Ga verder naar de inhoud

Een terugblik op Dotall2019 in Montreal

Tijdens Dotall 2019 in het Canadese Montreal maakten we kennis met Craft 4, JAMstack én het bruisende leven in deze wereldstad.

De jaarlijkse Craft CMS conferentie vond plaats in Montreal, Canada. Als echte Craft CMS aanhangers (zoals je al kon lezen in deze blogpost) en na een inspirerende editie in Berlijn vorig jaar, konden we dit feestje natuurlijk niet missen.

State of Craft

De conferentie begon naar goede gewoonte met de State Of Craft, door Brandon Kelly (CEO van Pixel & Tonic, het bedrijf achter Craft CMS). Het was uitkijken naar de vooruitblik op wat we van Craft 4 mogen verwachten.

Zo zullen er nieuwe opties om overzichtspagina’s in het controlepaneel te maken (een kalender-, galerij- en kanbanweergave), conflictdetectie en -oplossing (wanneer 2 personen dezelfde pagina aan het bewerken zijn) en heel wat toegankelijkheidsupdates toegevoegd worden aan het vertrouwde CMS. Dat kunnen we alleen maar toejuichen!

Daarnaast kondigden ze een nieuwe service aan: craft.cloud, voor wanneer je Craft volledig headless wil gebruiken en je frontend helemaal via JAMstack wil doen. Coming soon 🙂

To JAMstack or not?

Dat Javascript, API & component-based design de frontend community domineren is geen verassing. Dat werd ook in Montreal snel duidelijk na een workshop & een aantal talks over JAMstack. Het leek wel het overkoepelende thema van de conferentie.

JAM staat voor “Javascript, API’s, Markup”, een manier van websites of -applicaties ontwikkelen waarbij data uit een API getoond wordt door een javascript framework als Nuxt.js, Gatsby of Gridsome. Dit zorgt ervoor dat je site sneller, beter beveiligd en makkelijker om te hosten wordt. Langs de andere kant kruipt er wel meer tijd in je build tools en kan het moeilijker zijn om features als de live preview aan de praat te krijgen.

Craft heeft sinds een paar weken ook een ingebouwde GraphQL API, waardoor een Craftwebsite nu ook eenvoudig gebruikt kan worden als API voor de JAMstack applicatie.

Bij Statik werken we met de meer klassieke LAMPstack (Linux, Apache, MySQL, PHP) en daarin zijn we zeker niet alleen. De vergelijking tussen deze twee kwam uitgebreid aan bod. Andrew Welch zette de voor- en nadelen van beide opties op een rijtje.

Ook meegebracht uit Montreal

  • Het nieuwe testing framework van Craft en hoe we dat kunnen gebruiken om onze plugins en onze website automatisch te testen.
  • Hoe je je Craft Commerce producten kan structureren op een flexibele en uitbreidbare manier.
  • Hoe je je website kan “afkruiden” door Vue.js te gebruiken om kleine stukjes dynamisch te maken.
  • Waar we rekening mee moeten houden wanneer we klanten van een bestaand systeem migreren naar Craft en welke tools we voor migratie en importeren van data kunnen gebruiken.
  • Pakken reistips voor wie zelf een tripje overweegt naar de hoofdstad van de provincie Québec. Dit uitzicht vanaf Mount Royal zegt toch genoeg?

Wil jij profiteren van een website in Craft CMS?

Dan moeten wij eens praten.

Informatiearchitect en technisch analist

Wie is Jan?

Als Craft CMS fan van het eerste uur denkt hij voortdurend na hoe we onze websites en toepassingen nog beter kunnen afstemmen op de noden van de bezoekers.

Volgende blogpost

De takeaways van Laracon 2019

16 september 2019 | Kristof

Developer Kristof neemt je mee naar Amsterdam voor de jaarlijkse conferentie over het Laravel framework en deelt zijn takeaways van Laracon 2019.