Ga verder naar de inhoud

Dit was Full Stack Europe 2019

De allereerste editie van Full Stack Europe beloofde heel wat. Kristof zet de meest interessante talks op een rijtje.

Antwerpen was de gaststad voor de eerste editie van Full Stack Europe. Een nieuwe conferentie over development, daar moesten we uiteraard bij zijn! Dus trok ik samen met Bram, Maxime & Wietse naar het Hilton Hotel. Wat een toplocatie voor zo’n eerste editie.

Wat is full stack development?

Full stack gaat, zoals het woord het zelf zegt, om het volledige plaatje van software-ontwikkeling. Zowel back- als frontend dus. Een ontwikkelaar wordt full stack genoemd als hij/zij voldoende allround skills in huis heeft om een project van A tot Z te bouwen.

We hoopten op deze conferentie dan ook de nodige inzichten te krijgen in hoe we onze projecten nog meer kunnen stroomlijnen tussen back- en frontend. Dat is zeker gelukt! We brachten onder andere deze kennis terug mee:

Het magische woord ‘caching’

We kregen een introductie in de wereld van Google Cloud en hoe dit gebruikt kan worden voor zowel eenvoudige processen als automatisch schaalbare applicaties.

Het werd ook meteen duidelijk dat oneindig blijven schalen in de vorm van extra servers niet de oplossing is. Er moet heil gezocht worden in varnish caching. Op die manier kan je de server load laag houden en toch gepersonaliseerde content tonen aan gebruikers.

Een doorgedreven focus op toegankelijkheid

Ook deze conferentie kregen we opnieuw een talk voorgeschoteld vol praktische tips om onze websites en applicaties toegankelijker te maken voor blinden en slechtzienden. Het analyseren van hoe deze mensen met de websites omgaan verschaft nieuwe inzichten om onze objecten en componenten nog meer af te stemmen op deze doelgroep. Bij Statik zijn we al jarenlang overtuigd van het belang van toegankelijke websites.

Datarelaties in kaart brengen

Een interessante talk ging over data-analyse. Door verschillende datasets te analyseren aan de hand van grafieken kan je in kaart brengen hoe deze sets zich tot elkaar verhouden. Op die manier kan je in een oogopslag alle datarelaties begrijpen en dit kan je dan weer nieuwe inzichten verschaffen om het project te verbeteren. Een uitgewerkte demo waarin Belgische bieren zoals Duvel centraal stonden, zal ook wel gezorgd hebben voor de grote interesse in de zaal ;).

Lesser stack

We kunnen er niet omheen, de conferentie heet ‘full stack’ en we merken dat steeds meer van ontwikkelaars wordt verwacht dat ze van alle markten thuis zijn. Maar dat is gelukkig niet hetzelfde als telkens opnieuw het wiel moeten uitvinden. Soms is het meer dan oké om bestaande services te gebruiken en de focussen op wat echt belangrijk is in een project. Soms is het oké om wat lesser stack te zijn.

Voor een conferentie die de allereerste keer georganiseerd werd was dit zeker de moeite waard. En gelukkig hebben de organisatoren al aangekondigd dat ze terugkeren in 2020. Tot dan!

Interesse om onze developers full stack aan de slag te laten gaan op jouw project?

Webdeveloper

Wie is Kristof?

Developer Kristof bijt zich graag vast in complexe digitale toepassingen die onze klanten helpen hun interne processen te optimaliseren. Daarvoor maakt hij gebruik van het Laravel framework.

Volgende blogpost

Een terugblik op Dotall2019 in Montreal

09 oktober 2019 | Jan

Craft 4, JAMstack én het bruisende Montreal, dat was Dotall 2019 in enkele woorden.