Webtoegankelijkheid
Bij Statik zijn we al jaren voorvechters van toegankelijk webdesign en development. We zijn ervan overtuigd dat iedereen wint bij een toegankelijke website of een toegankelijk webplatform. Daarom nemen we dit als een belangrijk focuspunt mee in elk project.
Wat is een toegankelijke website?
Wat is webtoegankelijkheid nu juist? Een website is toegankelijk als die bruikbaar is voor iedereen, ook voor personen met een beperking. De website is dan bv. ook leesbaar voor blinden en slechtzienden die een screenreader gebruiken en kan bediend worden door personen met een motorische beperking die een aangepast toetsenbord hanteren.
Naar schatting heeft 16 à 24% van de Belgische bevolking een tijdelijke of permanente beperking. Dat is een niet te onderschatten groep om je website voor te optimaliseren.
Is dat verplicht?
Voor sommige websites wel. Concreet worden in België overheidswebsites en platformen van publiekrechterlijke instellingen sinds 2020 geacht te voldoen aan de Web Content Accessibility Guidelines (WCAG) 2.1. AA. Dit is een internationale standaard die een set van richtlijnen heeft opgesteld om het internet toegankelijker te maken.
In België zet daarnaast Anysurfer, een organisatie van Blindenzorg Licht en Liefde vzw (BLL), zich al enkele jaren actief in voor een toegankelijker internet. Zij hebben een uitgebreide checklist opgesteld waaraan een website moeten voldoen en organiseren opleidingen rond het thema. Daarnaast reiken ze een kwaliteitslabel uit aan websites die alle checks kunnen afvinken. O.a. voor de websites van Unia, Stad Leuven en Comeos/Inter behaalden we dit kwaliteitslabel al.
Wat zijn de voordelen van webtoegankelijkheid?
Webtoegankelijkheid staat bij Statik al jaren hoog op de agenda. Niet alleen omdat we het belangrijk vinden mensen met een beperking vlot te laten surfen online. Een toegankelijke website is per definitie een betere website voor iedereen. Dit zijn enkele voordelen van webtoegankelijkheid:
- Een betere compatibiliteit met alle toestellen, browsers en schermgroottes
- Een hogere performantie en snelheid
- Je website is begrijpbaar voor iedereen
- Een verhoogde vindbaarheid in zoekmachines en een betere SEO-ranking
Het is een mythe dat een toegankelijke website per definitie visueel minder aantrekkelijk zou zijn. Dat bewijzen onderstaande projecten die het Anysurfer behaalden:
Toegankelijkheid en inclusiviteit in elk project
Bij Statik weten we dat het achteraf toegankelijk maken van een bestaande applicatie of website vaak heel duur uitvalt. We proberen dan ook al in de eerste fase van een project inclusief na te denken over een nieuw platform. Toegankelijkheid by default zeg maar.
We zijn trots een van de enkele webbureaus te zijn die officieel werden erkend door Anysurfer, en houden rekening met alle relevante WCAG richtlijnen inzake toegankelijkheid. Onze basis Craft CMS setup werd volledig doorgelicht door Anysurfer, en vormt het vertrekpunt voor nieuwe projecten. Ook voor complexere tools en platformen in andere technologieën staan de toegankelijkheidsprincipes voorop tijdens design en ontwikkeling.
Kennisdeling en blijven leren
Als Anysurfer partner zetten we ook volop in op kennisdeling. Zo organiseren we regelmatig opleidingen voor content managers en delen we heel wat inzichten en tips via onze blog.
Ga jij voor een toegankelijke en inclusieve digitale aanwezigheid?
We gebruiken onze expertise met plezier om jouw website of platform bruikbaar te maken voor iedereen.