Laat die champagnefles maar tegen de boot knallen, want Statik heeft nu ook een podcast! Met ‘Schoon Schip’ willen we KMO’s aan boord krijgen van duurzaam ondernemen. In deze eerste aflevering gaat Katrien Rycken, directeur van Leuven 2030 in gesprek met Pieter Jelle De Brue, oprichter en zaakvoerder van Statik. Moderator van dienst? Onze online marketeer met ronkende radiostem Tim-Oliver. Samen zoomen ze in op duurzaam ondernemen: Hoe doe je dat? En is het een trend of here to stay?

Beluister aflevering 1 "Duurzaam ondernemen, hoe doe je dat?" hier.

Schoon schip 1 2

Niet te missen topics in deze eerste aflevering

  • Katrien zoomt in op de rol van Leuven 2030, namelijk de ruimte creëren waarbinnen o.a. ondernemers kunnen bouwen aan een duurzamere samenleving. “Want vanzelf zullen we er niet inrollen”, klinkt ze vastberaden.
  • Katrien: “We hebben onze ondernemersspirit keihard nodig om die duurzame toekomst waar te maken”. Daar is Pieter Jelle het uiteraard voluit mee eens. Hij vindt dat je als bedrijf de impact die je kàn maken - ook als kleine KMO - moet inzetten op een goede manier.
  • De SDG’s zijn een goede kapstok om duurzaamheid te introduceren in je bedrijf. Statik integreert verschillende SDG’s in haar werking, vanuit Leuven 2030 zet Katrien voornamelijk in op SDG 17 rond partnerschappen.
  • Katrien en Pieter Jelle zijn het unaniem eens dat iedere KMO een verschil kan maken. Zo kan elke KMO beginnen met een nulmeting om zichzelf relatieve doelen te stellen. Daarnaast is je hefboom via klanten, medewerkers en partners vaak nog veel groter.
  • Pieter Jelle duikt in de betekenis van duurzaamheid, want dit is veel ruimer dan pure klimaatimpact. Ook je blik op mensen is cruciaal.
  • Katrien heeft het over citizen empowerment en slimme oplossingen zodat burgers kunnen waarmaken waarvan ze dromen.
  • Katrien en Pieter Jelle blikken beide terug naar hun jeugdjaren waar hun drang naar rechtvaardigheid, maar ook efficiëntie, schoonheid en de wereld verbeteren al aanwezig was.
  • Statik startte twee jaar geleden met het VCDO (Voka Charter Duurzaam Ondernemen). Evidente klimaatacties die Statik al ondernam: geen flessenwater meer dankzij Robinetto, geen bedrijfswagens meer, zonnepanelen op het dak, … Maar er liggen ook nog wat uitdagingen in ‘t vooruitzicht, bijvoorbeeld op vlak van inclusie.
  • Duurzaam ondernemen levert boeiende gesprekken op met zowel klanten als (nieuwe) werknemers. Straffer nog: het zorgt zelfs voor extra rendabiliteit.
  • Katrien betoogt dat je geen die-hard klimaat warrior moet zijn om substantieel bij te dragen aan een duurzamere toekomst. Je hoeft volgens haar niet eens dezelfde waarden te delen.
Schoon schip episode 1 - Tim-Oliver

Wat we vermeld hebben in deze aflevering

Korte disclaimer

Katrien zat nagelbijtend in onze opnames, want op dat moment was Stad Leuven finalist voor de prestigieuze iCapital Award. Twee dagen na de opnames sleepte Stad Leuven de hoofdprijs in de wacht en mag ze zich vanaf nu ‘European Capital of Innovation 2020’ noemen. Proficiat, Katrien en co!

Deze eerste episode is nog maar het topje van de ijsberg. Er komt nog véél meer jullie richting uit! Coming up next: Arnaud Recko (duurzaamheidscoördinator van DNS Belgium) en onze inhouse kenner Bram Janssens over digitale duurzaamheid.

Wil je zelf toewerken naar meer werkgeluk en maatschappelijke impact? Ontdek welke talks, workshops en trajecten van de Statik spin-off Maanlanders jouw organisatie op weg kunnen helpen.