Ga verder naar de inhoud

Leeftijdsbepaling van objecten via radiokoolstofdatering

In de kelders van het Koninklijk Instituut voor het Kunstpatrimonium staat een deeltjesversneller en een resem toestellen die door ETH Zürich werden geprogrammeerd. Het doel van die installatie? De ouderdom kunnen inschatten van oude objecten of onderdelen van monumenten.

De resultaten in een notendop

  • Een veilig en performant platform dat interne en externe systemen optimaal met elkaar verbindt
  • Een grote efficiëntiewinst voor zowel de beheerder als de eindgebruiker

Ouderdom schatten dankzij koolstofdatering

Archeologen, geologen, kunsthistorici en musea wereldwijd doen beroep op het labo koolstofdatering van het KIK. Het labo voert jaarlijks zo’n 1.500 radiokoolstofdateringen uit op materiaalstalen, gaande van de kledij van een Koptische mummie tot menselijke resten. De radioactiviteit van koolstof die overblijft in die objecten vormt immers een belangrijke sleutel tot een succesvolle ouderdomsbepaling.

Alle dateringen die de laatste zestig jaar in het KIK zijn uitgevoerd, zijn trouwens ook publiek terug te vinden. Ze vormen een bron van informatie voor kunsthistorici, geologen en archeologen. Benieuwd naar de technische werking? Natuurlijk wil ik meer weten!

Project info

Project

Analyse en digitalisering van bedrijfsprocessen

Expertise

Strategie, business process analyse, technische analyse, UX, design, webontwikkeling

Periode

2021-...

Connecteren en optimaliseren van systemen

Het labo werkte met verschillende (historische) databases, wat de informatiedoorstroming en uitwisseling bemoeilijkte. Daarnaast was er behoorlijk wat manuele tussenkomst nodig om het volledige proces van aanvraag tot het delen van de resultaten van een datering, op te volgen. Tijd voor een grondige makeover, dachten ze bij het KIK.

Statikers Karolien en Marie op bezoek bij de deeltjesversneller.

Op uitstap naar het labo

In maart 2021 voerde Statik een voorstudie uit waarbij onze analisten enkele dagen meedraaiden met de experten van het C14 Labo om de bestaande processen in kaart te brengen.

Bij de datering van de stalen worden meerdere apparaten gebruikt, o.m. een deeltjesversneller. Data verbonden aan de verschillende stappen van het proces (aanvraag, verwerking en analyse resultaten) werden bewaard in meerdere databases. Daarnaast was het klantenportaal verouderd qua technologie en weinig gebruiksvriendelijk.

Migratie van een operationele werking

Het resultaat van de voorstudie was een plan van aanpak met de verschillende onderdelen van de gewenste oplossing, een technische aanpak en een kostenraming.

Statik verbeterde de functionaliteit en integratie van de verschillende systemen drastisch door alle betrokken databanken te integreren in één nieuwe, up-to-date database. De migratie van alle beschikbare data naar de nieuwe structuur was een heus huzarenstukje.

Gebruiksgemak voor laborant en klant

De medewerkers van het labo beschikken nu ook over een beheerdersportaal om de business processen op een efficiënte manier te ondersteunen, van indienen van een staal tot delen van het resultaat. Klanten die een datering willen aanvragen of opzoeken, kunnen dat doen in een gebruiksvriendelijke klantenportaal. Ze kunnen daar o.a. ook de status van hun vraag opvolgen en het analyserapport terugvinden.

Voor de uitwerking van het project maakten we trouwens gebruik van het front-end systeem waarmee we de website van KIK-IRPA ontwikkelden. De verschillende stappen van het proces kunnen zo visueel ook zo duidelijk mogelijk gemaakt worden.

In een volgende fase zal er werk gemaakt worden van de vernieuwing van het open data luik, waarbij de radiokoolstofdateringen publiek toegankelijk worden voor andere wetenschappers.

Digitalisering als focuspunt van het KIK

Wist je dat we ook al samen met het KIK een traject voor hun digitale transformatie hebben uitgestippeld dat leidde tot een gloednieuwe website om hun erfgoedonderzoek beter op de kaart te zetten?

Kunnen er in jouw bedrijf ook wel wat processen en systemen geoptimaliseerd worden?

We zijn benieuwd naar jullie werkwijze, en komen graag eens meedraaien.