Ga verder naar de inhoud

Wat is een virale video, en wil je dat nog in 2024?

Viraal gaan, iets waar iedere organisatie met een social media kanaal enkele jaren geleden van droomde. Maar is dit nog steeds de beste manier om je content te verspreiden? Wil je wel gezien worden door duizenden willekeurige mensen of wil je eerder de juiste doelgroep bereiken?

Wat is een virale video?

Een virale video is een video die op zeer korte tijd vaak bekeken en gedeeld wordt online. Ook foto’s en teksten kunnen viraal gaan. Of met andere woorden, het is een stuk content dat op korte tijd zeer veel bereik weet te genereren.

Iedereen: “Dat klinkt goed! Dat wil ik!”

Daar zijn we niet zo zeker van... Of wel?

Gaat content vandaag nog echt viraal?

Door de populariteit van sociale media, nieuwsbrieven, blogs… zijn er vandaag veel dragers en kanalen voor informatie. Sommige accounts, bijvoorbeeld op TikTok, hebben heel veel volgers op een populair kanaal. Anderen hebben weinig volgers, of maken content op minder vaak bezochte kanalen.

Virale content is dus relatief. Een video van een Instagram-profiel met 100 volgers die 5000 keer bekeken wordt, kan je zien als een virale video. Maar iemand met een miljoen volgers denkt daar helemaal anders over.

Wat is de formule van een virale video?

Is je video zo simpel dat 7-, 20- en 65-jarigen het zonder extra uitleg snappen? En raakt het ze zo diep dat ze het willen delen?

-> Ja? Proficiat, dit kan een virale video worden.

-> Nee? Dat is jammer. Misschien wordt het geen enorme hit, maar het kan wel de video zijn die je op dit moment nodig hebt.

Wanneer je als organisatie content maakt doe je dat altijd met een doel en een specifieke doelgroep in het achterhoofd. Denk aan meer herkenbaarheid van je merk, engagement met je post of zelfs conversie.

Vaak is je doelgroep al bekend met de context van je organisatie, of is het net je doel om je waarden bij hen aan te brengen. Viraal gaan is net het tegenovergestelde. Het idee “We willen iedereen bereiken!" zorgt voor een te brede focus waardoor je mensen niet gericht kan raken met een duidelijke boodschap.

Ons advies? Zet meer in op gerichte content maken op maat van je doelgroep. Vertel je verhaal voor die mensen die het willen horen. En stop je tijd (en budget) niet in het creëren van algemene video’s die niet bijdragen aan de algemene doelstelling van je organisatie.

Nood aan (video)content die je doelgroep tot actie aanzet?

Bij Statik helpen we impactvolle organisaties en bedrijven met het maken van de juiste content voor de duurzame wereld van morgen. Wil jij hier ook mee aan de slag? Dan helpen wij jou graag verder.

Of volg één van onze opleidingen om zelf content te leren maken

Content Marketeer

Wie is Jamie?

Jamie is een echte content(e) madam! Van social posts tot motion design, van video tot strategisch contentadvies. Been there, doing that, loving it!

Volgende blogpost

5 mythes over digitale duurzaamheid ontkracht

11 april 2024 | Laure

Is digitaal altijd duurzaam? En is een digitaal duurzame website echt minder aantrekkelijk en minder performant? En wat met de kostprijs? Wij namen 5 misvattingen over digitale duurzaamheid onder de loep.