Ga verder naar de inhoud

9 tips om je mobiele applicatie duurzamer te ontwerpen

Wist je dat elke e-mail, elk websitebezoek, elke appdownload zorgt voor een verhoging van je CO2-uitstoot? Het internet heeft zo een grotere impact op de planeet dan de luchtvaartindustrie!

Gelukkig kunnen we als web- en appbouwer ons steentje bijdragen om die impact zo klein mogelijk te houden. Hieronder geven we 9 tips om rekening mee te houden bij het ontwerpen van mobiele applicaties.

1. Schone en efficiënte code

Bij het ontwerpen van een mobiele app is het belangrijk om efficiënte algoritmes te gebruiken en het gebruik van energie-intensieve programmeertalen en complexe interfaces te beperken. Kritisch zijn 🧐 en onnodige code verwijderen om het energieverbruik te optimaliseren is de boodschap.

2. Minimaliseer netwerkverzoeken

Beperk het aantal netwerkverzoeken en gegevensuitwisseling via API’s. Een overmatige synchronisatie met servers is niet ideaal, vooral als dit niet nodig is om je projectdoelstellingen te behalen.

3. Slimme caching to the rescue

Maak gebruik van caching om het aantal keer dat gegevens opnieuw moeten worden opgehaald, te verminderen. Daardoor is er minder belasting van de servers, de databank en het netwerk. En ook het energieverbruik wordt hiermee teruggedrongen 💪.

4. Spaarzaam met pushmeldingen

Vanuit gebruikersperspectief is het sowieso een must om bedachtzaam om te springen met pop-ups of andere vormen van pushmeldingen 🧘, maar ook op vlak van energieverbruik valt hier iets voor te zeggen. Beperk dus het gebruik van achtergrondprocessen en pushmeldingen die onnodig energie verbruiken, vooral als ze niet essentieel zijn voor de kernfunctionaliteit van de app.

5. Gebruik hardware verstandig

Maak verstandig gebruik van apparaatfuncties zoals GPS, camera en sensoren. Schakel deze functies uit wanneer ze niet actief worden gebruikt en overweeg andere manieren zoals bijvoorbeeld cellulaire of Wi-Fi-gebaseerde locatiebepaling in plaats van GPS.

6. Doe regelmatig eens een lenteschoonmaak 🧹

Beoordeel en herbekijk je app regelmatig om ervoor te zorgen dat deze in lijn blijft met je duurzaamheidsdoelstellingen. Door middel van energieaudits worden het verbruik en de prestaties van je app onder de loep genomen en worden verbeterpunten geïdentificeerd. App-updates richt je zowel op nieuwe functionaliteiten als op het verbeteren van energie-efficiëntie. Test steeds op verschillende apparaten en besturingssystemen om ervoor te zorgen dat je app consistent energiezuinig presteert.

7. Kies voor groene hosting

Kies hostingdiensten en datacenters die gebruikmaken van hernieuwbare energiebronnen 🌿 zoals zonne- of windenergie. Dit vermindert de ecologische voetafdruk van de serverinfrastructuur. Bij Statik kiezen we standaard voor groene hosting via onze Belgische partner Combell die gecertifieerd zijn door The Green Web Foundation.

8. Energiebewust gedrag promoten

Dark mode 🌚 toevoegen aan de app om het energieverbruik van apparaten met OLED-schermen te verminderen is een eenvoudige eerste stap. Maar je kan nóg verder gaan door tips over duurzaam gebruik (zoals het gebruiken van dark mode) van de app te delen met je gebruikers.

Door digitale duurzaamheid bewust mee op te nemen als één van de focuspunten tijdens het uitdenken en ontwikkelen van een mobiele applicatie kom je al snel tot een aantal keuzes die een groot verschil maken op vlak van energieverbruik.

9. Blik op de toekomst

Bij het ontwerpproces van een mobiele app is het belangrijk de toekomst in het achterhoofd te houden. Een app is duurzamer wanneer die eenvoudig kan worden geüpdatet en aangepast zodat ze steeds compatibel is met verschillende apparaten en besturingssystemen. Een cross-platform framework is daarom ideaal want dan heb je slechts één codebase om te updaten voor zowel Android als iOS.

Met deze tips proberen wij bij Statik onze projecten zo digitaal duurzaam mogelijk te maken! En wist je dat deze tips ook meteen helpen bij het verbeteren van de gebruikerservaring? Win-win dus! 🧑‍🤝‍🧑

Wil je eens praten over het ontwikkelen van duurzame apps?

Of wil je meer weten over hoe we jouw kunnen helpen bij het ontwikkelen van jouw app?

Webdeveloper

Wie is Sten?

Sten voelt zich helemaal thuis in complexere 'custom' projecten met veel data of integraties met externe systemen.

Volgende blogpost

5 Best practices voor het starten met SEA

18 september 2023 | Lena

Zoekmachine-adverteren of SEA is een krachtige online marketingstrategie die je organische zoekresultaten een extra push geeft. Wij hebben 5 best practices voor het starten met SEA op een rijtje gezet.