Ga verder naar de inhoud

Schoon Schip ep. 04: Zelfsturing in de natuur en op de werkvloer

Zelfsturing; het ligt ons bij Statik zeer nauw aan het hart en de lokroep om hier een podcast aan te wijden klonk als maar luider. Sinds 2015 werken we bij Statik zelfsturend. We krijgen hier regelmatig geïnteresseerde vragen over, dus het perfecte topic voor deze vierde aflevering van Schoon Schip, de podcast van KMO’s die zich volop willen inzetten voor Duurzaam Ondernemen!

Visual voor de vierde episode van de podcast Schoon Schip.

Deze week te gast

Tijdens deze episode schuift team facilitator Linde Vloeberghs van Maanlanders mee aan tafel. Maanlanders is een gloednieuwe spin-off van Statik die inzet op werkgeluk en impact. Daarnaast is biomimicry expert oftewel nature centric designer Daphne Fecheyr te gast. Daphne legt uit hoe zelfsturing in de natuur al eeuwenlang stand houdt en waarom dit dus ook perfect op de werkvloer kan marcheren.

Niet te missen topics in deze episode

  • Linde licht kort toe wat Maanlanders is, wat ze als facilitator doet en hoe Statik daarbij als ‘levend labo’ dient. Daphne Fecheyr zoomt in op haar fascinerende job als nature centric designer en wat mensen van de natuur kunnen leren.
  • We vertrekken vanuit een definitie van zelfsturing. Eentje die bestaat uit drie componenten: het besturingssysteem van je bedrijf, de purpose en de menselijke manier van samenwerken.
  • Daphne legt uit hoe we op de werkvloer kunnen leren van zelfsturende superorganismen zoals bijen- en mierenkolonies. Spoiler alert :“De queen bee als opperhoofd van de kolonie klopt niet. De queen geeft geen orders”, aldus Daphne.
  • Linde maakt de vertaalslag naar de werkvloer: “Je neemt in een organisatie een mens aan die fit bij de tribe, eerder dan bij een specifieke functieomschrijving”

Het is niet toevallig dat veel bedrijven die inzetten op zelfsturing ook aandacht hebben voor duurzaamheid.

  • We hebben het over het verschil tussen generalisten en experten.
  • Linde geeft aan dat er nood is aan een nieuw soort leiderschap. Opnieuw een kleine spoiler: competitie is passé, het is oké om samen te werken.
  • Weet jij al wat het verschil is tussen een spin en een zeester? Oftewel een ‘politiestaat’ versus een zelfsturend systeem? Listen and learn!
  • Tot slot slaan we een heilig huisje aan diggelen, want we interpreteren het ‘Survival of the fittest’ dogma al eeuwenlang verkeerd. En die mindset switch blijkt ook op de werkvloer griezelig goed van toepassing.

Wat we vermeld hebben in deze episode

Wil je aan de slag met zelfsturing?

Maanlanders brengt jouw team graag op kruissnelheid.

Volgende blogpost

Zo kan je digitaal verduurzamen

09 maart 2021 | Bram

Ook het internet heeft een impact op onze planeet. Aan de hand van tien speerpunten proberen we bij Statik de digitale voetafdruk van onze online oplossingen zo klein mogelijk te houden.