Ga verder naar de inhoud

Op safari in het grootste natuurgebied van Vlaanderen

Tuinrangers? Dat zijn vrijwilligers die zich in hun eigen buurt inzetten voor meer biodiverse en klimaatrobuuste tuinen. Een gloednieuw project op initiatief van Inverde en het Agentschap Natuur en Bos, waarbij vrijwilligers opgeleid worden rond biodiversiteit in onze Vlaamse tuinen. Iedereen die wil kan een safari boeken om bij te leren over de eigen tuin. Nu al fan? Boek hier jouw tuinsafari!

44
deelnemende gemeenten in Vlaanderen
300
enthousiaste Tuinrangers
7.000
aangevraagde Tuinsafaris via het webplatform

Wat weet jij over je eigen tuin?

Wist je dat ongeveer 12.8% (174.770 ha) van Vlaanderen bestaat uit onze huizen en tuinen? Private tuinen omvatten naar schatting 8% van onze totale ruimte. Dat is bijna evenveel als onze totale oppervlakte aan bos (10,3%).

Als inwoner van ons Vlaanderenland hebben we dus elk een verantwoordelijkheid. Hoe we onze tuin of zelfs ons terras of balkon inrichten, heeft namelijk rechtstreeks impact op belangrijke omgevingsaspecten.

Burgerparticipatie: de kracht van wij

Kort gezegd: er zijn zoveel meer manieren om ons steentje bij te dragen dan die composthoop achterin je tuin, en Tuinrangers wil ons daarin stimuleren.

De doelstelling is recent en ambitieus: de Vlaming bewust maken van de potentiële impact die hij of zij kan maken in het grote geheel, en onze kennis over onze eigen tuinen en hun rol voor ons klimaat vergroten. Elke tuin verdient een advies op maat. Een project dat gericht is op jou en mij dus, en een gigantisch grote doelgroep. Vandaar dat er volop ingezet wordt op vrijwilligers — alweer jij en ik dus — die in een paar dagen een stoomcursus krijgen om vrienden, familie, buren te overtuigen van dit verhaal.

Inverde leidt vrijwilligers in deelnemende gemeenten op tot echte Tuinrangers, en bezorgt hen de nodige kennis, documentatie en materialen om er in hun buurt op uit te trekken.

Project info

Project

Platform dat burgers aanmoedigt om een tuinsafari aan te vragen, en de vrijwilligerswerking van Tuinrangers in goede banen leidt.

Expertise

Informatiearchitectuur, prototyping, functionele analyse, UX design, webontwikkeling

Periode

2020 - lopend
Voorbeeld homepagina Tuinrangers
Bezoekers kunnen eenvoudig in drie stappen een tuinsafari aanvragen

Inverde werkte voor de merkidentiteit en huisstijl samen met onze vrienden van bigtrees. Zij ontwikkelden een samenhangend en inspirerend merk dat werd doorgetrokken van infofiches tot in de uitrusting van de Tuinrangers. Dankzij de input van bigtrees, wisten we de huisstijl vlot te vertalen naar een aantrekkelijk en hedendaags UX design voor het online platform. Om de analyse voor het nieuwe platform vlot te laten verlopen, kozen we voor boostdagen als aanpak waarin we enkele dagen samen met de kant dedicated aan hun strategie, prototype en design werkten.

Slimme automatisering die helpt alles in goede banen te leiden

Tuinrangers startte als een proefproject in enkele testgemeenten en bleek al snel een succesvolle formule. Met het vooruitzicht om het project uit te rollen naar meer dan 30 gemeenten met in elke regio tientallen vrijwillige rangers en een veelvoud aan aanvragen voor tuinsafari’s, was het belang van automatisering van de verschillende gebruikersflows al snel duidelijk.

Samen met het projectteam van Inverde werkten we een heldere functionele analyse uit, waarbij alle gebruikersflows en administratieve flows in detail werden uitgedacht en aan elkaar gelinkt. Dankzij die stevige oefening, kunnen de projectleiders van Tuinrangers zich nu vooral bezig houden met het werven van nieuwe deelnemende gemeenten en het opleiden van nieuwe Tuinrangers, en wordt een groot stuk van het organisatorische en administratieve werk opgevangen door de website.

Een toegankelijk vrijwilligersportaal

De vrijwillige Tuinrangers zijn even divers als de Vlaamse tuinen: jong, oud, groen, kleurrijk, voorkeur voor eenvoud of eerder complexiteit. De uitdaging bestond er dus duidelijk in om het online platform voor Tuinrangers zo simpel en gebruiksvriendelijk te maken dat elke Tuinranger, ongeacht zijn of haar digitale skills, online de volledige matching en uitwisseling met tuineigenaren kan regelen.

Ons team werkte voor Tuinrangers een intuïtief portaal uit, dat de aangevraagde tuinbezoeken in hun gemeente weergeeft. Tuinrangers kunnen de aanvraag die hen interesseert claimen, en vervolgens aanduiden wanneer ze een afspraak gemaakt hebben om de tuin en zijn familie te bezoeken. Eens het bezoek achter de rug is, maakt de Tuinranger online een kort rapportje van het bezoek.

Ook interesse om de online zichtbaarheid van jouw project of initiatief te verhogen?