Hoe we met Wattness het energieverbruik van gebouwen willen verlagen
Een platform dat via machine learning inzicht geeft in het energieverbruik van gebouwen, dat vat Wattness het best samen. 'Watt?' hoor ik je nu denken. Geen nood, wij leggen haarfijn uit waarom Statik is gestart met een tweede merk.
Kan technologie helpen om energieverbruik te verlagen?
Het begon - zoals alle goede dingen - met een wild idee. Bij Statik proberen we al enkele jaren via technologie de wereld een beetje beter te maken. Gelukkig is er bij onze straffe collega's heel wat kennis aanwezig. Niet alleen over het bouwen van websites, maar ook over Internet of Things (IoT), artificiële intelligentie, Cloudtoepassingen en big data. Hier wilden we meer mee doen. Omdat we geloven dat we via technologie een verschil kunnen maken.
We kozen ervoor om te focussen op het in kaart brengen van energieverbruik. Want geef toe, wie wil er nu niet zijn energieverbruik verlagen? Naast het feit dat dit wel wat kan schelen op de energiefactuur aan het einde van de maand is het ook gewoon een ideale manier om je ecologische voetafdruk te verlagen. Maar voor je je verbruik kan verlagen, moet je eerst de huidige resultaten in kaart brengen. En dat is precies waar Wattness om de hoek komt loeren.
Hoe gaat het dan precies in zijn werk?
Allemaal goed en wel, maar hoe gaan we dit nu concreet aanpakken? Zet je even schrap, want om een beetje technische uitleg kunnen we niet heen.
Elk gebouw heeft een elektriciteitskast met automaten, of plons, zoals je wenst. Op elk van die automaten wordt een sensor geïnstalleerd die data zoals stroom, spanning en nog heel wat technische parameters gaat verzamelen.
De kracht van Wattness is dat het ons in staat stelt om uit die hoop data automatisch patronen te ontdekken die het mogelijk maken om te vergelijken tussen gebouwen, toekomstig verbruik te voorspellen, anomalieën te detecteren en vroegtijdig mogelijke problemen op te sporen. Dit gebeurt via zogenaamde machine learning of artificiële intelligentie. Een hele mond vol maar het komt er op neer dat er automatisch voor jou een grote hoeveelheid data wordt geanalyseerd en samengevat tot een aantal overkoepelende inzichten. Het zijn die inzichten die we nodig hebben om tot een beter begrip van het energieverbruik te komen zodat we maatregelen kunnen nemen om dit verbruik te verlagen en het comfort te verhogen.
Wat begon als een zijproject bleek na een interne haalbaarheidsstudie ook mogelijk. Straffer zelfs, het gebruiken van moderne technologie om ons energieverbruik slimmer te maken en uiteindelijk doen dalen, leek perfect te passen binnen de ambities van Flux 50.
Pieter Jelle - Zaakvoerder Statik & Initiatiefnemer Wattness
Tegen wanneer zal Wattness echt een verschil kunnen maken?
Flux 50 is één van de speerpuntclusters van de Vlaamse overheid die van Vlaanderen een Smart Energy Region wil maken. Op basis van hun input stelden we een subsidiedossier op. Hierin lag de nadruk op het engageren van grote patrimonia zoals steden en gemeenten aangezien deze vaak grote of verouderde gebouwen bezitten zonder duidelijk zicht op het verbruik. Wattness kan hen vertellen waar het verbruik te hoog ligt, vergelijken met andere gemeenten en hen van elkaar laten leren. Het Vlaams Agentschap voor Innovatie & Ondernemen (VLAIO) was gewonnen voor dit idee en keurde de subsidie goed.
Wattness is zo niet langer een zijproject, maar heeft zijn eigen plaats gekregen binnen Statik. De komende twee jaar zullen we dankzij de subsidie er alles aan doen om een afgewerkt product op de markt te krijgen zodat de eerste gemeenten de vruchten kunnen plukken en hopelijk wat kostbare energie uitsparen.
De bedoeling is om binnen twee jaar een commercieel product op de markt te hebben.
Een toepassing voor thuis is nog niet voor meteen. Simpelweg omdat het opzetten ervan niet rendabel is voor wat een doorsnee gezin er mee kan winnen. Denk jij toch een idee te hebben hoe we Wattness kunnen uitrollen voor de gezinnen? Spaar die energie dan niet uit en klik als de bliksem hieronder.
Wie is Tim?
Volgende blogpost
5 tips voor een succesvol webproject
Wij geven je vijf goede tips om met vertrouwen een nieuw webproject uit te werken.