European Accessibility Act (EAA): wat verandert er voor mijn website?
Op 28 juni 2025 treedt de European Accessibility Act (EAA) of Europese toegankelijkheidswet in werking. Dit wil zeggen dat alle organisaties in Europa hun producten en diensten toegankelijk moeten maken voor mensen met een beperking. Maar wat betekent dit nu concreet op digitaal vlak?
Wat valt er onder de European Accessibility Act (EAA)?
Sinds 2020 geldt er onder de ‘EU Web Accessibility Directive’ voor overheden en publieke organisaties al een verplichting om hun website toegankelijk te maken. Vanaf 28 juni 2025 wordt die verplichting doorgetrokken naar alle organisaties en bedrijven - ook commerciële bedrijven moeten nu dus voldoen.
De EAA heeft een bredere scope: alle digitale producten en diensten uit het openbare leven moeten toegankelijk zijn voor iedereen. Enkele voorbeelden daarvan zijn:
- Computers, smartphones en besturingssystemen
- Bankautomaten, ticketing services en betaalterminals
- Alle apparatuur van telecommunicatiediensten
- Alle digitale producten van banken en financiële diensten
- Digitale televisie en mediadiensten zoals Netflix, Spotify, DisneyPlus
- Alle digitale producten om het openbaar vervoer te kunnen gebruiken
- E-readers en e-boeken
- Websites en mobiele applicaties
- Webshops en alle vormen van online betalen en e-commerce (bv. ticketverkoop, giftenformulieren, lidmaatschappen...)
Iedere organisatie die dus over een website, mobiele app, webshop of digitale tool beschikt, moet met andere woorden voldoen aan de EAA en ervoor zorgen dat deze platformen toegankelijk zijn.
Hoe maak ik mijn website, platform, app toegankelijk voor de EAA?
Oké, dus elk digitaal platform moet bruikbaar zijn voor iedereen, maar wat betekent dit? Binnen de EAA zijn de richtlijnen van de Web Content Accessibility Guidelines (kortweg WCAG) leidend. Die richtlijnen gaan uit van 4 grote principes:
- Alle inhoud van het digitaal platform moet waarneembaar zijn voor iedereen
- Het digitaal platform moet bedienbaar door iedereen
- Alle inhoud en de werking van het digitaal platform moet begrijpbaar zijn voor iedereen
- Het digitaal platform moet robuust zijn: het moet werken in alle beschikbare webbrowsers en hulptechnologieën zoals een screenreader
Voor elk van die vier principes bestaan er heel een aantal richtlijnen: bv. een alternatieve tekst bij je afbeelding voorzien, alles met het toetsenbord bedienbaar maken, geen snelle bewegende beelden automatisch afspelen, een goed contrast voorzien in je webdesign, begrijpbare teksten en labels...
Daarnaast moet je een toegankelijkheidsverklaring (dit is de onze) opstellen waarin je aangeeft hoe toegankelijk je platform is, aan welke zaken je eventueel nog niet voldoet en welke alternatieven je voorstelt voor de ontoegankelijke elementen.
Een toegankelijke website voor Luisterpuntbibliotheek en een vlotte integratie met het bibliotheeksysteem
Het Gfietst platform bundelt het aanbod aan aangepaste fietsen in Vlaanderen zodat iedereen fietsplezier kan beleven
Een online tool die de digitale inclusie van jouw website of app in kaart brengt
Aan de slag met webtoegankelijkheid
Maar hoe begin je daar nu aan? De eerste stap is het in kaart brengen van de tools die je toegankelijk wil maken. Daarna kan je per tool evalueren hoe het vandaag gesteld is met de toegankelijkheid en welke aanpassingen nodig zijn.
Bij Statik zijn we al jaren voorvechter van webtoegankelijkheid en zorgen we dat elke website of tool bij de lancering voldoet op technisch vlak aan de WCAG-richtlijnen en de EAA. Daarnaast zal elke content manager of communicatieverantwoordelijke ook zelf moeten zorgen dat de inhoud toegankelijk is. Tijdens de opleiding van je nieuwe website geven we hiervoor graag de nodige tips en tricks mee en we organiseren ook regelmatig webinars en workshops voor content managers.
Op basis van de WCAG-richtlijnen hebben we een semi-automatische toegankelijkheidscheck ontwikkeld om organisaties snel een beeld te kunnen geven welke aanpassingen nodig zijn. Daaruit volgt een lijst met concrete actiepunten om door te voeren en het vormt meteen ook een ideaal vertrekpunt om werk te maken van die toegankelijkheidsverklaring.
Samen aan de slag met webtoegankelijkheid?
Wil je graag een toegankelijkheidsaudit op je bestaande website of platform? Of een nieuw toegankelijk platform laten ontwikkelen? Wij helpen graag!
Wie is Annelies?
Volgende blogpost
Wat doe je met het resultaat van gebruikerstesten?
Eenmaal je je user tests hebt uitgevoerd heb je (hopelijk) heel wat inzichten verzameld. Daar moet je nu verder mee aan de slag, maar hoe? Het kan soms overweldigend zijn maar we helpen je graag op weg.