Ga verder naar de inhoud

Analyseren wordt kinderspel via Google Looker Studio

De mogelijkheden om data te analyseren in Google Analytics zijn eindeloos. Soms heb je echter nood aan simpelweg een duidelijk overzicht van je websiteprestaties en marketingcampagnes. Dan is Google Looker Studio de ideale tool.

Waarom gebruikmaken van Google Looker Studio?

Als marketeer, webmaster of communicatiemedewerker is het niet makkelijk om een overzicht te behouden van alle lopende marketingcampagnes en -acties: de Facebookadvertentie voor een nieuwe actie, de AdWordscampagne die voortdurend loopt en laten we de maandelijkse nieuwsbrief via e-mail niet vergeten.

Het einde van de maand nadert en je wil nog even snel achterhalen wat al deze inspanningen nu precies hebben opgeleverd. Je duikt in Google Analytics en begint door alle rapporten te bladeren, maar al snel raak je het overzicht kwijt.

Nochtans had je graag een antwoord gekregen op vragen zoals ...

  • Welke bezoekers hebben zich online ingeschreven op de nieuwsbrief?
  • Welke bezoekers hebben het contactformulier ingevuld?
  • Welke bezoekers hebben online een product gekocht?
  • Welke bezoekers hebben doorgeklikt op de contactgegevens?

Met welke bezoekers bedoelen we de kenmerken van iemand die je website heeft bezocht. Bijvoorbeeld het gebruikte kanaal (zoals Facebook, Google of e-mail), het apparaat van de gebruiker (mobiel, tablet of desktop), de locatie van de bezoeker, de pagina waarop de bezoeker op je website geland is… Kortom, heel wat nuttige informatie die we zouden kunnen gebruiken om de marketingacties te optimaliseren voor de komende maand.

Elke maand deze gegevens opnieuw opzoeken in Google Analytics is echter een intensief werkje. Gelukkig kan je al deze informatie eenvoudig raadplegen via Google Looker Studio, een tool die Google heeft gelanceerd als aanvulling op Google Analytics.

Wat zijn de grote voordelen van Google Looker Studio?

In vergelijking met Google Analytics biedt deze tool heel wat extra voordelen zoals:

  • De gebruiksvriendelijkheid: alle resultaten zijn raadpleegbaar via één link
  • De statistieken: veel opties, de mogelijkheden zijn uitgebreider dan de standaardrapporten in Google Analytics
  • De visualisatie: data kan op verschillende manieren worden getoond en met tekst worden verduidelijkt
  • De Lay-out: de look and feel kan afgestemd worden op de website

Google Looker Studio kan deze data uit verschillende bronnen van Google halen zoals Google Analytics, Google Ads, Google Search Console of Google spreadsheet.

Google Looker Studio brengt de belangrijkste resultaten van je website en marketingcampagnes samen in een overzichtelijk rapport.

Hoe ga ik aan de slag met Google Looker Studio?

Een nadeel aan Google Looker Studio is dat het eenmalig wel wat tijd kost om de nodige dashboards in te stellen en dat je hier ook enige kennis voor nodig hebt. Maar zodra dit werkje achter de rug is, kan je op elk moment alle belangrijke informatie gemakkelijk raadplegen.

Wat ons betreft is Google Looker Studio dan ook de ideale tool voor iedereen die op een eenvoudige en snelle manier gegevens wil analyseren om vervolgens de website en marketingacties te optimaliseren.


Aan de slag met Google Looker Studio?

Maar weet je niet hoe hieraan te beginnen? Laat het ons weten en we bekijken graag hoe we jou hierbij kunnen helpen!

Online marketeer

Wie is Lana?

Lana is een digital native met een hart voor straffe content en een performancegedreven aanpak. Al scrollend door social media is ze steeds op zoek naar de nieuwste trends en opportuniteiten voor onze klanten. Ze werkte al voor klanten als KU Leuven, UCLL, EDU-tech, Slim Statiegeld, Pulso en publiq.

Volgende blogpost

5 fouten die je beter vermijdt in Google AdWords

03 augustus 2017 | Tim-Oliver

Zorg ervoor dat je deze zaken niet uit het oog verliest bij het beheren van je AdWords campagnes