Vorige week trokken we met team Craft naar Gent voor de eerste Craft CMS meetup van 2020. Na een paar meet-ups bij ons op kantoor in 2018 en 2019, sloegen we dit jaar de handen in elkaar met Little Miss Robot om de meetup nieuw leven in te blazen.

De avond begon met een drankje en pizza’s, gesponsord door de makers van Craft CMS, Pixel & Tonic. Daarna doofden we de lichten en namen de 50 aanwezigen plaats voor drie interessante talks over ons favoriete CMS.

Collin Van der Vorst - Little Miss Robot

How one field changed my life

Collin stak van wal en vertelde over zijn eerste ervaringen met Craft CMS. De ontdekking van het krachtige matrixveld—één veld met alle opties— zodat de auteur elke pagina kan opmaken zoals hij/zij wil, was voor hem een echte openbaring. Door de vele mogelijkheden die het veld de auteur geeft, is het onzettend belangrijk om hem/haar ook goed te begeleiden om het veld te gebruiken binnen het design en de stijl van de website.

Ook bij Statik is het matrixveld een van de bouwstenen van onze websites. Op basis van de noden die tijdens de analysefase en in het UX design worden gedefinieerd, maken we het "Content Builder"-veld op maat van de website op zodat de auteur heel wat flexibiliteit krijgt.

Little Miss Robot

Jan Henckens - Statik

On-boarding new co-workers with Craft CMS

Jan praatte over hoe je nieuwe collega’s vlot op weg kan helpen in Craft CMS. Het Craftteam bij Statik heeft het voorbije jaar een hoop nieuwe mensen erbij gekregen en daar hebben we veel uit geleerd. Het leidde tot een eigen onboardingstraject voor nieuwe collega's. En zeker niet alles is puur van toepassing op Craft CMS, veel zaken zijn ook nuttig om bij elke nieuwe developer in het achterhoofd te houden.

Little Miss Robot

Jérôme Coupé, Webstoemp

It’s a brave new JAMstack world

We hadden het eerder al over de opmars van JAMstack, dus ook deze meetup ontsnapte er niet aan. Jérôme van Webstoemp legde in de laatste presentatie van de avond haarfijn uit voor welke projecten je JAMstack zou kunnen gebruiken en hoe. Tijdens een korte demo toonde hij ons hoe je met de GraphQL API van Craft een simpele 11ty website kan opbouwen.

Little Miss Robot

Deze interessante avond smaakte meteen naar meer. En dus gaan we in 2020 zeker verder met onze Craft meetups. Op 9 april trekken we naar Antwerpen, waar we te gast zijn bij Lunar. Zien we je daar? Claim dan je plek op de meetuppagina.

Jan

Wie is Jan?

Webdeveloper
Als Craft CMS fan van het eerste uur denkt hij voortdurend na hoe we onze websites en toepassingen nog beter kunnen afstemmen op de noden van de bezoekers. Buiten de werkuren is hij een fervent loper.