Ga verder naar de inhoud

Frontend developer Stijn: “Ik krijg enorm veel creatieve vrijheid."

Stijn kwam rechtstreeks van de schoolbanken bij Statik terecht in 2015. Intussen leeft hij zich al zes jaar uit als frontend developer in een van onze development teams. Hoog tijd om hem eens uit te horen over zijn favoriete projecten.

"Ik werk intensief samen met onze designers om tot het beste resultaat te komen."

Hoe zou je je job als frontend developer omschrijven aan iemand zonder technische achtergrond?
“Ik stop de voorkant van een website in een mooi jasje. Een designer ontwerpt een website en ik zet het om in wat je ziet in je browser of op je smartphone. Het leuke is dat frontend development bij Statik veel meer is dan simpelweg uitvoeren. Ik werk intensief samen met onze designers om tot het beste resultaat te komen. Ook technisch heb ik veel inspraak in de technologieën die we toepassen. Ik krijg veel creatieve vrijheid om te experimenteren.”

Wat zijn je favoriete projecten tot nu toe?
"Dat zijn twee websites die recent ook live gingen: Pleegzorg Vlaanderen en Het Vlaams Audiovisueel Fonds (VAF)."

Voorbeeld afgeronde details Pleegzorg Vlaanderen

Experimenteren met hover states, ronde hoeken en animaties

“Pleegzorg vond ik een zalig project, vooral op vlak van grafische uitwerking. M’n collega’s ontwierpen een heel cool webdesign. Eentje met veel afgeronde hoeken en hovers die speciaal bewegen wanneer je er met je muis over gaat. Een serieuze uitdaging, maar heel tof.

Wat ik zo leuk vind is dat ik de vrijheid krijg om m’n eigen frontend ideeën uit te werken. Denk maar aan animatie en interactie. Ik hou ervan om het verschil te maken met details die een site echt ‘afgelikt’ maken, in de goede zin van ‘t woord. Dat is fijn: een designer geeft het concept mee en als developer kan ik er extra’s in stoppen.

Ik wil graag het verschil maken met details. Op zoek gaan naar die kleine extra's die een website helemaal 'af' maken.

Bij Statik bouw ik doorgaans websites in Craft CMS. Vaak zijn die sites deels op dezelfde manier opgebouwd. Dat geeft me veel ruimte om te experimenteren met de afwerking. Zo heb ik bij pleegzorg veel rondingen van het design doorgetrokken bij hovers en het search veld. Hetzelfde met de mobiele versie, ook daar ging ik all the way met coole rondingen.”

Nieuwe technologie in actie

“VAF vond ik een leuk project omdat het groot was en erg vlot verliep. Via het VAF kan je subsidies aanvragen voor film, video’s, gaming… Heel fijn om daaraan mee te bouwen, zeker omdat ik zelf ook van videogames hou.

Het was technisch uitdagend omdat we werkten met de SaaS-oplossing Algolia. Dankzij Algolia kan je razendsnel zoeken in grote datasets. De website van het VAF bulkt van de indexen, verschillende categorieën voor subsidieaanvragen… het is belangrijk dat je daarin heel gericht kan zoeken en filteren. Het was de eerste keer dat ik Algolia implementeerde in een site en het was de max om hierover bij te leren.

Voorbeeld zoekfunctie Algolia op de website van het VAF

Samen met enkele collega's uit m’n team hebben we Algolia succesvol kunnen uitrollen. Er waren ook enkele tweaks nodig. Zo vroeg de klant om de technologie te personaliseren. In Algolia verdwijnen tijdens het zoeken standaard categorieën zonder zoekresultaten. De klant wou dat deze categorieën bleven staan, maar met een ‘(0)’ erachter om aan te geven dat er geen hits waren. Ik ben alleszins trots op het resultaat, zowel technisch als visueel.”

"Er staan nog veel projecten op m'n wishlist. Zolang er maar voldoende variatie en uitdaging in zit."

Welk project staat er nog op jouw wishlist?
“Sowieso de website voor een alternatief muziekfestival. Ik ga elk jaar naar Dour en zou zo trots zijn om aan m'n vrienden te vertellen dat ik zo'n website mee maakte. Er staan nog veel projecten op m'n wishlist. Zolang er maar voldoende variatie en uitdaging in zit."

Wat wil je graag nog kwijt over je job als frontend developer bij Statik?
“Eerst en vooral dat de sfeer en collega's super zijn! Ik krijg ook veel vrijheid om m'n eigen ding te doen. En ook: niet elke developer is een geek!" (lacht)

Heb jij net als Stijn een creatieve geest en oog voor detail?

We zijn steeds op zoek naar frontend-talent. Of wil jij een topper zoals Stijn achter het toetsenbord voor je volgende webproject?

Frontend developer

Wie is Stijn?

Met zijn oog voor detail en creatieve geest steekt Stijn onze digitale projecten steevast in een mooi jasje.

Volgende blogpost

Statik mag zich een B Corp noemen

06 december 2021

Wat begon als een stille droom, klinkt nu loud and proud: Statik mag zich een B Corp noemen! Dit prestigieuze duurzaamheidslabel is weggelegd voor bedrijven die bewust de balans bewaken tussen winst en positieve impact op vlak van mens en omgeving. Statik is het 25ste Belgische bedrijf dat dit label behaalt.