Waarom we kiezen voor Ionic wanneer we mobiele applicaties ontwikkelen
Voor het ontwikkelen van mobiele applicaties is er één tool die er voor ons bovenuit springt: Ionic. Dat is een open-source software development kit (of SDK) voor hybride mobiele applicatie ontwikkeling en het verandert de manier waarop we apps bouwen en implementeren. Of je nu een project manager bent die op zoek is naar efficiënte oplossingen, of een developer die nieuwe technologieën wil verkennen, wij zijn fan van Ionic en we denken dat jij dat ook zal zijn!
Waarom onze project managers zo’n fan zijn van Ionic
1. Kostenefficiëntie
Normaal moet er voor zowel iOS als Android een aparte code geschreven worden. Je moet dus twee applicaties ontwikkelen en onderhouden en je teamleden moeten kennis hebben van elk systeem. Met Ionic ontwikkel je slechts één codebase voor zowel iOS als Android, wat de ontwikkelings- en onderhoudskosten aanzienlijk verlaagt. Dit maakt het ook duurzamer. Handig!
2. Snelle lancering
Dankzij de eengemaakte codebase en herbruikbare componenten kunnen apps sneller worden gelanceerd. De styling van de componenten wordt automatisch aangepast naar de styling van het toestel dat de gebruikers gewoon zijn. Dit kan ook met je eigen styling uitgebreid worden.
3. Crossplatform ontwikkeling
Ionic's 'write once, run anywhere' filosofie zorgt voor consistentie tussen platformen. Je ontwikkelt één keer en kan zowel een hybride app als webversie lanceren. Zelfs voor Apple Watch kan je een versie aanbieden.
4. Eenvoudig onderhoud en updates
Je hebt één codebase, dus ook slechts één codebase waarvoor je updates moet uitvoeren. Indien je een probleem tegenkomt, hoef je die maar op één plek op te lossen.
Waarom onze developers zo’n fan zijn van Ionic
1. Korte leercurve
Ionic maakt gebruik van bekende web technologieën zoals HTML, CSS en JavaScript, waardoor de leercurve voor webontwikkelaars minimaal is.
2. Framework naar keuze
Je kan je eigen Javascript framework kiezen om de frontend van de applicatie te ontwikkelen. Dus zowel developers met kennis van Angular, React of Vue kunnen aan de slag met Ionic.
3. Uitgebreide documentatie en community support
Ionic bestaat al meer dan 10 jaar en heeft ondertussen een grote community, een rijk ecosysteem aan open source libraries en tooling (bv. Trapeze). Omdat je als Ionic ontwikkelaar kan kiezen uit de drie meest populaire Javascript frameworks, kan je terugvallen op de ondersteuning vanuit deze communities en kan je bestaande Angular, React of Vue libraries gebruiken in je Ionic app. Hierdoor is het ook eenvoudiger om ontwikkelaars te vinden die expert zijn in de tech stack van Ionic, dan bijvoorbeeld een gelijkaardige kit zoals Flutter die gebruikmaakt van de veel minder bekende Dart programmeertaal.
4. Flexibiliteit en integratie
Ionic werkt naadloos samen met populaire frameworks en biedt een breed scala aan plugins om functionaliteiten uit te werken. Via Capacitor kunnen native features gebruikt worden zoals google maps, notificaties, watch, … Daarnaast kan je gebruikmaken van een groot aantal open source plugins zodat je deze zaken niet vanaf nul hoeft te ontwikkelen.
Minder app store hassle
Het Ionic ecosysteem heeft ook zijn eigen build platform, Appflow, om heel eenvoudig de apps te kunnen omzetten naar Android, iOS en web, en neemt de app signing en uploaden naar de app stores voor zijn rekening. Dit is - na registratie in de App & Play Store - op te zetten in een paar clicks.
Daarnaast voorziet Appflow live app updates die ervoor zorgen dat je niet elke keer wanneer je een bug fix wil doen of een kleine nieuw feature wil toevoegen, je je door de hele app review procedure van de app stores moet waden. Het laat je toe om een aanpassing aan een app te publiceren op Appflow die er dan voor zorgt dat het automatisch gedownload en geïnstalleerd wordt op de mobiele toestellen. Dat bespaart echt heel wat tijd.
Een gestroomlijnd en duurzamer ontwikkelproces
Het ontwikkelproces met Ionic is gestroomlijnd en intuïtief. Ontwikkelaars beginnen met het opzetten van een basisproject met de Ionic interface, voegen vervolgens UI-componenten toe en implementeren de business-specifieke features. Ionic's rijke ecosysteem van tools en plugins, zoals Capacitor voor native functionaliteiten en Live Reload voor live testing op apparaten, versnelt het ontwikkelingsproces enorm.
Bij het ontwerpen van een mobiele applicatie is het belangrijk om efficiënte algoritmes en clean code te gebruiken en het gebruik van energie-intensieve programmeertalen en complexe interfaces te beperken. Dat is exact waar Ionic bij kan helpen.
Kortom, wij zijn fan en gebruiken Ionic graag om onze mobiele applicaties op een efficiënte manier uit te werken.
Plannen om een mobiele applicatie uit te werken?
Ben je geïnspireerd geraakt door de mogelijkheden die Ionic kan bieden? Of je nu een innovatief app-idee hebt of een bestaande applicatie performanter en moderner wil maken, Ionic kan de sleutel zijn tot efficiënte en effectieve ontwikkeling. En wij denken graag mee na.
Meer weten over mobiele applicaties?
Wie is Sten?
Volgende blogpost
Snel en makkelijk rapporteren in Google Analytics 4: onze beste tips & tricks
Ben jij nog niet helemaal thuis in Google Analytics 4, maar heb je wel nood aan data om je marketingacties op te baseren? Of moet jij maandelijks campagnecijfers rapporteren, maar weet je niet waar te beginnen? Ontdek onze handige tips zodat je snel waardevolle inzichten verzamelt uit Google Analytics 4.