Heel wat van onze complexere online toepassingen en administratieve tools worden gebouwd met het Laravel framework. Naar jaarlijkse gewoonte trokken enkele van onze developers naar Amsterdam voor Laracon, dé techconferentie over Laravel. Kristof deelt de meest interessante inzichten die hij heeft opgedaan over dit populaire framework.

1F4A7C4327F33C9841Afa350B2Ab535E

De locatie bleek alvast een topper. De verlaten scheepswerf NDSM aan de noordkant van de stad was de perfecte setting voor een hele dosis inspiratie om onze Laravelprojecten nog beter te maken.

Al op de eerste dag pikten we heel wat zaken op:

  • We leerden hoe we nog eenvoudiger abonnementsformules en online betalingen kunnen afhandelen. Handig want heel wat van onze administratieve tools werken met online betalingen en facturatie.
  • Niets zo vervelend als foutmeldingen krijgen na het invullen van een formulier. We kregen de nodige inzichten mee om onze validatie te verbeteren en gebruikers nog beter te informeren wanneer er fouten optreden en hoe ze dit kunnen oplossen.
  • Beveiliging en validatie is sowieso enorm belangrijk. Het voorkomt dat iemand met een gemanipuleerde afbeelding een shell open doet naar je systeem.
  • De geheimen achter Laravel’s notificatiesysteem werden belicht. We zagen duidelijk de voordelen en plannen dit meer te gaan gebruiken in toekomstige projecten. Dit laat ons toe om de communicatie naar de gebruiker op te splitsen in aparte, onderhoudbare blokken code en ook naar verschillende, makkelijk configureerbare kanalen.
  • We kregen heel wat interessante cases voorgeschoteld die de voordelen van code profiling laten zien.

Kortom, heel wat inzichten om onze huidige en toekomstige projecten nog beter kunnen maken. Na een goedgevulde dag was het tijd om de stad te verkennen, lekker te eten en na te praten over de technische talks.

05A77C21D2E84Ae4954C768Ca9Ae1Cf1

De tweede dag gaf ons heel wat inzichten in hoe we complexe projecten beter kunnen schalen naargelang het aantal bezoekers.

  • Dependency injection werd mooi uitgelegd. Met name waarom magic niet altijd magic is, maar soms eerder onbegrip van de ontwikkelaar.
  • Event sourcing met behulp van de Event Sauce library werd kort geïntroduceerd alvorens we een half uur in de nitty gritty details van de library doken. Dit is een topkeuze voor als er data audit requirements zijn en het deed ons denken aan de UiT-databank, waar we in verschillende projecten al mee aan de slag gingen (o.a. UiT In Leuven, Bill...)
  • Een nieuwe manier voor het monitoren en de foutenafhandeling van een applicatie om zo veel sneller te kunnen anticiperen wanneer er zich problemen voordoen.
  • En natuurlijk als afsluiter de toekomstplannen van Laravel voor het volgende jaar. En die zijn veelbelovend!

We keren volgend jaar zeker terug voor de volgende editie van Laracon!

Kristof

Wie is Kristof?

Webdeveloper
Developer Kristof bijt zich graag vast in complexe digitale toepassingen die onze klanten helpen hun interne processen te optimaliseren. Daarvoor maakt hij gebruik van het Laravel framework.