Ga verder naar de inhoud

Klare taal en inclusieve communicatie

dinsdag 19 november 2024
Opleiding

We leven in een diverse maatschappij, al is dat niet altijd zichtbaar in de boodschappen die we delen. Toch zijn heldere en inclusieve communicatie essentieel als je mensen met verschillende achtergronden wil bereiken. Tijdens deze opleiding zoomen we in op de kracht van klare taal en inclusieve communicatie, zodat jouw teksten vanaf nu écht aanzetten tot actie.

Praktisch

di 19 november 2024
13u30 - 17u00
325 - 500 - 675

Statik, Vital Decosterstraat 67, 3000 Leuven

1/7
volwassen Vlamingen is laaggeletterd (volgens het PIAAC-onderzoek, dat focust op vaardigheden die essentieel zijn voor een volwaardige deelname aan de maatschappij)
87%
van de werknemers (in een Amerikaans onderzoek van DiversityInc) geeft aan dat het gebruik van inclusieve taal op de werkvloer hun welzijn verhoogt.
1/5
Vlamingen heeft een beperking volgens volgens een onderzoek van het Vlaams Patiëntenplatform.

Wat kan je verwachten?

Klare taal

Een tekst schrijven die je lezers meteen begrijpen, droom je daar ook van? Tijdens dit deel van de opleiding gaan we aan de slag met fragmenten uit teksten van de deelnemers. We vergelijken de originele versie met de Wablieft-versie. We zoeken samen naar duidelijke alternatieven.

Na deze training over klare taal:

  • heb je ervaren dat het mogelijk is om professionele en inhoudelijk correcte teksten te schrijven in duidelijke taal
  • duid je moeiteloos aan wat een tekst duidelijk of onduidelijk maakt
  • jeuken je handen om meer teksten aan te pakken

Inclusieve communicatie

Hoe schrijf je inclusief en genderneutraal terwijl je trouw blijft aan jouw authentieke tone of voice? Met welke gevoeligheden hou je best rekening? En hoe kan je, zeker digitaal, met enkele slimme aanpassingen een breder publiek bereiken?

Na deze deep dive over inclusieve communicatie:

  • spot je sneller vooroordelen en 'uncunscious biases' in copy
  • heb je voeling met genderneutrale copy
  • kan je inclusieve vacatureteksten opstellen die een bredere instroom bevorderen
  • maak je dankzij eenvoudige aanpassingen jouw digitale communicatie toegankelijker voor mensen met diverse vaardigheden, zoals visuele of auditieve beperkingen.

Sprekers

Katrien Janssens was jarenlang lesgever bij laaggeletterde en anderstalige volwassenen. Daarna dook ze in de wereld van redactie en copywriting. Deze twee expertises koppelt ze nu aan elkaar als trainer bij Wablieft.

Daphne De Wit
is duurzaamheidscoördinator bij Statik. Vanuit die rol bouwt ze ook actief mee aan een inclusieve werkplek. Met haar achtergrond als journalist en copywriter spitst ze zich daarnaast bewust toe op het domein van inclusieve communicatie.

"Inclusie en taal gaan hand in hand. Ik geloof sterk in de kracht van taal om transformatie te triggeren."

Daphne De Wit - Duurzaamheidscoördinatie en communicatie

Voor wie?

Voor wie? Veranderaars op de werkvloer (of ook: communicatiemedewerkers, copywriters, marketeers, HR-medewerkers ...)

Prijszetting

We willen graag zo veel mogelijk changemakers bereiken die net zoals ons positieve impact nastreven. Daarom houden we onze tarieven zo scherp en toegankelijk mogelijk. We werken voor deze sessie met 3 categorieën:

  • Impact (675 euro excl. btw): wil je graag zelf deelnemen en heeft jouw organisatie wat marge om ook andere organisaties vooruit te helpen? Met de impactprijs betaal je je eigen deelname en steun je een organisatie met beperktere middelen.
  • Standaard (500 euro excl. btw): koop het standaard ticket en betaal voor je eigen deelname. Niet meer en niet minder.
  • Budget (325 euro excl. btw): zijn er binnen jouw organisatie weinig middelen beschikbaar voor opleidingen? Dan kan je kiezen voor de budget-categorie. De organisaties die kiezen voor het impact-ticket maken jouw deelname mee mogelijk.