Ga verder naar de inhoud

E-E-A-T en SEO: dit moet je weten om in 2024 hoog te scoren in zoekmachines

E-E-A-T, EEAT, hoe je het ook schrijft; het klinkt misschien als iets dat je op je boterham smeert, maar dit Google kwaliteitsmodel is eigenlijk de sleutel tot het verbeteren van je Google-ranking. E-E-A-T staat voor Experience, Expertise, Authoritativeness, Trustworthiness. Ontdek hoe je met E-E-A-T je website naar de top van de zoekresultaten kunt brengen.

Wat is E-E-A-T?

Laten we eens beginnen met de basis. E-E-A-T is de manier van Google om de kwaliteit en betrouwbaarheid van een website te beoordelen.

Experience (Ervaring)

Ervaring betekent dat je laat zien dat je weet waar je het over hebt door middel van eerstehands ervaringen. Schrijf je bijvoorbeeld over het kweken van groenten? Vertel dan over je eigen ervaringen in de moestuin, inclusief de fouten die je maakt.

Expertise (Expertise)

Expertise gaat over diepgaande kennis van een onderwerp. Als je een blog over marketing hebt, zorg dan dat je stukken zijn geschreven door mensen met relevante ervaring en kennis – collega's met certificaten, getuigschriften en meer dus.

Authoritativeness (Autoriteit)

Autoriteit bouw je op door erkenning binnen je vakgebied. Dat betekent dat andere websites en blogs naar je verwijzen en je werk citeren. Hieronder valt het fameuze link building onder andere.

Trustworthiness (Betrouwbaarheid)

Betrouwbaarheid draait om de geloofwaardigheid en transparantie van je website. Dit betekent duidelijke contactinformatie, een veilig HTTPS-adres, en het vertrouwen van je bezoekers.

Heb jij ook geen kaas gegeten van SEO?

Maar wil jij ook wel aan de slag met het uitdenken en uitschrijven van straffe teksten die bezoekers naar je website leiden? In onze opleiding "SEO copywriting met en zonder AI" tonen we je de kneepjes van het vak!

Waarom E-E-A-T Cruciaal is voor SEO in 2024

Google’s algoritmes zijn constant in beweging, en één ding is zeker: kwaliteit is koning. Met E-E-A-T kun je ervoor zorgen dat jouw website gezien wordt als een waardevolle bron door Google, wat leidt tot betere rankings in de zoekresultaten. Recente updates benadrukken de noodzaak van betrouwbare en deskundige content, dus dit is hét moment om je E-E-A-T op orde te krijgen. Hieronder geven we voor elk van de factoren enkele concrete tips.

Met E-E-A-T kun je ervoor zorgen dat jouw website gezien wordt als een waardevolle bron door Google, wat leidt tot een hogere ranking in de zoekresultaten. En dus ook meer verkeer naar je website zal leiden.

Tips voor het verbeteren van E-E-A-T Ervaring (Experience)

Je ervaring delen, dat is het begin van alles. Eerstehands ervaring maakt je content authentiek en geloofwaardig:

 • Persoonlijke Verhalen: Deel persoonlijke ervaringen die relevant zijn. Bijvoorbeeld, als je schrijft over veganistisch koken, vertel dan over je eigen experimenten, successen én mislukkingen.
 • Gedetailleerde Beschrijvingen: Geef praktische, gedetailleerde informatie gebaseerd op je eigen ervaringen. Waar had je het moeilijk mee? En wat was uiteindelijk gemakkelijker (al dan niet met een hulpmiddel)?
 • Gebruik van Eigen Cases: Deel cases of projecten waar je direct bij betrokken was. Hou het niet bij droge theorie, maar verwerk je eigen ervaringen en gevoelens er in. Zo maak je al snel het verschil.

Het Opbouwen van E-E-A-T Expertise (Expertise)

Expertise tonen in je vakgebied is essentieel. Het verschil met ervaring (Experience) in E-E-A-T? Expertise kan je aantonen door middel van verwezenlijkingen of accreditaties uit het verleden:

 • Diepgaande, Informatieve Content: Schrijf ten eerste uitgebreide contentstukken die de diepte ingaan. Mik toch op minstens 1000 karakters.
 • Auteursinformatie: Vermeld jouw kwalificaties en ervaring of die van je auteurs. Heb je een certificaat in je branche? Haalde je eens een nominatie of zelfs award binnen? Wees trots en toon het aan de wereld, maar ook aan zoekmachines.
 • Referenties en Citaten: Gebruik en citeer bronnen van erkende experts in je content. Controversiële statements? Die gaan altijd gemakkelijker binnen wanneer ze onderbouwd zijn.

Het Versterken van E-E-A-T Autoriteit (Authoritativeness)

Autoriteit krijg je niet zomaar, die moet je verdienen. Voor velen is Authoritativeness het meest uitdagende element van EEAT:

 • Hoogwaardige Backlinks: Werk aan het verkrijgen van backlinks van gerenommeerde websites. Pers of publicaties zijn hier meestal low-hanging fruit in.
 • Gastblogs en Samenwerkingen: Werk samen met andere autoriteiten in je niche. Giveaways, gastblogs of co-creaties zijn hier perfect voor.
 • Publicaties en Citaten: Zorg ervoor dat je werk wordt geciteerd door andere deskundigen uit jouw netwerk of branche. Kruip maar in je pen, want hiervoor mail je best je meest nuttige contacten. Nog een tip: zorg dat zij er ook baat bij hebben, door het hen aan te bieden als gratis content voor op hun website.

Het Creëren van E-E-A-T Betrouwbaarheid (Trustworthiness)

Betrouwbaarheid kan niet genoeg benadrukt worden, en komt ook voor in verschillende vormen waar je misschien eerst niet aan dacht:

 • Contactinformatie: Zorg voor duidelijke en toegankelijke contactgegevens. Een contactformulier is een start, maar een (e-mail)adres en fysiek adres stralen zoveel meer uit, toch?
 • Privacybeleid en Voorwaarden: Toon duidelijk je privacybeleid en gebruiksvoorwaarden. E-commerce websites scoren extra goed wanneer hieraan verwante policies goed zichtbaar zijn.
 • Gebruikersreviews en Testimonials: Verzamel en toon positieve reviews van gebruikers. Die reviews die je via Google My Business binnen krijgt? Toch maar best beantwoorden, of ze nu positief of negatief zijn.
Online marketeer

Wie is Tim-Oliver?

Een redactioneel volbloed en doorwinterd SEO-expert. Tim-Oliver surft mee op de nieuwste golven van Google en blaast online groei nieuw leven in. Hij werkte al voor klanten als Gezond Leven, Vlaamse Parkinsonliga, Belisol, KU Leuven, OKA en Duvel.

Volgende blogpost

Wanneer is nu hét ideale moment om gebruikersonderzoek te doen?

28 mei 2024 | Eline

We weten dat dit niet het antwoord is dat je wil horen maar in een ideale wereld ben je continu - of toch regelmatig - bezig met een vorm van gebruikersonderzoek. Maar laat je niet afschrikken, dat kan al op een zeer laagdrempelige en efficiënte manier.