Van kapotte Senseo’s tot overvolle geheugenkaarten: Statik goes repair!
Vertelden we al dat we onze skills graag inzetten voor zinvolle projecten? Dat verhaal krijgt binnenkort een iets langer staartje, en wel eentje met een internationaal karakter, en een vleugje circulaire economie. Ontdek SHAREPAIR!
Digitale tools als hefboom voor de hersteleconomie
Afgelopen jaar maakten we kennis met Maakbaar Leuven en de drijvende krachten achter dit duurzame initiatief dat keihard ijvert voor de hersteleconomie. Gespreksonderwerp nummer één: de enorme groeikansen in de versnipperde wereld van repair. Vooral de mogelijkheden om repair cafés digitaal te ondersteunen en steden en hun inwoners warm te maken voor herstellen.
Van het een kwam het ander, en voor we het goed en wel doorhadden, was Statik in een Europees programma rond repair gerold. Het kind kreeg een naam—SHAREPAIR—en afgelopen zomer werd het INTERREG-dossier waaraan tientallen partners uit Noord-West Europa samenwerkten ingediend. Eind september kregen we het goede nieuws dat deze unieke samenwerking in januari 2020 officieel van start mag gaan.
What happens in Leuven...
...wordt voortgezet in andere Europese steden. Stad Leuven is de trekker of lead partner in dit verhaal, waardoor er hier in de komende drie jaar een stevige reeks pilootprojecten opgezet zullen worden. Enkele voorbeelden:
- een digitale applicatie die herstellers ondersteunt tijdens hun repair proces, en de nuttige gegevens logt tijdens een internationaal repair event (in Leuven, op 27 en 28 maart 2020)
- een 3D-printing bib voor wisselstukken
- een online overzicht waarop consumenten info kunnen terugvinden over uiteenlopende repair initiatieven bij hen in de buurt
- een online tool die consumenten gidst in het herstelproces
- een gezamenlijke database van alle repair data uit de betrokken regio (Noord-West Europa)
Allemaal digitale initiatieven waarbij we met onze expertise zeker een meerwaarde kunnen betekenen.
Samenwerken in de overtreffende trap
Dankzij deze samenwerking hadden we op korte tijd het geluk om naast de mensen van Maakbaar ook spelers als Restart, Repair & Share, Repair Together te mogen ontmoeten. Verder is het ook altijd leuk praten met de ambitieuze onderzoekers van KU Leuven, die o.a. de beeldherkenning van barcodes van elektrische toestellen voor hun rekening nemen, en om samen te werken met organisaties als Netwerk Bewust Verbruiken, Vormingplus en Test-Aankoop, die onze gezamenlijke acties vooral in het Vlaamse landschap zullen verspreiden. En dan zwijgen we nog maar over de Nederlandse, Duitse, Franse, Luxemburgse en Britse partners waar we de komende tijd nog veel mee zullen mogen samenwerken!
Wij zijn herstellers
Het echte werk moet nog beginnen, maar we leerden wel al heel wat bij over repair! Samen met enkele gedreven herstellers van Maakbaar Leuven doken we alvast in het herstelproces en in de flow die herstellers volgen tijdens zo’n repair café. Zo worden de eerste stappen gezet naar de online applicatie die herstellers uit alle regio’s kunnen gebruiken tijdens hun bijeenkomsten. Uit die gesprekken werd al snel duidelijk dat onze focus in deze fase volledig moet liggen op de usability van de applicatie die we voor herstellers willen ontwikkelen.
We focussen expliciet op wat relevant is voor de herstellers: een tool die bruikbaar is voor iedereen, en die zoveel mogelijk gelinkt is aan goede bestaande initiatieven als de Fixometer of iFixit. Pieter Jelle, Tim en Stephanie mochten alvast een repair café bijwonen in Hal 5, en verzamelden daar heel wat feedback op een eerste prototype.
Eerste platformen op de wereld losgelaten
Ondertussen kunnen we trots zijn op de eerste resultaten van dit partnerschap. Zo geven Repair Connects, Repair Maps en het Open Urban Repair Network de hersteleconomie dat broodnodige duwtje in de rug.
Interregionale innovatie
Dit project wordt mogelijk gemaakt dankzij de steun van onze partners.
Ook een goed idee voor een digitale toepassing?
We werken dit graag uit tot een prototype dat we daarna aan gebruikers kunnen voorleggen tijdens enkele user testing sessies.
Wie is Stephanie?
Volgende blogpost
Hoe we samen met Djapo een razend interessant onderwijsproject opzetten
Ontdek hoe we samen met Djapo en steun van de Vlaamse overheid het thema dierenwelzijn op een duurzame manier in de klas willen brengen.