Ga verder naar de inhoud

Statik zet mee vaart achter de RuimteVaart

De Leuvense organisatie de RuimteVaart is al jarenlang een warme ontmoetingsplek waar mensen die leven in armoede kunnen samenkomen in het sociaal restaurant. COVID-19 hakte er stevig in bij gezinnen, wat betekende dat de RuimteVaart een versnelling hoger moest schakelen.

Project info

Project

Website voor de RuimteVaart, een Leuvense ontmoetingsplek voor gezinnen in armoede

Expertise

Webontwikkeling, online adverteren

Periode

2020

Ook websites hebben een vervaldatum

In 2016 bouwde Statik pro deo een website voor de RuimteVaart. In online termen is dat lichtjaren geleden. Eigenlijk heeft iedere website minstens om de 5 jaar een update nodig om volledig compatibel te blijven met de laatste nieuwe besturingssystemen, veiligheidsnormen, zoekmachines… Voor vzw’s is dit natuurlijk vaak een ver-van-hun-bed-show.

Bij Statik kwam er bij enkele developers onverwacht ruimte vrij, waardoor ze samen beslisten om pro deo een fonkelnieuwe website te bouwen voor de RuimteVaart. Eentje waarop ze pijlsnel zelf zaken kunnen aanpassen en die vlot de weg wijst voor iedereen die wil doneren.

de RuimteVaart homepage
de RuimteVaart projecten

We hebben zelf niet de reflex om onze website aan te pakken. In onze perceptie was onze site nog vers van de pers. Dat Statik gratis een gloednieuwe versie wou bouwen, was een cadeau dat uit de lucht kwam vallen. Het was even een tijdinvestering langs onze kant, maar nu ben ik superblij!

Freya - Coördinator bij de RuimteVaart

Pro deo development

Onze CMS-developers kwamen zelf op de proppen met dit pro deo project en konden met hun aanstekelijke enthousiasme ook anderen over de streep trekken om hun steentje bij te dragen. Zo verkregen ze van Craft CMS een gratis licentie, net zoals enkele plug-ins.

Team marketing schonk ook een stuk van hun tijd én deelde onbetaalbare kennis. Vzw’s hebben bijvoorbeeld recht op gratis Google Ad Grants, dat is een gratis advertentiebudget dat ze kunnen gebruiken om te adverteren in de Google zoekmachine. Wij zorgden voor de aanvraag van dit budget en nu kunnen ze via die advertenties Leuvenaars oproepen om te doneren.

Armoede en honger was een thema waar we al op inzetten, door o.a. voeding in te zamelen voor Poverello. Maar we beseften dat we nog veel meer kunnen doen vanuit onze expertise. Zalig om te zien hoe dankbaar De RuimteVaart is.

Toegankelijkheid

Het klinkt misschien verrassend, maar qua look en feel is de site nauwelijks veranderd. Toch is hij achter de schermen een stuk performanter en toegankelijker geworden. Zo is hij intussen AnySurfer proof. Dat betekent dat hij makkelijk te navigeren is voor mensen met een beperking. Dat geldt voor blinden en slechtzienden, mensen met motorische beperkingen…

Ook voor de RuimteVaart zelf is de site nu veel gemakkelijker in gebruik. We voegden een CMS-systeem toe aan de website waarmee de RuimteVaart zelf in 1, 2, 3 aanpassingen kan doorvoeren. Daarnaast bouwden we een duidelijke doneer pagina met een Mollie-integratie waardoor je o.a. snel met Bancontact kan betalen. Zo verlagen we de drempel voor Leuvenaars om te doneren. Zowel Statik als de RuimteVaart zijn over the moon met het resultaat van deze fijne samenwerking.

Wil jij ook een toegankelijke website voor jouw organisatie?

Dan zitten we heel graag eens samen.