Dit was Dot All 2023, dé Craft CMS conferentie

Wanneer ons favoriete CMS hun jaarlijkse conferentie houdt, zijn wij graag van de partij. En dus trok het volledige Craftteam naar het zonnige Barcelona om drie dagen lang ondergedompeld te worden in all things Craft CMS.

Dit was Dot All 2023, dé Craft CMS conferentie
Het Craftteam op Dot All in Barcelona

Even over Craft CMS

Craft CMS? Dat is ons favoriet content management systeem (CMS) waarin wij al enkele jaren contentheavy websites en platformen ontwikkelen. Van Gezond Leven, KU Leuven Stories, De Warmste Entree tot The Good Wave voor de Koning Boudewijnstichting - stuk voor stuk projecten waarin onze developers en de content managers aan de slag gaan met Craft. En we krijgen vaak alleen maar positieve reacties van onze klanten over hun gebruikerservaring met het systeem.

Op naar Craft 5

De eerste dag werden we door Pixel & Tonic - het bedrijf achter Craft CMS - een volledige dag meegenomen in de nieuwigheden van Craft 5. We kregen ook de kans om rechtstreeks input te geven aan de developers van Craft voor nieuwe functionaliteiten.

Dit zijn een aantal zaken waar wij naar uitkijken:

  • De content opties worden eenvoudiger. Categorieën en tags gaan weg, zodat het zwaartepunt bij entries (pagina's in Craft taal) komt te liggen. Zo wordt het voor developers mogelijk om per site een weergave te maken op basis van wat de content manager nodig heeft.

  • Craft 5 zorgt voor nieuwe manieren om relaties te tonen in het controlepaneel. Dat zal het voor content managers makkelijker maken om in één oogopslag te kijken welke entry waar staat en of de foto's goed staan.

  • Velden worden vaker herbruikbaar, wat heel wat repetitief werk wegneemt bij de developers.

  • De backend van Craft 5 zal ook zoveel mogelijk WCAG AA toegankelijk zijn voor content managers

Dit was Dot All 2023, dé Craft CMS conferentie
Collega's Hannah en Caroline op DotAll. Credits: Craft CMS

Niet alleen UX, ook AX is belangrijk

De meest webontwikkelaars focussen enorm hard op de User Experience (UX) van een website of platform. Logisch ook, want een website is maar succesvol als de gebruiker tevreden is. Maar ook het gebruiksgemak voor content managers, webmasters, redacteurs... is van belang. Dit noemen we Author Experience (AX).

Gelukkig staat ook bij AX eenvoud voorop. Hoe eenvoudiger het datamodel achter de verschillende pagina's en categorieën, hoe makkelijker de auteur alle content zal kunnen beheren. Als je het kan doen met 10 categorieën, hoef je er geen 20 te bedenken. Daarom is het ook van belang om voor uitzonderlijke gevallen geen onnodige extra functionaliteiten of flows te bedenken. Dat maakt de backend vaak moeilijker te onderhouden - zowel technisch als inhoudelijk.

Dit was Dot All 2023, dé Craft CMS conferentie
Voorbeeldscore van The Good Wave

Op naar toegankelijke, digitaal duurzame websites

Anno 2023 kan je toegankelijkheid en digitale duurzaamheid als topics niet wegdenken op eender welke technologische conferentie. Dus ook op Dot All waren er de nodige talks die aandacht gaven aan het maken van platform voor alle mensen én met aandacht voor de digitale voetafdruk.

Zo kwam de Web carbon calculator van Wholegrain Digital uiteraard aan bod (lees hier meer over hun ratingsysteem). En blijkbaar schrokken toch best wat mensen uit het publiek toen ze de score van hun website zagen. Gelukkig zetten we bij Statik in op een groene score, en liefst met minder dan 0,3 gram C02 per paginaweergave - oftewel een B-label of beter.

Daarnaast zijn we heel blij dat de backend van Craft 5 zoveel mogelijk WCAG niveau AA toegankelijk zal zijn. Zo kan elke persoon eenvoudig aan content management doen. Meer weten over toegankelijkheid en digitale duurzaamheid? Ontdek hieronder meer inzichten en tips.

Open Monumentendag takes the stage

Op de laatste dag van de conferentie was er ook ruimte voor 4 lightning talks. Iedere aanwezige kon een case of topic insturen om voor te stellen. Onze technische analist Jan mocht onze aanpak voor de Open Monumentendag website en het organisatorenportaal toelichten. Wij focusten op de author experience van de organisatoren die activiteiten aanmaken en op het performant houden van de website om de grote bezoekerspiek tijdens het weekend zelf op te vangen. We kregen alvast heel wat fijne reacties uit het publiek.

Nood aan een nieuwe website met gebruiksvriendelijk content management systeem?

Lijkt Craft CMS interessant voor jouw project? Of wil je vooral van ons horen waarom wij zo'n fan zijn?

Craft CMS developer

Wie is Hannah?

Hannah is backend developer in het Craft CMS team. Haar favoriete projecten van de laatste tijd? Eitfood.eu, advocaat.be en openmonumentendag.be.

Volgende blogpost

Dit was Dot All 2023, dé Craft CMS conferentie

Online trackingtools vergelijken

17 oktober 2023 | Lena

Google Analytics 4 is tot op vandaag de wereldwijde standaard voor analysetools, maar er zijn zeker alternatieven: Matomo, Piwik Pro, Plausible. Wij zetten ze voor jou op een rijtje.