Manuscripten doorzoekbaar maken op basis van de IIIF-standaard
Voor het Mmmonk project van Stad Brugge maakten we meer dan 800 handschriften doorzoekbaar via de website. Om de manuscripten en bijhorende metadata in te laden gebruikten we het International Image Interoperability Framework (IIIF), een innovatieve standaard voor beeldbeheer.
De projectdoelstellingen
- Het volledige mmmonk-corpus van vier abdijen op een gestandaardiseerde manier digitaal ontsluiten en doorzoekbaar maken
- Een proof-of-concept realiseren van het gebruik van de IIIF-standaard om manuscripten van verschillende broninstellingen gebundeld digitaal aan te bieden
Mmmanuscripten digitaliseren
Mmmonk is een samenwerkingsproject tussen vier instellingen: Openbare Bibliotheek Brugge, de Universiteitsbibliotheek Gent, het Grootseminarie Ten Duinen in Brugge en het Bisdom Gent. Het platform bundelt circa 820 monastieke manuscripten van vier abdijen en enkele partnerinstellingen.
Het doel van de website is tweeledig:
- Het Mmmonk corpus doorzoekbaar aanbieden voor enerzijds een gespecialiseerd onderzoekspubliek en anderzijds de erfgoed meerwaardezoekers (het brede publiek).
- De beelden en metadata van de manuscripten op een duurzame en open manier samenbrengen en toegankelijk maken via het International Image Interoperability Framework (IIIF). Hierin is Mmmonk een pilootproject waarover zal gecommuniceerd worden naar een technische IIIF-doelgroep.
Mmmonk had bij de start van het project een uitgebreid analysetraject achter de rug wat voor de website resulteerde in een aantal duidelijke wensen en deliverables. Tijdens het voortraject hebben we samen met het projectteam van Mmmonk deze deliverables vertaald naar een intuïtieve gebruikerservaring, een aantrekkelijk grafisch ontwerp en een performante technische architectuur.
Aangezien het projectteam zelf over heel wat technische expertise over hun corpus beschikte, kon Statik zich ten volle focussen op de toegankelijkheid en gebruiksvriendelijkheid van het platform.
Project info
Project
Het digitaliseren van zo'n 820 monastieke manuscripten via de IIIF-standaardExpertise
Online strategie, UX, content management, integratiesPeriode
2022 - ...IIIF ingestmodule
Veel aandacht ging naar het uitdenken en het ontwikkelen van de ingest-module waarbij de IIIF-standaard werd gebruikt om manuscripten automatisch te importeren. De metadata velden van elk manuscript kan nadien via een manuele adaptor aangepast worden in de Craft CMS backend. Op die manier kunnen bepaalde metadata velden (bv. author, auteur, schrijver…) van verschillende instellingen naar hetzelfde veld gemapt worden om de collectie beter doorzoekbaar te maken.
Het resultaat van deze oefening zal gedeeld worden met de IIIF-community. De mmmonkwebsite is in die zin niet alleen een einddoel op zich, maar ook een pilootproject om de limieten van IIIF te ontdekken om metadata van verschillende bronnen op een gestandaardiseerde manier te kunnen aanbieden.
Eeuwenoude handschriften doorbladeren
Voor de doorzoekbare frontend werd gebruikt gemaakt van ItemJs, een open source javascriptbibliotheek om een zoekmachine te genereren. Naast filters op metadata is er een open zoekveld dat via een relevantiesortering de manuscripten op volgorde rankt. Voor elk manuscript is een detailpagina beschikbaar die bestaat uit enerzijds een embedded IIIF-viewer en anderzijds de metadata uit het IIIF-manifest weergeeft. Standaard worden manuscripten getoond in Universal Viewer, maar als gebruiker kan je ook opteren om hetzelfde manuscripten te bekijken via OpenSeaDragon en Mirador of om het IIIF-manifest in zijn geheel te raadplegen.
Naast de zoekmachine bevat de website nog pagina’s met gecureerde content gericht op verschillende doelgroepen. De Mmmonk content managers hebben volledige flexibiliteit om pagina’s op te bouwen zoals zij dat wensen. Zo kunnen ook manuscripten geëmbed worden met een IIIF-viewer op verschillende plaatsen doorheen de website.