Google blijft één van de belangrijkste kanalen om bezoekers naar je website te krijgen. Daarom besteed je best de nodige aandacht aan de SEO (Search Engine Optimization) van elke pagina. Deze 9 tips geven jouw website alvast een boost!

1. Plaats de belangrijkste zoekterm(en) in de paginatitel

De paginatitel kan je terugvinden boven de adresbalk van je browser en wordt standaard gebruikt als naam voor de bookmark van de pagina:

Daarnaast wordt de page title ook getoond als kopregel in de zoekresultaten van Google:

De page title is dan ook één van de belangrijkste elementen voor SEO. Denk dus best even goed na over je page title in plaats van er snel eentje in te geven en klaar is kees!

Enkele tips voor een goede page title

  • Kies een titel die een zo goed mogelijke beschrijving geeft van de pagina
  • Plaats de belangrijkste zoekterm(en) in de page title (best zo ver mogelijk vooraan)
  • Maak elke page title uniek
  • Beperk elke page title tot maximaal 70 karakters

2. Zorg voor een verleidelijke en actiegerichte meta description

De metadescription wordt in de meeste gevallen (niet altijd) weergegeven als beschrijving in de resultatenlijst van Google:

Hoewel de meta description geen directe invloed heeft op de rankings in Google kan deze mensen er wel toe aanzetten om door te klikken naar jouw website in de zoekresultaten.

Enkele tips voor een goede meta description

  • Neem de belangrijkste zoektermen minstens één keer op in de beschrijving (deze zoektermen worden in het vet weergegeven in de resultatenlijst wanneer erop gezocht wordt)
  • Zet bezoekers aan tot een bepaalde actie op de website (lezen van een artikel, inschrijven op een event, online aankopen van een product, ...)
  • Maak elke meta description uniek
  • Beperk elke meta description tot maximaal 160 karakters

3. Gebruik een logische URL die de belangrijkste zoekterm(en) bevat

De url geeft het adres van een pagina weer en speelt ook een zekere rol voor SEO.

Enkele tips voor een goede URL

  • Zet de belangrijkste zoekterm(en) in de url
  • Gebruik het koppelteken (-) als spaties tussen elk woord

4. Leg voldoende links op elke pagina

Google zal meer waarde hechten aan een pagina wanneer er veel naar gelinkt wordt. Daarnaast zal een bezoeker vaak langer op je website blijven wanneer hij op elke pagina kan doorklikken naar andere interessante pagina's.

Je voorziet dus best voldoende links op elke pagina, dit kan zowel intern (naar andere pagina's op je website) als extern zijn (naar andere websites).

Maar cheat niet of Google zal dit afstraffen, plaats dus enkel links die voldoende relevant zijn!

5. Maak ook je afbeeldingen vindbaar voor Google

Een bezoeker kan niet alleen via de algemene resultatenlijst op je website terechtkomen, ook wanneer hij doorklikt op een afbeelding in Google belandt hij op je website:

Via het alt-attribuut van een afbeelding kan je aan Google een beschrijving doorgeven van de afbeelding. Zo kunnen ook mensen met een visuele beperking via dit alt-attribuut "lezen" wat er op de afbeelding weergegeven wordt. Als je de belangrijkste zoektermen mee opneemt in het alt-attribuut wordt de afbeelding mogelijk ook getoond in de resultatenlijst.

Zowel een quick win dus voor SEO als voor de toegankelijkheid van je website!

6. Zorg dat de tekst goed scanbaar is

Weinig bezoekers houden van een lange doorlopende tekst. Wil je de aandacht van de lezer blijven behouden?

Wissel tekst dan af met voldoende afbeeldingen, voorzie regelmatig een nieuwe alinea met een (tussen)titel en zet de belangrijkste woorden van je tekst in het vet. Zo kan een bezoeker in één oogopslag de pagina scannen. Verder doen lijstjes het ook altijd goed.

En je kon het al raden, niet alleen een bezoeker, maar ook Google houdt van een goed scanbare pagina.

7. Laat elke nieuwe pagina indexeren door Google

Heb je net een nieuwe pagina aangemaakt? Dan kan je hem best meteen laten indexeren door Google via de Google Search Console (vroeger ook wel de Google Webmaster Tool genoemd).

Dit kan door de nieuwe pagina in te geven via "URL Inspection" en vervolgens een indexering aan te vragen:

Heb je nog vragen over het gebruik van deze tool? Laat het ons weten en we helpen je graag verder!

8. Hou rekening met de technische aspecten van SEO

Heb je alle bovenstaande tips gehanteerd maar ben je toch nog niet helemaal tevreden van het resultaat? Vermoedelijk staan er een aantal technische zaken van je website nog niet volledig op punt voor SEO.

Ben je zelf niet helemaal vertrouwd met termen zoals een sitemap, canonical url's en alternate tags? Geen probleem, geef ons een seintje en we kijken dit graag voor jou na!

9. Volg een opleiding over SEO

Wil je echt een krak worden op het vlak van SEO? Dan raden we zeker aan om eens een opleiding te volgen.

Annelies

Wie is Annelies?

Online strateeg
Annelies is contentexperte en onze eindredactrice. Met haar kritische geest en brede achtergrond weet ze de juiste vragen te stellen om een conversiegericht online platform uit te denken op maat van je doelgroep(en).