Ga verder naar de inhoud

Handelaars warm maken om hun handelszaak toegankelijker te maken voor iedereen

De Warmste Entree is een initiatief van handelsfederatie Comeos, Inter en CAWaB met als doelstelling om handelszaken toegankelijker te maken, ook voor mensen met een beperking. Het platform bundelt concrete tips, vormingen en cases om handelaars aan de slag te laten gaan, zowel met hun eigen handelszaak, de nabije omgeving als hun website/webshop.

De resultaten in een notendop

  • Een toegankelijke contentwebsite in Craft CMS om de specifieke doelgroep van handelaars concrete handvaten aan te reiken.
  • Webtoegankelijkheid was uiteraard een absolute vereiste. Het Anysurfer label werd al toegekend aan het platform voor de lancering.
  • Met dit initiatief neemt de sector van de handel het voortouw om van toegankelijkheid een prioriteit te maken. Zo organiseert Comeos vanaf 2023 de Belgian Accessibility Award die zal toegekend worden aan de handels- of horecazaak die de beste inspanning doet op vlak van toegankelijkheid.

Samen naar een maatschappij zonder beperkingen

Als sectorfederatie voor de handel wil Comeos zijn leden engageren om toegankelijke retail en diensten voor iedereen uit te bouwen. En die toegankelijkheid gaat verder dan een toegankelijke parkeerplaats of een hellend vlak voor rolstoelgebruikers. Ook signalisatie, aangepast onthaal, paskamers, kassa's en natuurlijk webshops moeten bruikbaar zijn voor iedereen.

Zij schakelden de inhoudelijke expertise in van Inter en CAWaB, de Vlaamse en Waals-Brusselse expertisecentra rond toegankelijkheid. En wij zagen het natuurlijk helemaal zitten om hiervoor een toegankelijk platform uit te denken.

Project info

Project

Een online platform om handelaars tips te geven om hun handelszaak toegankelijker te maken.

Expertise

Online strategie, UX, webtoegankelijkheid, webontwikkeling

Periode

2022 - lopend

Tips en tricks via verschillende toegangspoorten

De Warmste Entree wil handelaars op weg helpen om zelf aan de slag te gaan met het aanpassen van hun handelszaak en/of webshop in functie van toegankelijkheid. Expertisecentra Inter en CAWab werkten inhoudelijke content uit rond een aantal thema's bv. onthaal, paskamers, toiletten, parking etc. Die tips wilden we op verschillende manieren in het platform verwerken:

  • Een digitale gids waarin de thema's gevisualiseerd zijn in een grote illustratie van een winkelcentrum. Op die manier kan de handelaar zelf de verschillende thema's ontdekken. Onderaan de illustratie voegden we daarnaast buttons toe voor alle categorie├źn zodat een screenreader de illustratie kan overslaan zonder dat de gebruiker context mist.
  • Daarnaast is er ook een filterpagina met 'alle tips' waarin gebruikers meteen kunnen zoeken op een term, een type handelszaak of een thema.
  • Tips kunnen worden toegevoegd aan een persoonlijke selectie die in een download worden gegoten. Zo kan iedere handelaar een overzicht op maat samenstellen en dit delen met collega's, zaakvoerders of gebouweigenaars.
Voorbeeld digitale gids
Voorbeeld alle tips
  • Om de tips toegepast te zien zijn er ook enkele handelszaken die uitleggen hoe zij aan de slag zijn gegaan in case studies. Koningin Matilde ging bij de lancering van De Warmste Entree zelf poolshoogte nemen bij kledingketen ZEB.
  • En voor wie aan de slag wil met concrete oefeningen rond een bepaald thema kan vormingen en webinars volgen. Naast een audiovisuele video voorzien we ook links naar een video met ondertitels, met audiobeschrijving en met een tolk Vlaamse gebarentaal.
Voorbeeld webinar klantvriendelijk onthaal
Voorbeeld selectie tips

(Web)toegankelijkheid als focus

De Warmste Entree is een goed voorbeeld van een project waarin we nog enkele extra stappen hebben gezet op vlak van webtoegankelijkheid (o.a. door het behalen van het Anysurferlabel). Maar wist je dat wij al jaren voorvechters zijn van webtoegankelijkheid? Zo is Statik een van de weinige erkende bouwers van Anysurfer en voldoet onze technische set-up van al onze projecten aan de WCAG-richtlijnen.

Zelf aan de slag rond webtoegankelijkheid?

Of je nu een nieuw platform wil opzetten of een huidige website toegankelijker wil maken, wij helpen graag.