Ga verder naar de inhoud

Je CO₂-uitstoot berekenen in Craft CMS met de Carbon Emissions Tracker plugin

Bij Statik vinden we het belangrijk om onze klanten te ondersteunen bij het digitaal duurzaam omgaan met digitale toepassingen. Het internet is een wereldwijde grootverbruiker van energie en elke paginaweergave van een website of digitale tool heeft een bepaalde CO₂-uitstoot. Met een aantal slimme ingrepen kan je die CO₂-uitstoot beperken, maar een eerste stap is het in kaart brengen van je uitstoot per pagina. En daar kan onze Carbon Emissions Tracker plugin content managers bij helpen.

Integratie met de Website Carbon Calculator

Het succes van de Carbon Tracker plugin schuilt in zijn eenvoud. De Website Carbon Calculator van onze vrienden van Wholegrain Digital berekent voor een pagina van je website een CO₂-uitstoot en vergelijkt deze met het globale gemiddelde.

Onze plugin haalt de data op en toont deze in de backend van ons favoriete CMS waar een content manager een pagina aan het bewerken is. Op die manier krijgt de content manager een inzicht in de uitstoot van elke pagina.

Het doel is hier in de eerste plaats sensibilisering: we willen onze klanten bewust maken van het feit dat hun webpagina's een impact hebben. Onze plugin lijst geen concrete actiepunten op, maar door een inzicht te krijgen in de effectieve cijfers kunnen we dat gesprek nu wel aangaan.

Hoe werkt dat dan, die Carbon Calculator?

Het meten van de impact van digitale toepassingen is nog een relatief nieuw terrein. Bij Statik zijn we ondertussen al enkele jaren een voorvechter inzake digitale duurzaamheid.

In deze blogpost geven we meer informatie over hoe Wholegrain Digital de CO₂-uitstoot van je website berekent en het labelsysteem dat ze toepassen.

We willen deze Carbon Emissions Tracker niet alleen gebruiken in onze eigen projecten, de plugin is ook gratis beschikbaar in de Craft Plugin store zodat webbouwers en content managers in Craft CMS wereldwijd gebruik kunnen maken van deze inzichten in hun uitstoot. Ook dat is uiteindelijk waar digitale duurzaamheid om draait: het ontwikkelen van oplossingen waar een grote groep gebruik van kan maken.

Digitale duurzaamheid gaat breder dan je uitstoot

Het in kaart brengen van je CO₂-uitstoot en hier acties aan verbinden is één onderdeel van digitale duurzaamheid. Ook toegankelijkheid en inclusie zijn belangrijke pijlers. Uiteindelijk bedenken en bouwen we websites en platformen voor mensen - en is hun gebruiksgemak minstens even belangrijk als de klimaatimpact. Want een digitaal duurzame website die niemand gebruikt, dat is pas zonde.

Op het platform Digitale Duurzaamheid delen we tips voor elke rol: van developer, over marketeer tot content manager.

Jouw digitaal platform of website digitaal verduurzamen?

Of eens kennismaken met de Carbon Emissions Plugin? Wij denken graag mee na.

Volgende blogpost

Hoe we met Statik innovatie en technologie voorop zetten

10 januari 2024 | Tim

Bij Statik proberen we niet alleen zelf technologie in te zetten om een positieve impact te maken, we willen ook graag andere technologiebedrijven en start-ups ondersteunen om de impact van hun producten en diensten te vergroten.