Ga verder naar de inhoud

Een simulator voor onderzoek naar de logistieke keten van covid-19 vaccins

De onderzoekers van het Access-To-Medicines Research Center van KU Leuven (ATM) doen transdisciplinair onderzoek op hoog niveau naar het ontwerp en beheer van gezondheidssystemen en het beheer van toeleveringsketens. Dat deden ze ook voor de logistieke keten van de befaamde COVID-19 vaccins, en wij mochten helpen.

De resultaten in een notendop

  • Een schaalbare digitale interface voor de vaccin simulator
  • Minder tijd naar handmatige dataverwerking, meer tijd voor analyse en onderzoek

Wat (met die vaccins) als...

Toen eind 2020 meerdere COVID-19 vaccins werden goedgekeurd voor distributie op de Europese markt, begon het ATM team naarstig te werken aan een supply chain model voor de productie van deze vaccins. Zo’n model laat toe om verschillende "wat-als"-scenario's te testen en verkennen:

  • Hoelang duurt het om 100 miljoen vaccindosissen te produceren?
  • Wat als er bepaalde stoffen niet voorhanden zijn?
  • Wat is het effect op de levertijd als de kwaliteitscontrole van de vaccins vertraging oploopt?

Op dergelijke vragen wil het supply chain model een antwoord bieden. Om op die manier de productie en verdeling van vaccins nog beter te kunnen organiseren.

Project info

Project

Simulator vaccinproductie

Expertise

Analyse, ontwikkeling (Python, Django)

Periode

2021 - ...

Naar een breed inzetbare en eenvoudig hanteerbare interface

Toen de onderzoekers van het ATM team Statik in 2021 contacteerden, bestond reeds een eerste prototype van het model. Data over productie- en distributiesites werden in nauwe samenwerking met CEPI (Coalition for Epidemic Preparedness Innovations) verzameld bij internationale organisaties en farmabedrijven.

Alle data werden manueel gekopieerd naar complexe spreadsheets, een tijdrovend en weinig schaalbaar proces. Die spreadsheets werden vervolgens verwerkt door simulatiesoftware, waarna het onderzoeksteam de resultaten uiteindelijk opnieuw manueel vertaalde in grafieken en rapporten.

Ingeven en editeren van logistieke en andere data mbt. vaccinproductie gebeurt via een intuïtieve interface.

Na een analyse van de complexe datastructuur, bouwde Statik voor de onderzoekers een gebruiksvriendelijke interface waarin de betrokken stakeholders alle nodige data over vaccinproductie en -distributie kunnen invoeren.

Gebruikers kunnen via de interface ook simulaties opstellen en aanvragen, waarna de applicatie alle gegevens exporteert in een formaat dat rechtstreeks door de simulatiesoftware verwerkt kan worden.

Als gebruiker kan je alle ingegevens data van de productie- en distributiesites inkijken en de status opvolgen.

Het resultaat: een efficiënte, veilige en schaalbare onderzoekstool

Veiligheid was daarbij een bijzonder aandachtspunt, gezien de marktgevoeligheid en confidentialiteit van de gegevens.

De eerste versie van de simulator is intussen opgeleverd, met tevreden onderzoekers als resultaat. De dataverzameling is niet langer een tijdrovend en foutgevoelig proces, maar verloopt efficiënt, veilig en schaalbaar. Op langere termijn is het de bedoeling om ook de verwerking van de resultaten van de simulaties tot grafieken en rapporten te automatiseren.

Gebruikers kunnen via het platform ook effectieve simulaties maken en exporteren in een formaat dat aangepast is aan de vervolgstappen.

De eerste inzichten zijn een feit

Ondertussen hebben de onderzoekers niet stil gezeten en kunnen ze de eerste resultaten van hun onderzoek naar de logistiek van de covid-19 vaccins met de wereld delen. Benieuwd? Aarzel dan niet om Prof. dr. Nico Vandaele te contacteren of bekijk dan onderstaande video.

Duurzame webpartner van KU Leuven

Met dit onderzoek bewijst KU Leuven alweer dat de instelling de naam 'meest innovatieve universiteit van Europa' waardig is. Statik is al jarenlang de vaste partner van KU Leuven om de algemene digitale strategie te bewaken en voortdurend verder vorm te geven.

Ook bezig met baanbrekend onderzoek?

We denken graag mee na over hoe we dat onderzoek digitaal kunnen ondersteunen, om jullie impact nóg groter te maken.