De 5 takeaways van Laracon 2023
Eind januari trok het Laravelteam naar het zonnige Lissabon om twee dagen lang inspiratie op te doen om onze custom projecten nog meer te doen knallen. Benieuwd met welke 5 inzichten we aan de slag gaan?
PEST geeft een boost aan Test Driven Development (TDD)
We maakten kennis met PEST. Dit is een recente PHP test library die het eenvoudiger en sneller maakt om Test Driven Development (TDD) toe te passen. Wij willen PEST gebruiken om unit tests te maken m.b.v. een mock implementatie van de Surveyhero API en dit toepassen in onze Laravel Surveyhero package.
Laravel Octane als go to voor applicaties met een hoge piekbelasting
Met Laravel Octane kan je je Laravel applicatie turbo-chargen en veel meer requests per minuut laten verwerken. Kort samengevat: bij standaard PHP wordt voor elke request het volledige framework opnieuw ingeladen. De application server zorgt ervoor dat voor een groot deel het framework ingeladen blijft zodat elke nieuwe request hiervan gebruik kan maken. Dit zorgt voor een enorme snelheidswinst. De keerzijde is dat je rekening moet houden met de state van de application server want sommige libraries doen hier aanpassingen aan en veroorzaken zo memory leaks of potentiële neveneffecten. Wij denken dat Laraval Octane vooral van pas kan komen voor applicaties met hoge piekbelasting, zoals bijvoorbeeld een stemtool (zoals de Stemcheck die we bouwden voor de verkiezingen van 2019).
Inertia.js zorgt voor performante front-end applicaties
Inertia.js is een framework dat het eenvoudig maakt om data uit te wisselen tussen de JavaScript frontend-applicatie en de backend, zonder het implementeren van een REST API. Wij gebruiken dit al in een aantal van onze projecten, zoals Repair Connects en de webapplicatie van de Vlaamse Wiskunde Olympiade. Inertia.js maakt het mogelijk om sneller een Javascript applicatie met een Laravel backend te ontwikkelen, dan een volledige REST API te definiëren en implementeren. Het is ondertussen onze go-to oplossing voor een JS frontend applicatie, wanneer we geen API nodig hebben voor andere integraties.
In veel van onze recente projecten kozen we voor Laravel Livewire, omdat dan niet de hele frontend applicatie in Javascript moet worden geïmplementeerd. Als we veel “toeters en bellen” willen, gebruiken we een combinatie van server-side rendered Blade componenten, die dynamisch geüpdate kunnen worden door backend logica en eenvoudige Javascript met Alpine.js.
Hieronder kan je enkele van onze favoriete Laravel-projecten bekijken:
Een platform voor Stad Leuven waarmee handelaars op een duurzame manier hun pakjes kunnen verzenden
museumpas, het grootste museumabonnement van het land voor alle cultuurliefhebbers
Digitalisering van het cursusaanbod tandheelkunde van KU Leuven
Termwind om onze packages mee vorm te geven
Termwind is een zeer interessante, nieuwe manier om commandline apps te verfraaien door dezelfde technologie te gebruiken voor een website: CSS en TailwindCSS. Voor onze open-source packages vormt Termwind de ideale oplossing om de output van commands op te smukken, bijvoorbeeld voor resultaten van Surveyhero imports van de Laravel Surveyhero package of om via een commandline wizard models aan te maken met contentvelden voor onze Laravel-Filament-Flexible-Content-Blocks package.
Wij dragen ons steentje bij aan de Laravel Community
Het open source framework Laravel heeft wereldwijd een enorm grote community aan developers die van de technologie gebruik maken voor hun webprojecten. Elke developer of elk agency kan eigen packages ontwikkelen die een bepaalde functionaliteit vervullen en deze gratis ter beschikking stellen aan de community. Benieuwd welke open packages ons team heeft ontwikkeld?
Er is geen ontsnappen aan AI en ChatGPT
Uiteraard kon Chat GPT niet ontbreken gezien de recente buzz. We kregen een boeiende uiteenzetting van Marcel Pociot over hoe je eenvoudig met het ChatGPT language model aan de slag kan en hoe je je vragen (of prompts genaamd in ChatGPT parlance) best formuleert aan het model. We zagen het effect van met die prompts te spelen en ook hoe je de context van je applicatie naar ChatGPT kan sturen om specifieke problemen op te lossen. Dit zorgde bij ons team meteen voor heel wat ideeën om onze eigen applicaties af te kruiden met nifty AI-features. We willen bijvoorbeeld aan de Laravel-Filament-Flexible-Content-Blocks package AI-features toevoegen om automatisch een intro te schrijven, de content samen te vatten voor de SEO-beschrijving of een wervende call-to-action te voorzien.
Interesse om aan de slag te gaan met Laravel in jouw webproject?
Of wil je volgend jaar mee naar Laracon als developer in ons team? Laat van je horen!
Wie is Kristof?
Volgende blogpost
Onze voorspellingen voor digitale marketing in 2023
Een voorspelling van het nieuwe jaar maken, dat is altijd speculeren. Wij waagden ons toch aan een berekende gok en verzamelden de 6 belangrijkste marketingtrends in 2023. Een nieuw jaar zonder goede voornemens, dat kan niet. Daarom zal ons team zich de komende 12 maanden inzetten om de voorspellingen - binnen Statik - waar te maken.