Ga verder naar de inhoud

Waarom wij Craft CMS gebruiken

Voor de meerderheid van onze digitale projecten vinden wij Craft het meest geschikte CMS. Waarom dat zo is? Blij dat je het vraagt.

De websites die het levenslicht zien op onze Statikzolder zijn doorgaans van het iets complexere type. Voor bezoekers én voor beheerders van die websites is het echter belangrijk dat de complexiteit tot een minimum wordt herleid. En dat is nu precies waar een goed CMS (content management system) bij kan helpen.

En wat blijkt? Met Craft was content management nog nooit zo makkelijk. Eenvoud en intuïtie zijn voor ons sleutelbegrippen. Bij Pixel & Tonic – de mannen achter Craft CMS – denken ze daar duidelijk ook zo over. De grootste troef? Je kan een Craft website volledig aanpassen aan jouw doelstellingen, boodschap en eigenheid, en toch blijft het systeem altijd heel gemakkelijk in gebruik.

Als organisatie bepaal je volledig zelf – samen met ons uiteraard – welke verschillende inhoudstypes, relaties en velden je boodschap ondersteunen. Dankzij volledig aanpasbare soorten content, velden en oneindige weergavemogelijkheden is een Craft website bouwen én beheren eenvoudig en gebruiksvriendelijk. Met tientallen Craft websites op onze teller, hebben we ondertussen heel wat klanten die dat zullen beamen.

Craft voorziet dus geen kant-en-klare templates of zogenaamde thema’s voor de bakker of krantenwinkel om de hoek, zoals je bij andere bekende CMS’en zoals WordPress ziet. Dat betekent niet dat wie een site bouwt met Craft van nul moet vertrekken. Integendeel, Craft omvat een uitgebreide lijst aan aanpasbare bouwstenen. Als bouwer kunnen we die volledig naar onze hand zetten, op maat van het project dat voorligt. Dat geeft ons meer vrijheid en flexibiliteit, onder andere op vlak van vormgeving. We bouwen met andere woorden altijd ‘nieuwbouw’ in plaats van te starten met een stroef en weinig origineel thema dat ‘gerenoveerd’ dient te worden. Het bespaart ons tijd en zorgt voor een soepele en vooral unieke website.

En wij zijn duidelijk niet de enigen die dat een goede zaak vinden. Steeds meer websitebouwers kiezen bewust voor Craft als hun weapon of choice. Dat resulteert in een bruisende community (met onder andere de jaarlijkse .all() Conference waar we het eerder al over hadden), die ervoor zorgt dat Craft groeit en blijft groeien. Ook Statik is actief lid van die community, en we mogen ons met trots Craft Partner noemen. Vorig jaar organiseerde Statik zelfs de allereerste Craft Meetup in België.

Craft CMS geeft ontwikkelaars een enorme flexibiliteit om een complexe en originele website van nul op te bouwen en het is voor de content managers een plezier om ermee te werken.

Voorbeeld live preview-functie in Craft CMS van deze blogpost.

De unieke ‘Live Preview’ feature toont je als beheerder exact hoe aanpassingen op een pagina er zullen uitzien, zonder dat je de aanpassingen effectief moet publiceren voor bezoekers van de website. Daar kunnen andere systemen zeker nog wat van leren! Dankzij de live preview heb je in een handomdraai de pagina opgebouwd zoals jij dat wil.

Omdat de inhoud van een website doorgaans niet het werk is van één enkele persoon, bevat Craft ook een handig systeem voor het toekennen en beheren van gebruikersrollen- en rechten. Wie geen alleenheerser wil zijn over de pagina's van zijn website, kan aan meerdere personen binnen zijn team of organisatie verschillende rechten tot de back-end van de website toekennen. Je kan er bijvoorbeeld voor kiezen om marketeers hun eigen blogposts of events te laten aanmaken, maar geen wijzigingen te laten maken in het projectportfolio. Op diezelfde website wil je dan misschien ook dat de service manager de binnenkomende bezoekersberichten zelf kan lezen en opvolgen, en dat de offertevragen meteen uitkomen bij het salesteam? Dankzij het gedetailleerde systeem van gebruikers en gebruikersrechten bepaal je als beheerder zelf wie precies welke rol opneemt.

En dat zijn verre van de enige voordelen van Craft. We loodsen je snel door een lijstje van de aantrekkelijkste troeven:

  • Afbeeldingen en foto’s opladen in de back-end van de website is een eenvoudige opdracht. Draaien, spiegelen, bijsnijden of een focal point plaatsen: het kan allemaal.
  • Meerdere talen op één website gebruiken? Kat in bakkie met Craft, en in een meertalig land als België ontzettend handig.
  • Je organisatie beheert een groot stuk van de inhoud die je wil delen met je klanten via een CRM-systeem? Integraties met andere systemen zijn vaak een avontuur op zich, maar kunnen je later heel wat werk besparen.
  • Craft heeft een heuse Craft Commerce module die van elke website een webshop maakt. Een webshop beheren is dankzij Craft Commerce even eenvoudig als een gewone website onderhouden.
  • De fundamenten van het systeem zijn gebouwd op ‘Yii' (een krachtige en vertrouwde codebase) en andere, vertrouwde open source technologieën.
  • Craft wordt gedragen door een geweldige community die dagelijks met het systeem aan de slag gaat. Dankzij deze groeiende schare aan fans worden er elke dag nieuwe functionaliteiten bedacht, en die worden enthousiast met elkaar gedeeld.
  • Craft biedt ons de mogelijkheid om zogenaamde multisites te bouwen: meerdere ‘websites’ binnen dezelfde back-end. Dit is bijvoorbeeld interessant voor cultuurhuizen die voor sommige van hun events of festivals graag een aparte website aanmaken.
Ook Omegabaars.be is gebouwd in Craft CMS

"Allemaal goed en wel, zo'n pleidooi voor een content management systeem, maar laat mij dat maar eens met eigen ogen ondervinden!" denk je nu ongetwijfeld. Om af te sluiten, geven we daarom graag nog een aantal voorbeelden. Neem zeker eens een kijkje bij Pleegzorg Vlaanderen, Gezond Leven, Waterleau, KU Leuven Stories of European Youth Forum, allemaal mooie websites die met veel enthousiasme door blije content managers in Craft beheerd worden.

Deze organisaties zijn alvast fan van Craft CMS

Gezond Leven
Belisol
Associatie Ku Leuven
Provincie Limburg
Zelfmoord
Cultuurconnect
Sociare
KIK
AZ Diest
Open Monumentendag
Orde van Vlaamse balies
European Youth
Waterleau
Parkinson Liga
Basketbal Vlaanderen

Heb jij zelf ook nood aan een steengoede nieuwe website waarmee je makkelijk zelf aan de slag kan gaan?

Laat van je horen! En mocht je toch nog twijfelen over Craft, laat ons gerust iets weten. Er zijn nog meer dan genoeg redenen op te sommen waarom Craft de max is, en we komen dat met plezier eens tonen!

Informatie­architect

Wie is Anton?

Over gebruiksvriendelijkheid kan Anton niet zwijgen. Daarom vertelt hij jou graag hoe je slimme websites ontwerpt.

Volgende blogpost

Waarom kiest Statik voor duurzaam ondernemen, en wat bedoelen we daar juist mee?

08 februari 2019 | Tim-Oliver

Wat kan een—ochgottekes—webbureau als Statik doen dat duurzaam is? Een grote vraag die een groot antwoord verdient; dus we sleurden zaakvoerder Pieter Jelle er bij.