke website is bruikbaar voor elke surfer, ook voor mensen met een beperking. Daarom zijn we al jaren trotse partner van Anysurfer, de organisatie die zich in België inzet voor een toegankelijker internet, en dragen we hun waarden actief mee uit. Nieuwe collega's droppen we altijd meteen in een Anysurfer opleiding waar ze letterlijk geconfronteerd worden met het surfgedrag van bijvoorbeeld bezoekers die een screenreader gebruiken om de tekst van de website te laten voorlezen. En ja, ook die rare bestandsnamen (IMG_1245698) van je foto's worden voorgelezen. Ook klanten nodigen we al eens uit op zo'n opleiding. De reacties zijn altijd dezelfde: een echte eyeopener.

We passen de technische en inhoudelijke principes van webtoegankelijkheid toe in elk webproject, maar voor sommige organisaties gaan we graag een stapje verder. Omdat de doelgroep daarom vraagt, zoals bv. bij de Vlaamse Parkinson Liga waarbij we voldoende rustpauzes tussen klikzones hebben voorzien om onbedoelde kliks op te vangen. Of omdat een organisatie zich actief wil inzetten om het Anysurfer label te behalen. O.a. De Warmste Entree, Unia, Kabaal Leuven, Parcum, 30CC en Vrij CLB gingen die uitdaging aan.

Steunkousen voor wereld Downsyndroomdag

Deze is van ons aan jou

Ook als werkgever wil Statik het goede voorbeeld geven door een diverse en inclusieve werkplek te zijn. Om die reden zijn we in 2020 gestart met een inclusietraject in samenwerking met Talentoscoop. Hiermee willen we mensen met een beperking of met specifieke noden een veilige werk- of stageplek aanbieden. Na enkele opstartgesprekken waarbij we extra uitleg kregen over inclusief ondernemen, mochten we in het voorjaar van 2021 twee collega's verwelkomen voor een stage binnen één van de projectteams van Statik.

We lieten ons re-integratiebeleid, onze vacatures en persoonlijke ontwikkelingsplannen onder de loep nemen om te kijken waar we deze nog inclusiever zouden kunnen formuleren. Ook de komende tijd zal Talentoscoop aan boord blijven als structurele partner om toekomstige stage- en werkplekken aan te bieden aan personen met een afstand tot de arbeidsmarkt.

Samen voor meer inclusie en diversiteit

Een wereld waarin iedereen zichzelf kan zijn komt er niet zomaar. Samen met deze partners zetten we alvast enkele stappen in de goede richting.

Unia
Myria
De Warmste Entree
YOUCA
SHL
Huis van het Nederlands
Parkinson Liga
Anysurfer
Mobiel 21

Heb jij een project dat helemaal past binnen de waarden van inclusie, diversiteit en gelijkheid?

Of wil je gewoon eens van gedachten wisselen hierover? Laat van je horen!

Online strateeg

Wie is Annelies?

Annelies is contentexperte en onze eindredactrice. Met haar kritische geest en brede achtergrond weet ze de juiste vragen te stellen om een conversiegericht online platform uit te denken op maat van je doelgroep(en).

Volgende blogpost

Waarom elk bedrijf baat heeft bij een duurzaamheidsverslag

21 juni 2021 | Daphne

Welke stappen zet jouw organisatie al op vlak van maatschappelijk verantwoord ondernemen? Mogelijk veel meer dan je denkt. Hoogtijd om al jullie acties te bundelen in een inspirerend duurzaamheidsverslag. Statik helpt je graag mee uit de startblokken schieten!