Ga verder naar de inhoud

3 gemiste kansen voor inclusieve communicatie

We leven in een diverse maatschappij, al vertellen de boodschappen die we delen soms wat anders. Onze collega Daphne deelt 3 gemiste kansen rond inclusieve copy die ze de voorbije maanden in het wild spotte. En... een hartverwarmende mail die het verschil maakt. Ontdek hoe je als marketeer of communicatiemedewerker je blik aanscherpt als het aankomt op inclusieve communicatie.

+30%
van de Belgen heeft een buitenlandse achtergrond of nationaliteit. (Statbel, 2021)
9%
van de bevolking identificeert zich als LGBTQI+ (GLAAD, 2019 - Amerikaans onderzoek)
71%
van de Belgische millennials geeft de voorkeur aan bedrijven die inclusiever zijn '(VBP, 2019)
Enkele cijfers

Huidige samenleving

Meer dan 30% van de Belgen heeft een buitenlandse achtergrond of nationaliteit, terwijl meer dan 80% van de inwoners van Brussel een buitenlandse afkomst heeft (Statbel, 2021). Daarnaast identificeert 9% van de bevolking zich als LGBTQ+, terwijl advertenties slechts 0,06% individuen uit de LGBTQ+ gemeenschap tonen. (GLAAD, 2019) Deze cijfers komen uit een Amerikaans onderzoek, maar we vermoeden dat ook bij ons de cijfers in dezelfde lijn liggen.

Je kan het belang van inclusieve communicatie dus nauwelijks onderschatten. Meer nog, wil je als organisatie relevant blijven voor toekomstige werknemers, dan speelt een focus op inclusie mee. Maar liefst 71% van de Belgische millennials (geboren tussen 1980 en 1996) geeft de voorkeur aan bedrijven die inclusiever zijn.

Afbeelding 'Zwarte jongen met banaan t-shirt' vergroten Zwarte jongen met banaan t-shirt
Voorbeeld van een foto van een zwarte jongen met een banaan T-shirt.
Context doet ertoe: banaan t-shirt

Betrek diverse doelgroepen

Daphne: "Denken in stereotypes, we maken er ons allemaal schuldig aan. Van zodra je dat beseft, kan je actief de strijd tegen onrecht, racisme en negatieve stereotypering aangaan.

Daarom is het belangrijk om als merk of organisatie je eigen communicatie kritisch onder de loep te nemen. Zo is anno 2024 een zwarte jongen fotograferen in een gele t-shirt met 'banaan' erop enorm pijnlijk voor heel wat mensen. Die beeldvorming herinnert aan een wrede historische context en een reeks racistische stereotypen. De stylist had dat kunnen voorkomen, net zoals de fotograaf of marketingmedewerker die als titel 'banaan t-shirt' meegaf... Kritisch naar je eigen communicatie kijken en verschillende doelgroepen betrekken zodat je je eigen blinde vlekken kan wegwerken, kunnen een eerste stap zijn richting inclusieve communicatie."

Meer tips rond inclusieve communicatie?

Op dinsdag 19 november organiseren we een open opleiding rond inclusieve communicatie en klare taal samen met Wablieft. We geven praktische tips om inclusieve teksten te schrijven in een duidelijke taal.

Screenshot chatbot bank
Hoezo, ‘hij’ volgt het op?

Kies voor genderneutraal taalgebruik

Daphne: "We hadden een groot waterschadegeval bij ons thuis. Toen ik daarvan een melding wou maken bij onze bank, kreeg ik deze reactie van de chatbot: 'Ik geef het door aan mijn collega. Hij contacteert u zo snel mogelijk!'

Akkoord, het vooroordeel leeft dat er bij banken enkel witte mannen in maatpak werken, maar dat lijkt me een reden te meer om hier in copy aandachtig voor te zijn. 'Ik geef het door aan mijn collega, die contacteert je zo snel mogelijk!' is hier een perfect alternatief en meteen een pak inclusiever."

Stel jij een prijzentafel 'voor mannen en vrouwen' op prijs?

Zet in op verbinding

Daphne: "Mijn man is een fervente marathonloper. Een tijdje terug nam hij met zijn atletiekclub deel aan een marathon. Een loopster uit hun club bleek de snelste vrouw van de wedstrijd te zijn. Zij mocht na afloop een prijs kiezen van de 'vrouwentafel'. De hoofdprijs daar was echter aanzienlijk minder waard dan die van de 'mannentafel'. We spreken hier over een verschil van honderden euro's.

Vraag jezelf als organisatie af: zijn meerdere prijzentafels nodig? Door die opsplitsing versterk je alleen maar bestaande stereotypen. Bovendien is tussen alle deelnemers van de wedstrijd de diversiteit veel groter dan alleen man-vrouw. Het gaat ook om jong-oud, verschillen in etniciteit, achtergrond, religie ... Allemaal assen van identiteit die met elkaar kruisen en die je niet kan aflijnen binnen de contouren van aparte prijzentafels. Oftewel: 1 tafel, altijd prijs!"

Sterk voorbeeld van inclusieve communicatie

Verlaag de drempel

Daphne: "Gelukkig zijn er ook heel wat organisaties die zeer bewust omspringen met inclusieve communicatie. Zo gaat mijn oudste zoon naar de kunstjeugdbeweging Bazart, een jeugdbeweging die actief inzet op inclusie en inclusieve communicatie. Er stond een baknamiddag op de agenda en in de week ervoor kregen we als ouders een mail met de vraag — in een handige Google Form — met welke allergieën de leiding rekening kon houden zodat ze exact wisten welke ingrediënten te voorzien. Zo'n kleine moeite, maar zo'n groot verschil voor kinderen die anders misschien uit de boot zouden vallen, of erger nog: zouden beslissen om thuis te blijven."

Kortom, er zijn zoveel kansen voor inclusieve communicatie. Het is geen 'extraatje', maar een mindset die deel hoort uit te maken van je proces. Juiste woorden, vragen en daden maken het verschil. Of het nu gaat om een advertentie, chatbot of korte mail waardoor iedereen zich gehoord voelt.

Meer weten over klare taal en inclusieve communicatie?

Wil je weten hoe je met doordachte communicatiekeuzes een breder publiek kan bereiken? En droom je ervan om teksten te kunnen schrijven in klare taal die je lezers meteen begrijpen? Schrijf je dan nu in voor onze opleiding 'Klare taal en inclusieve communicatie' op dinsdag 19 november 2024 en duik samen met Statik en Wablieft — het centrum voor duidelijke taal — in de diepte!

Duurzaamheidscoördinator

Wie is Daphne?

Duurzaamheidscoördinator Daphne drukt haar stempel op onze maatschappelijke impact met duurzame acties en betekenisvolle partnerschappen, afgewerkt met sterke communicatie.

Volgende blogpost

E-E-A-T en SEO: dit moet je weten om in 2024 hoog te scoren in zoekmachines

07 juni 2024 | Tim-Oliver

E-E-A-T, EEAT, hoe je het ook schrijft; het klinkt misschien als iets dat je op je boterham smeert, maar dit Google kwaliteitsmodel is eigenlijk de sleutel tot het verbeteren van je Google-ranking. E-E-A-T staat voor Experience, Expertise, Authoritativeness, Trustworthiness. Ontdek hoe je met E-E-A-T je website naar de top van de zoekresultaten kunt brengen.